InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > TV serie: Bones

TV serie: Bones

TV serie: Bones De TV serie Bones is gebaseerd op het leven van forensisch antropoloog Kathy Reichs. In de serie wordt telkens een overlijden belicht dat via wetenschappelijke analyse wordt opgelost. De antropologe en haar team bekijken in opdracht van de FBI de lijken of overblijfselen en lossen zo het mysterie op.

Bones


De serie

Kathy Reichs is forensisch antropologe en schrijfster. In haar boeken beschrijft ze dokter Temperance Brennan. In de serie is dit precies omgekeerd: Temperance Brennan schrijft boeken over Kathy Reichs.

De serie speelt zich voornamelijk af in het Jeffersonian Instituut in Washington D.C. (wat sterk lijkt op het Smithsonian Instituut), maar de karakters gaan ook op pad. Het betreft meestal korte tripjes naar lijken in de buurt, maar soms ook langere reizen (bijvoorbeeld naar Los Angeles). Seeley en Bones reizen dan alleen en contact wordt gelegd met het team in Washington via webcamverbindingen.

De meeste afleveringen zijn afgeronde verhalen waarin het lijk wordt gevonden, onderzoek plaatsvindt en de dader wordt gepakt. Het persoonlijke leven van de hoofdpersonen loopt wel over in verschillende afleveringen. Er zijn momenteel vier seizoenen van de serie gemaakt, maar een vijfde seizoen wordt verwacht eind 2009. In Nederland is seizoen 4 te zien op maandagen op RTL 4, in België op diezelfde dag op 2BE.

Andere interessante weetjes:
 • De muziek is een nummer van The Crystal Method.
 • Hoewel de show zich afspeelt in Washington DC, worden de meeste afleveringen in de studio in Los Angeles opgenomen.
 • Angela Montenegro heeft als "middle name" Pearly Gates. Dit verwijst naar haar vader, gespeeld door ZZ Top lid (die met de lange baarden) Billy Gibbons, die een gitaar heeft met die naam
 • Seeley noemt het team The Squints of The Squint Squad.

Seeley Booth en Dr. Temperance Brennan / Bron: Vagueonthehow, Flickr (CC BY-2.0)Seeley Booth en Dr. Temperance Brennan / Bron: Vagueonthehow, Flickr (CC BY-2.0)

Hoofdrollen

De belangrijkste personen zijn:
 • Dr. Temperance Brennan (bijnaam Bones) – Emily Deschanel: Hoofd van het team.
 • Seeley Booth – David Boreanaz (bekend van Angel): FBI agent die met Bones samenwerkt
 • Angela Montenegro – Michaela Conlin: Artieste die met computertechnologie en schetsen gezichten en gebeurtenissen reconstrueert. Beste vriendin van Dr. Brennan.
 • Dr. Jack Hodgins – T.J. Thyne: Entomoloog, specialist in chemische samenstelling van zand, kleding en het effect van insecten. Erg geïnteresseerd in complottheorieën.
 • Zack Addy (later Dr.) – Eric Milligan: Promotie kandidaat onder Dr. Brennan
 • Dr. Daniel Goodman – Jonathan Adams: Hoofd van het Jeffersonian in het eerste seizoen
 • Dr. Camille Saroyan – Tamara Taylor: Hoofd van het Jeffersonian in latere seizoenen
 • Dr. Lance Sweets – John Francis Daley: Psycholoog van de FBI

Andere terugkerende personen zijn:
 • Caroline Julian (Assistant US Attorney) – Patricia Belcher
 • Max Keenan (Temperances vader) – Ryan O’Neal
 • Parker Booth (Seeley’s zoon) – Ty Panitz
 • Russ Brennan (Temperances broer) – Loren Dean

Beoordeling

Over het geheel komt de serie redelijk geloofwaardig over. Het taalgebruik onder de onderzoekers is technisch en ze hebben passie voor hun werk. Minder geloofwaardig is het complete gebrek aan besef van de buitenwereld van Dr. Brennan. Het is handig voor de Nederlandse kijkers dat culturele zaken als The Grinch worden uitgelegd, maar het is onwaarschijnlijk dat een Amerikaanse dit niet zou kennen, zelfs een zonder tv. De digitale 3D schetsen van Angela zijn vaak erg mooi, maar het is de vraag of dit soort zaken mogelijk zijn in de korte tijd die ze ervoor krijgt.

De zaken die opgelost moeten worden bieden zowel afschuw als spanning: afschuw omdat de lichamen er soms verschrikkelijk uitzien (kijk niet tijdens het eten), spanning omdat de verhaallijnen voldoende gevarieerd zijn. Er is ook seksuele spanning tussen Brennan en Booth, maar beide gaan hun eigen weg met partners. Er bloeit wel een relatie op tussen andere karakters.

De show is geen superhit, maar prettig, redelijk hoogwaardig entertainment waarbij enige intelligentie van de kijker wordt verwacht.
© 2009 - 2019 Jantrao, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieVirus van Kathy Reichs - recensieWie fan is van de bekende serie Bones, met als hoofdrolspeler de forensische antropologe Temperance Brennan, zal zeker w…
Forensische AntropologieForensische AntropologieForensische antropologie is een wetenschappelijk specialisme waarbij men op basis van de botten van een skelet informati…
Glee (serie), seizoen 1: verhaal, afleveringen en castGlee (serie), seizoen 1: verhaal, afleveringen en castGlee is een Amerikaanse musical / drama televisie serie die in Nederland op RTL 5 wordt uitgezonden. Glee gaat over een…
Boekverslag: Kathy's dochter door Tim KrabbéBoekverslag: Kathy's dochter door Tim KrabbéEen roman over een man en een vrouw die bij elkaar gebracht worden door een boek dat de man geschreven heeft over de onl…
Eve Duncan door Iris JohansenEve Duncan door Iris JohansenEve Duncan is een karakter verzonnen door de Amerikaanse schrijfster Iris Johansen. Deze schrijfster heeft een hele seri…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Bones_(TV_series)
 • http://www.imdb.com/title/tt0460627/
 • Afbeelding bron 1: Vagueonthehow, Flickr (CC BY-2.0)

Reageer op het artikel "TV serie: Bones"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Wim Beijersbergen, 08-04-2011 11:40 #1
Hoe heet en van wie is het begin lied in tv serie Bones van uitzending 04-04-2004 toen ze hard aan het lopen waren?

Infoteur: Jantrao
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!