QI: Quiz van de VARA

QI: Quiz van de VARA QI staat voor Quite Interesting. De VARA is op 27 december 2008 met het programma begonnen, maar het idee komt van de BBC. Arthur Japin is spelleider met Thomas van Luyn als vaste panellid. De drie andere deelnemers wisselen, maar zijn telkens Nederlandse of Vlaamse cabaretiers. Waar de Engelse versie al ettelijke jaren draait, is de Nederlandse versie geen succes geworden. Als het gaat om cabaret, is er flinke concurrentie tussen VARA, TROS en Comedy Central. VARA laat geregeld registraties zien van Nederlandse cabaretiers, terwijl op Comedy Central Engelstalige programma’s voorbij komen. Verder is op de VARA de komische (Mega) Mike en Thomas Show te zien. TROS scoort al jaren met Dit Was Het Nieuws: een presentator en twee vaste panelleden bespreken samen met twee gasten het nieuws van die week. Het idee voor DWHN is bij de BBC geboren waar het te zien is als Have I Got News For You? Met QI probeert de VARA zich duidelijker te profileren in het uiterst populaire cabaretsegment.

BBC

QI gaat in Engeland al het dertiende jaar in. Het wordt daar gepresenteerd door Stephen Fry met Alan Davies als vaste gast. In Engeland gaat elke serie over één letter. Ze zijn in 2003 begonnen met A en dus inmiddels bij L aanbeland.

Mensen

In Nederland is schrijver Arthur Japin de presentator. QI is voor hem de eerste keer dat hij een programma presenteert. Toch is dit niet helemaal vreemd voor hem aangezien hij een toneelachtergrond heeft; hij studeerde aan de Kleinkunstacademie.

Thomas van Luyn is de vaste gast. Hij maakte deel uit van cabaretgroep Ajuinen en Look met Mike Boddé met wie hij nu de Mega Mike en Thomas Show presenteert. Van Luyn was eerder te zien bij Kopspijkers/Koppensnellers.

Het programma

Het programma begint met een tune die doet denken aan Monty Python. Elke week is er een ander thema. Na een humoristische aankondiging van de gasten, kan het beginnen.

Het geluid

Elke gast heeft een rode knop voor zich. De programmamakers hebben een geluid uitgekozen voor iedere persoon. Dit geluid heeft te maken met het thema en werkt om de verschillende deelnemers te onderscheiden. Voor de start van de quiz wordt het geluid uitgeprobeerd.

De quiz

Arthur Japin stelt de vragen. De sport is om een zo grappig mogelijk antwoord te geven; dit levert de meeste punten op. Voor de hand liggende antwoorden worden afgestraft. Zo vroeg Japin in aflevering 1 (De zintuigen) voor wie Beethoven Für Elise had geschreven. Hoewel Van Luyn het natuurlijk al zag aankomen, drukte hij op de knop en antwoordde: Elise. Direct ging er een bel en knipperden de schermen met dat antwoord. Nee, dat was dus niet goed en veel te logisch. Japin geeft het goede antwoord: Thérèse. Blijkbaar had Beethoven een dergelijk slecht handschrift dat de drukker de titel niet kon lezen.

Algemene onwetendheid

Aan het einde van de quiz komt de ronde Algemene Onwetendheid. Dit is een soort bliksemronde waarin de deelnemers nog snel wat punten kunnen winnen (of verliezen) met kennisvragen waarop veel mensen het verkeerde antwoord zouden geven.

De eindstand

Elke deelnemer krijgt te horen hoeveel punten hij/zij heeft gekregen. Japin begint met de winnaar en gaat zo naar beneden. De winnaar zit meestal wel in de plus, maar de verliezers hebben vaak negatieve scores.

Quote

Japin sluit elke aflevering af met een quote van een beroemdheid die past bij het thema.

Uitzending

QI werd eerst uitgezonden op Nederland 1 op zaterdagen tussen 22.00 en 22.30 uur. Nu is het verhuisd naar de maandagavond rond 21.45 uur op HumorTV. Op BVN komt het programma voorbij en Uitzendinggemist.nl heeft de afleveringen ook.

Overeenkomsten en verschillen met DWHN

Wie QI een keer gezien heeft, ziet direct dat het lijkt op Dit Was Het Nieuws:
 • Vaste presentator
 • Cabaretiers
 • Grappige introductie van de gasten door de presentator
 • Het is een quiz.
 • Er worden punten uitgedeeld, maar dat is niet de hoofdzaak.
 • Het wordt gefilmd voor een live publiek.

Enkele van deze elementen komen overeen, omdat zowel QI als DWHN een zogenaamde "panel game" zijn. Toch zijn er ook enkele dingen anders:
 • Het draait niet om nieuws, maar om zaken die weinig of verkeerd bekend zijn.
 • Er is maar één vaste gast.
 • Alle deelnemers zijn cabaretiers.
 • QI kun je wel bekijken op Uitzending Gemist.
 • Men is niet zozeer op zoek naar het juiste antwoord, als naar het grappigste antwoord.
 • Deelnemers lijken in teams van twee te zitten, maar strijden in werkelijkheid individueel
© 2009 - 2020 Jantrao, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Arthur Japin: Een typisch Japin personageArthur Japin: Een typisch Japin personageArthur Japin schrijft vaak een kenmerkend soort boeken. Vanuit historisch oogpunt schrijft hij romans waarin het hoofdpe…
Logos Quiz Game; merken raden is de nieuwe hypeLogos Quiz Game; merken raden is de nieuwe hypeLogos Quiz Game is een applicatie voor iPod, iPhone en iPad gemaakt door Javier Perez Estarriaga. De spellen worden uitg…
Maar buiten is het feest; Arthur JapinrecensieMaar buiten is het feest; Arthur JapinBegin oktober 2012 verscheen het nieuwe boek van Arthur Japin: Maar buiten is het feest. De succesvolle zangeres Zonne s…
Quiz: spreekwoorden raden van foto'sQuiz: spreekwoorden raden van foto'sEen quiz waarin de deelnemers spreekwoorden moeten raden aan de hand van foto's. Voor kinderen, volwassenen, tweede taal…

De film van ome WillemJoepie de Poepie, de Geitenbreiers en lust jij ook een broodje poep zijn pas een aantal van de bekende uitspraken die de…
Televisieserie Buurman en BuurmanVele van ons zullen buurman en buurman wel kennen van het programma Villa achterwerk. Buurman en buurman was niet alleen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClips, Pixabay
 • http://www.qi.com/
 • http://omroep.vara.nl/Home.3743.0.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Arthur_Japin
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_van_Luyn
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Panel_game

Reageer op het artikel "QI: Quiz van de VARA"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jantrao
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!