TV serie The Mentalist

TV serie The Mentalist Typisch dat Hollywood met enige regelmaat met een serie komt die net even buiten het standaard crimeboekje-filmserie ligt, maar toch succesvol wordt. The Mentalist is zo’n serie.

Het verhaal

Het zijn losse afdelingen van een team binnen het C.B.I., wat staat voor California Bureau of Investigation. Eigenlijk een gewoon detective team wat moorden en vermissingen oplost buiten de gemeente- maar binnen de staatsgrenzen. Zij het niet dat Patrick Jane, gespeeld door de Australische Simon Baker, niet een standaard detective is.

Patrick Jane heeft een gave, maar geeft zelf aan dat hij door goed observeren dat uit mensen haalt wat helpt bij het oplossen van een misdrijf. Zijn vrouw en kind zijn eerder gedood (door Red John) en dit blijft hem min of meer achtervolgen. Dit heeft hem ook gebracht bij het CBI team, want daarvoor wist hij zijn gave goed voor de televisie uit te buiten.

Hij loopt iedere keer opnieuw buiten het ‘spoorboekje’ van het CBI-team en Robin Tunney, die de leider van het onderzoeksteam Teresa Lisbon speelt, heeft de grootste moeite hem in het gareel te houden. De chemie tussen deze mensen is wel van dien aard, dat het de gewenste ‘klik’ in de serie geeft.

De serie

Op zich zijn de verhaallijnen niet erg complex en dat kan ook niet als je 43 minuten hebt per aflevering. Maar de combinatie van de onconventionele wijze waarop Patrick Jane te werk gaat en de charismatische figuur op zich, maken de serie wekelijks een prima totaalplaatje laat zien. Zeker het bekijken waard!

Of een serie nu mooi en goed is of niet, de kijkcijfers bepalen of de studio nieuwe afleveringen mag maken. CBS, die de serie in de VS uitbrengt, heeft meer dan mooie kijkcijfers. De pilot had maar liefst 15,6 miljoen kijkers en in een herhaling keken er nog eens 7,8 miljoen. Begin 2009 kreeg de serie een award voor de favoriete nieuw TV drame serie (People’s Choice Awards).

Het team

De hoofdrolspelers zijn naast Simon Baker, die in The Guardian nog een award won voor zijn acteerspel, Robin Tunney. Zij speelt Teresa Lisbon de leider van het team en heeft naast wat minder bekende rollen ook in Prison Break en de film The Zodiac en The Craft gespeeld.

Verder speelt Tim Kang, de norse en terughoudende Kimball Cho, speelt Owain Yeoman de beetje sullige Wayne Rigsby en Amanda Righetti de rol van de ambitieuze Grace van Pelt.

Achter de schermen

De serie is bedacht door Bruno Heller en wordt geregisseerd door Chris Long en David Nutter. Long is ook verantwoordelijk voor The New Adventures of Superman en maakte afleveringen van Smallville en Supernatural. Nutter draait nog veel langer mee en heeft zelfs een Emmy op zak. Afdelingen van The X-files, Terminator, Sleepwalkers, Without a trace en nog veel meer staan op zijn naam.
Heller en Nutter zijn tevens de executive producers en Charles Goldstein is de producer van de serie.

In Nederland

In Nederland haalt de serie (bij SBS6) ook mooie kijkcijfers, maar het idee van SBS om om de 5 minuten kleine reclameblokken te maken, heeft er ook voor deze serie ingehakt. SBS is er gelukkig op teruggekomen en de kijkcijfers gaan langzaam weer terug naar 'normaal'.

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Televisieserie Go Diego GoGo Diego Go is een tekenfilmserie die gaat over Diego een jongen van 8 jaar. Met zijn beste vriend Baby Jaguar beleeft h…
nieuws uitgelichtThe Bold and the beautiful vanaf 22 december niet meer op tvOp 22 december 2010 is het de laatste keer dat fans van The Bold and the Beautiful de soap kunnen zien. Daarmee komt een…
De Speld in een Hooiberg: op zoek naar de ware liefdeDe Speld in een Hooiberg: op zoek naar de ware liefdeDe Waddeneilanden zijn populair bij televisiemakers en de eilanden spelen verschillende rollen in realityshows. In het a…
Schrijfster Yvonne BrillSchrijfster Yvonne BrillSchrijfster Yvonne Brill is schrijfster van kinderboeken en ze is waarschijnlijk met name bekend door de paardenboekense…

Law & Order Special Victims Unit seizoen 1-10Law & Order Special Victims Unit seizoen 1-10Law & Order: Special Victims Unit of SVU is in Nederland een populaire serie. De detectives Benson en Stabler zijn al ja…
Bumba het clowntjeBumba is van oorsprong een Vlaams peuterprogramma dat vele kinderen aan de buis kluistert. Het is gecreeërd door Jan Mai…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "TV serie The Mentalist"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 05-04-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Thrillers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!