mijn kijk op

Televisie wordt komkommertijd

Televisie wordt komkommertijd Als de vakantiemaanden er aan komen betekent dit automatisch voor de televisie dat Hilversum er in z’n geheel vandoor gaat, behalve de makers van sportprogramma’s. Alle vast geprogrammeerde formats verdwijnen enkele maanden als sneeuw voor de zon.

Televisie en de zomermaanden

De makers van de vaste succesvolle formats zijn de zomermaanden steevast van het scherm. De praatprogramma’s, showprogramma’s en quizzen stoppen tussen half en eind mei en komen pas in september weer terug. Dat hier ook de vakantie van de programmamakers in zit is logisch, maar de ruim drie maanden ‘niks’-televisie zijn er ook om de simpele reden dat er minder televisie gekeken wordt. De kijkcijfers zijn beduidend lager en daarmee niet goed voor de reclame inkomsten.

Journaal

Zelfs voor het NOS- of RTL- journaal lijkt het erop dat de zomermaanden niets gebeurd. Onderwerpen die normaal wellicht SBS6 Hart van Nederland halen, halen nu de journaals en lijkt het op sommige dagen meer vulling dan nieuws wat in een dergelijk programma thuishoort. Denk hierbij aan de gezellige dieren onderwerpen of een lokale brand.

Herhalingen

Allemaal nog logisch, maar wat er voor in de plaats komt zijn of herhalingen of zwakke aftreksels van de normaal op dat tijdstip geprogrammeerde formats. Voornamelijk de herhalingen voeren de boventoon, waarbij een aantal commerciële netten zover gaan dat de herhalingen van televisieseries oplopen tot vijf maal dezelfde afdeling uit een bepaalde serie. En wie zegt ons niet dat deze afdelingen volgend jaar opnieuw vertoond worden. Omdat de series nog lopen krijg je nieuwe en oude afleveringen door elkaar, wat niet echt ten goede komt aan het volgen van een serie. Daarnaast kunnen mensen verzadigd raken en daarmee de nieuwe serie niet meer willen volgen. Dat lijkt ook niet de bedoeling.

Series die tot in ten treuren worden herhaald zijn o.a.:
 • Law and Order, Criminal intent
 • Law and Order, Special Victims Unit
 • The Ghost Whisperer
 • CSI
 • CSI New York
 • Kinderen geen bezwaar
 • NCIS

'Vervangende' programma's zijn o.a.:
 • Het praatprogamma van Knevel en vd Vrink die Pauw en Witteman moeten vervangen
 • Een soort zomereditie die DWDD moet vervangen
 • Een geldprogramma wat kassa moet vervangen

Tenslotte wisselen commerciële zenders met dezelfde moedermaatschappij series en speelfilms met het grootste gemak uit en kan een speelfilm dus in korte tijd meerdere keren op televisie te zien zijn. Commerciële televisie is oké, maar dit lijkt weinig sjiek. Dit vindt zeer regelmatig plaats en ook buiten de kwakkelende zomermaanden.

Lichtpuntje

Een lichtpuntje in de zomermaanden is – als je van sport houdt tenminste – het hoog gehalte grote(re) sportevenementen, zoals.
 • Tennistoernooien, Roland Garros en Wimbledon
 • Wielerrondes, Tour de France, ronde van Spanje en Italië
 • Atletiekevenementen, NK atletiek EK of WK, Fanny Blankers Koen Games en De gouden Spike
 • Voetbaltoernooien, EK of WK (om en om, niet jaarlijks)
 • Olympische spelen, eenmaal per 4 jaar

Veel grote evenementen zijn nu eenmaal in de zomermaanden en de programmamakers van o.a. Studio Sport zullen in deze maanden weinig vakantie vieren. Alleen sportliefhebbers zullen in de zomermaanden niet over ‘komkommertijd’ praten.

Een ander lichtpuntje zijn de zomergasten bij de VPRO. Niet iedere presentator is even goed, maar met een interessante gast kan het een leuke televisieavond worden.

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Mol: hoe een format na 13 jaar pauze overeind blijftDe Mol: hoe een format na 13 jaar pauze overeind blijftOp 1 februari 2016 keerde De Mol na dertien jaar terug op de Vlaamse televisie. Niet langer op de openbare omroep, maar…
Dora (Nickelodeon)Dora the Explorer wordt sinds 2000 geproduceerd door Nickelodeon. Lees in dit artikel alles over Dora the Explorer. Naas…
Best betaalde tv-sterrenIn Nederland is grof geld te verdienen met het verschijnen op televisie. Dit is echter niets vergeleken met de bedragen…
‘Over vaders en zonen’Van 2007 tot en met 2009 heeft de VPRO drie seizoenen 'Over vaders en zonen' uitgezonden. In het programma gaat Hugo Bor…

Britse Komedie: 'Allo 'AlloHet is één van de beste Britse komedies ooit! 'Allo 'Allo. De serie die goud waard was en is. Wie kent de serie over Ren…
Een dubbeltje op zijn kant; een programma van RTL4Een dubbeltje op zijn kant; een programma van RTL4Sinds 14 mei 2009 is RTL 4 begonnen met het nieuwe programma "Een dubbeltje op zijn kant". Dit programma, gepresenteerd…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Televisie wordt komkommertijd"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: Mei 2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!