InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Recensie TV Serie: Lie To Me
recensie

Recensie TV Serie: Lie To Me

Recensie TV Serie: Lie To Me Van de makers van 24 komt een nieuwe realistische serie, Lie To Me. Dit keer ligt het accent niet op geweld, maar op wetenschap: hoe kun je aan het gezicht afleiden of iemand liegt of de waarheid vertelt? Net als bij andere succesvolle series worden vleugjes wetenschap gecombineerd met politiewerk tot een interessante mix.

Lie to me


De serie

De show volgt Dr. Cal Lightman, een menselijke leugendetector, en zijn team als ze een misdaad of probleem proberen op te lossen. Het speelt zich af in Washington, D.C. The Lightman Group is een onafhankelijk bedrijf dat ingehuurd wordt door FBI, CIA, politie en andere bedrijven en personen om de waarheid te achterhalen.

Een aflevering is een afgerond verhaal met meestal twee onafhankelijke zaken die naast elkaar opgelost worden. De teamleden gaan vaak twee aan twee op pad. Grotere zaken worden uiteraard met z’n allen aangepakt. Een aflevering introduceert het probleem, laat het onderzoek zien en eindigt met de oplossing. De levens van de hoofdpersonen lopen natuurlijk wel door in de verschillende afleveringen, maar vormen niet de hoofdmoot van de show.

Via de show kom je een aantal interessante zaken te weten over gezichtsuitdukkingen, emoties en leugens:
 • Iedereen vertoont micro-expressies, ook tijdens het luisteren naar informatie. Een micro-expressie is een emotie die heel kort duurt, ongeveer 1/5 van een seconde.
 • Micro-expressies zijn universeel: man, vrouw, jong, oud, ras, het maakt niets uit.
 • Als je veel negatieve emotie hebt (angst, boosheid, afkeer), dan piekt je stem boven 500 Hz.
 • Iemand die de waarheid vertelt, geeft details, kan het verhaal eenvoudig achterstevoren vertellen en corrigeert zichzelf.
 • Een echte emotie is ongeveer een seconde lang te zien in het gezicht.
 • We kijken opzij als we ons iets proberen te herinneren, maar niet tijdens liegen.

De soundtrack is Brand New Day door Ryan Star.

Er is momenteel een seizoen van de show opgenomen (13 afleveringen) en een tweede volgt. De show was te zien op 2BE maar enkele weken later dan de Amerikaanse uitzendingen en ook het tweede seizoen zal daar te zien zijn. In Nederland is de show (nog) niet te zien.

Torres, Loker, Lightman en Foster / Bron: Wonderlane, Flickr (CC BY-2.0)Torres, Loker, Lightman en Foster / Bron: Wonderlane, Flickr (CC BY-2.0)

Hoofdrolspelers

De belangrijkste personen in de show zijn:
 • Dr. Cal Lightman – Tim Roth: Hoofd van The Lightman Group
 • Dr. Gillian Foster – Kelli Williams: Zakenpartner van Cal
 • Eli Loker – Brendan Hines: Belangrijke medewerker die altijd de waarheid zegt, hoe ongemakkelijk die ook mag zijn
 • Ria Torres – Monica Raymund: Nieuwste medeweker die een natuurtalent is in het herkennen van emoties

Andere terugkerende karakters zijn:
 • Emily Lightman – Hayley McFarland: De dochter van Cal en zijn ex-vrouw
 • Heidi – Kristen Ariza: Medewerker van The Lightman Group
 • Alec Foster – Tim Guinee: De man van Gillian
 • Karl Dupree – Sean Patrick Thomas: FBI-agent die later Ria’s vriend wordt
 • Ben Reynolds – Mekhi Phifer: FBI bodyguard van Cal

Beoordeling

De eerste paar afleveringen zit je vol verbazing te kijken hoe Lightman telkens de leugenaar kan herkennen en lijkt hij bijna een tovenaar. Naarmate de show vordert, kom je zelf meer te weten over emotieherkenning en wordt het allemaal wat geloofwaardiger. Natuurlijk is niet alles mogelijk in werkelijkheid (je kunt niet echt iemands leugens op het gezicht lezen), het blijft televisie.

Omdat de show nieuw is, worden er opmerkingen gemaakt over recente gebeurtenissen, bijvoorbeeld Abu Graib en de economische crisis. Je ziet ook een keer een foto van Obama voorbijkomen aan de muur van een regeringsgebouw. Deze details maken de show realistischer.

Het is heel interessant dat ze geregeld ook de emoties in de echte wereld laten zien. Er wordt dan eerst over de emotie gepraat in de context van de show en dan zie je een foto van een of meer beroemdheden met diezelfde emotie. Een mooi voorbeeld is als iemand met de middelvinger het gezicht aanraakt. Volgens de show laat dat afkeuring zien. Ze laten dan een clipje zien waarin Obama tijdens zijn overwinningsspeech met zijn middelvinger zijn neus krabt als hij positief over McCain praat.

De personages zijn, met uitzondering van Lightman, niet heel erg diep. Cal heeft 20 jaar ervaring in het leugenvak en ziet daarom alle leugens om hem heen. Dat is zowel makkelijk als moeilijk; zijn dochter is er ook niet altijd even blij mee. Dit gegeven wordt redelijk goed uitgewerkt. Loker is een obsessief waarheidsverteller en dat is best aardig bedacht, maar behalve humor heeft hij weinig te bieden als persoon. Gillian Foster is de belangrijkste persoon naast Cal, maar we leren haar niet echt kennen. Ze heeft huwelijksproblemen, maar weigert blijkbaar de tekenen te herkennen. Ria Torres, de nieuwe aanwinst, wordt wel wat verder uitgediept. We komen te weten waar haar gave waarschijnlijk vandaan komt, zien haar in een relatie en begrijpen haar reactie als Cal haar om de tuin leidt.

Over het geheel genomen is het een interesante en realistische show die een nieuw uitgangspunt neemt in het bestrijden van misdaad. Het wetenschappelijke gehalte geeft de show een hoger niveau dan die waar alleen criminelen met geweld worden gepakt. Hoewel er na een aantal afleveringen geen grote uitdaging meer is voor de kijker, blijven de verhalen redelijk interessant en verrassend.
© 2009 - 2019 Jantrao, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waarom kinderen liegenWaarom kinderen liegenKinderen liegen wel eens. Niet alle kinderen doen dit opzettelijk. Liegen bij kinderen kun je eenvoudig verhelpen, door…
Liegen en leugens: pathologisch liegen of waanbeelden hebbenLiegen en leugens: pathologisch liegen of waanbeelden hebbenEen leugentje om je bestwil is gauw verteld, bijvoorbeeld als te laat bent op een afspraak. Dat er ook mensen zijn die h…
Relatie en huwelijk: liegt je partner vrijwel altijd?Relatie en huwelijk: liegt je partner vrijwel altijd?Liegen is voor de communicatie binnen een relatie zoals moord is voor het leven. Liegt je partner tegen je? Dat liegen n…
Wat is de reden waarom mensen liegen?Wat is de reden waarom mensen liegen?Mensen liegen om een reden, maar wat voor redenen? Dit kunnen er verschillende zijn. Iedereen liegt wel eens een keer om…
Leugentje om bestwil, pathologisch liegen of Ganser syndroomLeugentje om bestwil, pathologisch liegen of Ganser syndroomLiegen, we doen het allemaal ook al zijn we ons daar niet altijd van bewust! Het vormt een belangrijke hoeksteen voor go…
Bronnen en referenties
 • http://www.imdb.com/title/tt1235099
 • http://www.tv-visie.be/inhoud/belgie/maandag-seizoensfinale-lie-to-me-bij-2be_29620/
 • Afbeelding bron 1: Wonderlane, Flickr (CC BY-2.0)

Reageer op het artikel "Recensie TV Serie: Lie To Me"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jantrao
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!