InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Dvd-bespreking: Veronica Mars - Seizoen 2 (deel 2)
recensie

Dvd-bespreking: Veronica Mars - Seizoen 2 (deel 2)

Dvd-bespreking: Veronica Mars - Seizoen 2 (deel 2) 'Veronica Mars' is een prijzenwinnende tv-reeks rond Kirsten Bell, die in de periode van dit tweede seizoen (2005 - 2006) een echte rijzende ster was aan het Hollywoodfirmament. In 'Veronica Mars' speelt ze een jonge scholierster die haar vader geregeld helpt bij zijn werk als privédetective en bovendien op school erg gegeerd is als speurneus.

Het verhaal

Het laatste jaar middelbare school. De jonge, maar intelligente Veronica Mars (Kristen Bell) probeert nog steeds uit te zoeken wie echt verantwoordelijk is voor het busongeluk waarbij niet alleen een van haar vroegere beste vriendinnen, maar heel wat andere scholieren van Neptune High zijn omgekomen. Ook haar vader, de privédetective Keith Mars (Enrico Colantoni) wordt via een van zijn cliënten verder betrokken bij de hele zaak.

Ondertussen kijkt Veronica’s ex, Logan Echolls (Jason Dohring) tegen een nakend proces aan. Dat zijn vader – een miljonair – al in de gevangenis zit omwille van kindermishandeling en de moord op Lily Kane, heeft zijn reputatie hier en daar nog meer beschadigd. Logan zelf wordt ervan beschuldigd Felix, een lid van de PCH-bende, vermoord te hebben op dezelfde brug waar zijn eigen moeder zelfmoord heeft gepleegd. Om zijn hachje te redden besluit hij de dochter van de voornaamste getuige te verleiden.

Terwijl Veronica’s speurwerk langzaam vruchten blijkt af te werpen, maar haar ook regelmatig tot foute conclusies leidt, krijgt ze te maken met andere problemen. Zo wordt tijdens een door de school georganiseerde kermis de geldkist van het kraampje waar zij voor verantwoordelijk is gestolen, wordt ze gevraagd om een geheime lijst met namen van homo’s die in Neptune High school lopen te recupereren voor alle leden bekend worden gemaakt, wordt ze ingehuurd om een verdwenen aanstaande bruid op te speuren en krijgt ze opnieuw te maken met een van haar exen, Troy, die ervan wordt beschuldigd een meisje verkracht te hebben.

Bespreking

Veronica Mars werd al herhaaldelijk beschreven als een kruising tussen Buffy, The Vampire Slayer en Perry Mason en eigenlijk is die vergelijking niet uit de lucht gegrepen. Bedenker en scenarist Rob Thomas is erin geslaagd om een frisse, unieke combinatie van tienerdrama, humor en film noir te creëren dat ondanks uitstekende besprekingen, twee Satellite Awards, vier Saturn Awards, vijf Teen Choice Awards en meer van dat soort prijzen na drie seizoenen werd stopgezet. Dit tweede seizoen haalde een gemiddelde van 2,3 miljoen kijkers, met een piek van 3,6 miljoen kijkers. Onvoldoende voor de Amerikaanse televisie, maar wel voldoende om lang genoeg te overleven, zodat onder andere deze laatste 10 afleveringen van het tweede seizoen uiterst genietbaar zijn.

De gevatte dialogen, de ernstige, maar tegelijkertijd luchtige, behandeling van moeilijke (taboe-)onderwerpen, de sterke acteerprestaties en de leuke verhaallijnen vormen samen een serie waarvan de episodes eigenlijk allemaal op volgorde moeten bekeken worden. Net zoals het eerste seizoen kent deze tweede jaargang namelijk een tweetal verhaallijnen die in bijna elke aflevering de kop opduiken, in dit geval een mysterieus busongeluk en de aanvankelijke verdachtmaking van Logan. Die laatste verhaallijn blijkt via de Fighting Fitzpatricks, een criminele familie, namelijk verbonden te zijn met de eerste. Verder moet Veronica in elk deel een andere zaak oplossen. Op school heeft ze immers de reputatie een uitstekende speurneus te zijn, en ook haar vader doet geregeld beroep op haar kwaliteiten.

Een aantal relaties komen tijdens de laatste 10 episodes iets minder goed uit de verf dan tijdens de eerste 12. Zo speelt Veronica’s beste vriend, de zwarte sportheld Wallace (Percy Daggs III), een iets minder grote rol in haar leven, terwijl ook de manipulaties van de oudere, superknappe Kendall Casablancas (Charisma Carpenter) wat meer naar de achtergrond worden verdrongen. Toch worden de verhaallijnen rond onder andere het vastgoed dat Kendall samen met haar veel jongere handlanger in het geniep beheert en de labiele relatie tussen Wallace en Jackie Cook (Tessa Thompson) nooit uit het oog verloren. In zekere zin komt alles zo nog iets realistischer over, want er wordt nooit te lang gefocust op een bepaalde invalshoek. Daardoor voelen de gebeurtenissen meer aan als het ‘echte leven’, terwijl ze toch in de levens van de protagonisten blijven doorwerken.

Ster van deze tv-reeks is natuurlijk Kisten Bell, die tijdens de periode waarin deze jaargang werd vertoond (2005 – 2006) te zien was in allerlei bijwijlen maffe, maar vaak middelmatige films, zoals het fantastische Reefer Madness, Deepwater, The Receipt, Fifty Pills, Pulse en Roman. Daarop volgde echter een rits geslaagde series en prenten: Forgetting Sarah Marshall, Fanboys, Gossip Girls en Heroes. Voor Veronica Mars wist ze echter tal van nominaties en zelfs een prijs voor beste actrice in de wacht te slepen en dat was zeker niet onverdiend. Haar Veronica is immers een personage waarin we kunnen geloven. Eentje dat het hart op de juiste plaats heeft en erg charismatisch kan zijn, maar ook vaak snedig uit de hoek komt, soms een beetje bot is en geregeld fouten maakt. Het is een sterk vrouwelijk personage, dat echter ook kwetsbaar mag zijn, waardoor Mars erg driedimensionaal overkomt. Bell vindt daarbij steun in de vlotte en goed geschreven dialogen en twee tegenspelers: Jason Dohring, die op magistrale wijze de perfecte mengeling van verwaandheid, ondeugendheid, uitstraling, aantrekkelijkheid en gekwetstheid vindt, en Enrico Colantoni. Die laatste zet immers een van de meest overtuigende tv-vaders aller tijden neer. De chemie tussen zowel Colantoni en Bell als Dohring en Bell is van het sterkste soort, zodat de gezamenlijke scènes soms van het scherm spatten. Vreemd, dus, dat Dohring nog geen grotere carrière voor zich heeft gemaakt, al kan het wel zijn dat hij voorlopig nog wat te beperkt is om emotioneel meer doorleefde rollen aan te kunnen.

Vreemd, ook, dat heel wat projecten waar Rob Thomas zijn tanden in zet uiteindelijk gedoemd zijn om te mislukken. Dat hij ondanks enkele afgevoerde series toch nog zo gewenst is in Hollywood, heeft alles te maken met een vaststelling die het beeld van de Amerikaanse filmstad als leeg omhulsel zonder inhoud of ideeën volledig relativeert: Blijkbaar wordt er toch nog soms gekozen voor kwaliteit en originaliteit, en niet alleen voor kijkcijfers. Nog een ding: de eerste 15 minuten van het vierde seizoen – dat uiteindelijk geen groen licht kreeg – zijn online te vinden en tonen Veronica bij de FBI. Het zou geweldig kunnen geweest zijn, maar helaas. Overigens zijn er wel wat extra’s te vinden in deze dvd-box: twee documentaires, enkele extra scènes en grappige bloopers.

***1/2

TECHNISCHE FICHE

 • Regie: Guy Norman Bee, Sarah Pia Anderson, Rick Rosenthal, Michael Fields, John Kretchmer, Martha Mitchell, Jason Bloom, Steve Gomer
 • Scenario: Diane Ruggiero, Phil Klemmer, John Serge, John Enbom, Dayna Lynn North, Cathy Belben, Phil Klemmer, Rob Thomas
 • Productie: D. Howard Grigsby
 • Cinematografie: Joaquin Sedillo
 • Muziek: Josh Kramon
 • Montage: Alan L. Shefland, Daniel Gabbe

ARTISTIEKE FICHE

 • Kristen Bell
 • Percy Daggs III
 • Jason Dohring
 • Francis Capra
 • Keith Mars
 • Dick Casablancas
 • Teddy Dunn
 • Michael Muhney
© 2008 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Serie Gossip GirlGossip Girl is een Amerikaanse dramaserie. De serie is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Cecily von Ziegesar.…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Adel verplicht: een bluf spelOp een regenachtige dag kan het wel eens verfrissend zijn om een simpel maar toch ook effectief beurtenspel te spelen. H…
TV serie The MentalistTV serie The MentalistTypisch dat Hollywood met enige regelmaat met een serie komt die net even buiten het standaard crimeboekje-filmserie lig…
Orphan Black: de serieOrphan Black: de serieOrphan Black is een Canadese serie uit 2013. De serie gaat over klonen. Tatiana Maslany speelt de hoofdrol in deze serie…
Bronnen en referenties
 • www.warnerbros.be

Reageer op het artikel "Dvd-bespreking: Veronica Mars - Seizoen 2 (deel 2)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 11-11-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!