Tips voor spannende series

Tips voor spannende series Verslaafd aan het bekijken van tv-series en verslind je DVD-boxen of bekijk je alles op Netflix? Ik ook! Telkens als ik aan het einde gekomen ben van een box doemt de vraag weer op 'wat is de volgende serie die ik ga kopen en kijken?' Om deze keuze voor anderen wat makkelijker te maken zal ik hieronder een lijst maken van de vier beste series in de categorie spanning van net voor de serie-hype. Ook al zijn ze niet erg recent, onderstaande series zijn zeker de moeite waard!

1. Damages

Laat ik direct met een verassing beginnen. Niet een van de gelauwerde rtl-series, maar een spannende serie die eigenlijk alleen in Amerika bekendheid heeft: Damages. Binnen de wereld van de rechten, verwijst het woord damages naar het geld dat wordt toegekend aan de aanklager in het geval dat hij een rechtszaak wint. En dat is dan ook het thema van deze serie. Damages is een Amerikaanse drama serie geschreven en geproduceerd door het trio Daniel Zelman en de broers Glenn en Todd A. Kessler. In Amerika wordt de serie uitgezonden door FX en werd voor het eerst uitgezonden in juli 2007. In totaal zijn er van de serie vijf seizoenen gemaakt die allen zijn verschenen op DVD.

De serie draait om de briljante doch meedogenloze advocate Patty Hewes (Glenn Close), haar protegee Ellen Parsons (Rose Byrne) en het advocatenkantoor Hewes in New York City. In het eerste seizoen gaat Hewes het gevecht aan in een class-action rechtszaak tegen de voormalige eigenaar van een groot bedrijf Arthur Frobischer (Ted Danson) namens zijn voormalige werknemers. De serie speelt met flashbacks. Aan het begin zien we Ellen Parsons bebloed en schaars gekleed uit een appartementencomplex rennen waarna ze door de politie wordt meegenomen voor verhoor. Kort hierna zien we haar een baan weigeren om voor Patty te gaan werken. Zewordt nog voor haar gewaarschuwd, maar grijpt toch haar kans. Als blijkt dat haar schoonzus een belangrijke rol speelt in de rechtszaak, gaat ze twijfelen of ze wel is aangenomen vanwege haar kwaliteiten als advocate. Het heden en verleden komen steeds dichter bij elkaar en de spanning blijft maar toenemen. Lukt het ze de rechtszaak te winnen, wat heeft de verloofde van Ellen ermee te maken, wiens graf bezoekt Patty, wie probeerde Ellen te vermoorden en waarom gedraagt de zoon van Patty zich zo vreemd.

Damages heeft velen tv-prijzen gewonnen voor het eerste seizoen, waar onder een Golden Globe (voor beste actrice, Glenn Close) en drie Emmy Awards (voor beste vrouwelijke hoofdrol, beste cast en beste mannelijke bijrol). De serie staat bekend om de niet-lineaire loop van het verhaal, diverse verrassende wendingen, technische hoogstaande kwaliteit, verhaallijn die het hele seizoen omvat en een geweldige cast met naast de reeds genoemde acteurs ook onder andere Tate Donovan, Zeljko Ivanek, Noah Bean, Peter Riegert en Anastasia Griffith.

2. Prison Break

Velen kennen de serie al en volgden deze op RTL 5, maar het is nooit te laten om te beginnen. Ook ik ben pas begonnen met kijken van de boxen toen de serie allang ten einde was gekomen. Prison Break is een Amerikaanse drama serie gemaakt door Paul Scheuring, welke voor Fox Broadcasting Company in première ging in augustus 2005. De serie draait om twee broers; een veroordeeld tot de doodstraf voor iets dat hij niet heeft gedaan, en de ander, een genie die een plan bedenkt om zijn broer uit de gevangenis te halen. De serie is geproduceerd door Adelstein-Parouse Productions, samen met Original Television en 20th Century Fox Television. De muziek van het intro is gecomponeerd door Ramin Djawadi, en werd genomineerd voor een Primetime Emmy Award in 2006.

Het eerste seizoen draait om het bevrijden van Lincoln Burrows (Dominic Purcell), die de moord op Terrence Steadman (Jeff Perry) zou hebben gepleegd, de broer van de vrouwelijke vice-president van Amerika. Lincoln heeft de doodstraf gekregen en zit vast in Fox River State Penitentiary waar hij wacht op zijn executie. Lincoln's broer, is de briljante ingenieur Michael Scofield (Wentworth Miller), die is overtuigd van zijn onschuld en een plan maakt om zijn broer te redden. Om bij hem in de gevangenis te komen pleegt hij een overval. Michael raakt bevriend met de dokter Sara Tancredi (Sarah Wayne Callies) als hij suikerziekte simuleert om zo dagelijks toegang te krijgen tot de ziekenboeg die een belangrijke rol speelt bij zijn ontsnapping. Vriendin Veronica Donovan (Robin Tunney), is buiten de gevangenismuren bezig met het ontrafelen van het mysterie omtrent de moord die wel eens geen moord zou kunnen zijn. Zij wordt echter gehinderd door geheim agenten die onderdeel uitmaken van een soort elite bekend als The Company. The Company blijkt verantwoordelijk voor Lincoln's arrestatie, omdat zijn vader, Aldo Burrows, connecties had met hen. De broers, samen met zes andere gevangenen, Fernando Sucre (Amaury Nolasco), Theodore "T-Bag" Bagwell (Robert Knepper), David "Tweener" Apolskis (Lane Garrison), Benjamin "C-Note" Franklin (Rockmond Dunbar), John Abruzzi (Peter Stormare), en Charles "Haywire" Patoshik (Silas Weir Mitchell), die bekend worden als de Fox River Eight, ontsnappen in de laatste aflevering van seizoen 1. In de daarop volgende drie seizoenen volg je de rest van hun belevenissen als zijn in veiligheid proberen te komen en de The Company proberen te ontmantelen.

3. The Practice

The Practice was een Amerikaanse advocatenserie gecreëerd oor David E. Kelley die de zaken volgt van een advocatenkantoor in Boston. De show won in zowel 1998 als 1999 de Emmy Award voor Best Drama Series, en resulteerde uiteindelijk in de spin-off Boston Legal, waarin min of meer dezelfde soort zaken worden behandeld, maar waarin alles wat luchtiger loopt, en de persoonlijkheid van de flamboyante hoofdrolspelers een grotere rol speelt. De serie liep van 1997 tot 2004.

The Practice focust op het kantoor Robert Donnell and Associates (later wordt dit Donnell, Young, Dole, & Frutt, en uiteindelijk Young, Frutt, & Berluti). De zaken zijn meestal high-profile en regelmatig vertonen ze overeenkomsten met zaken uit de realiteit. Er zijn een aantal crossovers met andere series zoals Boston Public, Ally McBeal en Gideon's Crossing.
In het eerste seizoen bestaat de cast uit Dylan McDermott, Lisa Gay Hamilton, Camryn Manheim, Steve Harris, Kelli Williams en Michael Badalucco. Tijdens dit eerste seizoen maken we ook kennis met Lara Flynn Boyle die de rol van Openbaar Aanklager Helen Gamble gaat spelen. Later worden ook Chyler Leigh, Jason Kravits, Jessica Capshaw en Marla Sokoloff toegevoegd aan de vaste cast. We zien ook gastrollen van onder andere Henry Winkler, William Shatner, Lake Bell en Charles Durning.

Tegen het einde van seizoen 7, moet de serie hevig gaan bezuinigen door tegenvallende kijkcijfers als gevolg van een verschuiving in zendtijden. Op het hoogtepunt haalde de serie in Amerika nog een record van 23.8 miljoen kijkers. Als gevolg hiervan verdwijnen een aantal vaste acteurs en worden anderen ingebracht die later te zien zullen zijn in de spin-off Boston Legal. Na acht seizoen stopt de serie.

En dan nog...Rubicon

Op de Amerikaanse tv was het geen succes en er werd besloten om seizoen 1 geen vervolg te geven. Toch is Rubicon zeker de moeite waard. De serie gaat over een jonge medewerker van een Amerikaanse denktank. Een van de afdelingshoofden komt bij een treinongeluk om het leven en hij wordt gevraagd de plaats van zijn baas in te nemen. Vervolgens wordt hij geacht aan een zaak te werken maar gaat hij daarnaast bovendien op zoek naar de waarheid achter de dood van zijn voormalige baas. De serie staat vol van de spanning en je blijft je afvragen hoe het nu echt in elkaar zit.

De sfeer van de serie komt nog het meeste overeen met films/boeken als Three Days of the Condor en Paralax View waarin een complot met betrekking tot de regering of inlichtingendiensten leiden tot samenzweringstheorieën en de vraag wie er nog te vertrouwen is.

Rubicon is in Nederland (nog) niet op dvd uitgebracht dus de liefhebbers zullen zich tot de Amerikaanse markt moeten wenden dan wel moeten zien of de serie via internet te verkrijgen is. Jammer dat er van Rubicon geen seizoen 2 aan zit te komen!
© 2009 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Prison Break (tv-serie)recensieRecensie: Prison Break (tv-serie)De tv-serie Prison Break gaat over Michael Scofield, een ingenieur die zich vrijwillig laat opsluiten in de gevangenis o…
Netflix, wat is het, hoe werkt het en wat kost het?Netflix, wat is het, hoe werkt het en wat kost het?De van oorsprong Amerikaanse streamingdienst voor films, series, en documentaires wordt steeds populairder in Nederland.…
Top 3 gevaarlijkste gevangenissen van de wereldElke gevangenis is een verschrikking, binnen de muren van een gevangenis houdt criminaliteit bijna altijd stand. Met nam…
Recensie: La Casa de Papel (tv-serie)recensieRecensie: La Casa de Papel (tv-serie)La Casa de Papel gaat over een overval op de Koninklijke munt in Spanje. Het meesterplan is bedacht door ‘de professor’…

Knight Rider. Een serie uit de jaren '80Knight Rider. Een serie uit de jaren '80Knight Rider. De serie met David Hasselhoff uit de jaren '80 met zijn superauto Kitt. Samen met zijn auto werkt hij voor…
Tv-serie CharmedIn de tv-serie Charmed vechten drie heksen zusjes elke aflevering tegen demonen om de wereld te redden en onschuldigen t…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Tips voor spannende series"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!