InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Van analoge naar digitale televisie

Van analoge naar digitale televisie

Van analoge naar digitale televisie Meegaan met de tijd en overschakelen op digitale tv. Zoals we ooit zijn overgestapt van zwart-wit naar kleur, zo gaan we nu van analoge naar digitale televisie. Die ontwikkeling is niet meer te stoppen.

Verschil analoge en digitale televisie

In de goede oude tijd had iedereen een antenne op het dak. En met die ‘hark’ ontvingen we Nederland 1, Nederland 2 en enkele Belgische en Duitse zenders. Bij onweer werd snel een schietgebedje gepreveld in de hoop dat de bliksem niet zou inslaan op de antenne. Midden jaren tachtig gingen we over op de kabel: het tv-signaal werd via kabels in de grond naar onze huiskamers geleid. En in de meeste huiskamers staat tegenwoordig een eigentijdse flatscreen-tv, verbonden met satellietontvangers, DVD-recorders en Blu-ray-spelers.

Digitale televisie zonder beeldruis

In het begin zond men alleen analoge signalen door, maar tegenwoordig gaan er steeds meer digitale beelden over de kabel. Waarom? Omdat digitaal beeld (in de vorm van enen en nullen) beter van kwaliteit is. Als gevolg van signaalverlies is bij analoge tv altijd sprake van een lichte beeldruis. Digitale tv kent dat probleem niet.

Kabelaanbieders en digitale televisie

Kabelaanbieders als Ziggo zien hun klanten graag overstappen op digitale televisie omdat analoge televisie verouderd is. Juist op onze hedendaagse plasma- en lcd-tv’s zijn storingen in het analoge signaal veel duidelijker zichtbaar dan op een oude kleuren-tv.

Maar daarnaast speelt natuurlijk ook een commercieel belang: met digitale televisie kan de kabelaanbieder verschillende zenderpakketten voor u samenstellen. En u begrijpt het al, zo'n pakket is niet gratis. Hoe uitgebreider (sportwedstrijden, de nieuwste films, erotiek) hoe duurder. Maar voor wie dat allemaal niet hoeft, zitten ook in het basispakket al genoeg aantrekkelijke zenders.

Decoder

Maar stel, je gaat over op digitale televisie. Werkt het dan ook perfect en is het makkelijk in het gebruik? Nog niet echt. In de eerste plaats heb je een decoder nodig voor de omzetting van het digitale signaal. Die decoder laat zich simpel aansluiten op je televisie en dan is het slechts een kwestie van de instructies opvolgen. Een kind kan de was doen zou je zeggen, maar decoders hebben ook nadelen:

  • Decoders zijn net als computers gevoelig voor storingen. De een wat meer dan de ander, maar van tijd tot tijd verschijnt er een foutmelding in beeld en de enige remedie is dan: decoder opnieuw opstarten, dwz stekker eruit en erin. Weliswaar niet onoverkomelijk maar op den duur wel zeer frustrerend.
  • Daarnaast zappen decoders erg traag. Lekker langs de kanalen zoeven is er niet meer bij. Het duurt meerdere seconden voordat je een zender verder bent.
  • Nadeel is ook dat je voor elke tv in huis een extra decoder nodig hebt. De kabel van de tv in de woonkamer simpel doorlussen naar een ander toestel elders in huis, is er niet bij. Wie ook in de slaapkamer digitaal tv wil kijken wordt verplicht om een extra decoder aan te schaffen.


Digitale alternatieven voor de kabel

  • Via de ether. Digitenne van KPN bijvoorbeeld is makkelijk in gebruik, draadloos (dus overal in huis neer te zetten) en goedkoper. Maar het basispakket bevat minder zenders dan Ziggo. Ook is de beeldkwaliteit iets minder dan bij de kabel.
  • Satellietontvangst. Het aantal gratis op te vangen zenders (vooral veel Duitse) is enorm en de beeldkwaliteit is goed. Bovendien is een abonnement bij CanalDigital vrij goedkoop. Maar je moet wel een schotel aanschaffen en aan je gevel hangen. En in sommige milieus ga je dan al snel door voor de buurttokkie.
  • Via je ADSL internetaansluiting. Digitaal televisie kijken via je ADSL-aansluiting (bijvoorbeeld met Tele2 en KPN) werkt vrij goed maar als je internetverbinding hapert, doet je tv het ook niet uiteraard.
© 2009 - 2020 Serkozy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Digitale flitspaal zorgt voor meer bekeuringen automobilistDigitale flitspaal zorgt voor meer bekeuringen automobilistDe digitale flitspaal is een ‘succes’: minimaal vijf keer zoveel bekeuringen als met de oude analoge flitspaal. De hardr…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Van analoge naar digitale televisie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Serkozy
Laatste update: 05-01-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!