InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Mr. Ed, het sprekende paard: ongeremd lachen!

Mr. Ed, het sprekende paard: ongeremd lachen!

Mr. Ed, het sprekende paard: ongeremd lachen! Het REM-eiland krijgt in 2010 een nieuwe bestemming. Vijfenveertig jaar geleden werd vanaf dit kunstmatige eiland in de Noordzee de eerste Nederlandse commerciële zender gelanceerd. Zo maakte in 1964 ook de Nederlandse trotse TV-bezitter onder meer kennis met Mr. Ed, het sprekende paard.

Waar draait het om?

Een komische serie met een sprekend paard - Mr. Ed - in de hoofdrol leidt bijna vanzelfsprekend tot hilarische situaties. Ed spreekt alleen tegen zijn baas, de jonge, ietwat onbeholpen en excentrieke architect Wilbur Post. Met zijn kindvrouwtje Carol betrekt hij een leuk huis op het platteland. De stal bij het huis is bestemd als kantoorruimte, maar wordt dat niet zonder slag of stoot. Die blijkt namelijk het domein van Mr. Ed te zijn, een paard dat daar geheel onvoorzien leeft. Als Ed tegen Wilbur begint te praten, raken de twee al snel bevriend.

Net als zijn baas is ook Mr. Ed behoorlijk excentriek; met alleen paard zijn neemt dit slimme dier geen genoegen. Een bril dragen en die verruilen voor contactlenzen, een televisieverslaving, telefoneren en afluisteren, naar de vrouwtjes lonken: niets menselijks is hem vreemd. Praten doet hij alleen tegen Wilbur, in het bijzijn van anderen doet Ed er het zwijgen toe. Met zijn eisen en manipulaties brengt hij zijn baas menigmaal in de problemen. Daardoor wordt Wilbur door zijn vrouw en door de buren - aanvankelijk Roger en Kay Addison, later Gordon en Winnie Kirkwood - die eveneens een belangrijke rol in de serie spelen, of niet helemaal voor vol aangezien of als spelbreker beschouwd. Natuurlijk loopt elke aflevering goed af met een verzoening tussen Wilbur en Carol of tussen de Posts en hun buren. Ook zijn paard en baas dan weer de beste maatjes.

Naast de eerder genoemde personages spelen Paul, broer van buurvrouw Kay, en de vader van Carol, de knorrige Mr. Higgens met een grondige afkeer van zijn schoonzoon die uiteindelijk bij het echtpaar intrekt, een rol.

Over de serie

De serie, een typisch Amerikaanse sitcom in zwartwit, liep in Amerika van begin 1961 tot begin 1966; de meeste afleveringen werden uitgezonden door CBS. In totaal verschenen er 144 afleveringen van elk dertig minuten, waarin Ed onder meer een bestelbus bestuurt, voor arts studeert, in het huwelijk treedt, beroemdheden ontmoet, kunstschildert en een lied componeert en vertolkt. De serie, geproduceerd door Arthur Lubin en gebaseerd op verhalen van Walter R. Brooks, vertoont overeenkomsten met films over Francis the Talking Mule, een sprekende ezel. De openingstune Mr. Ed, gecomponeerd door Jay Livingstone en Ray Evans, kreeg in de door Jay Livingstone gezongen versie veel bekendheid (A horse is a horse, of course of course…). De typografie die in de leader voor de naam Ed gebruikt werd, is afgeleid van twee hoefijzers.

Een remake van de serie in 2004 heeft het niet gered. Wel zijn inmiddels verschillende afleveringen op DVD (in het buitenland) te bestellen.

Vertolkers

De Schot Alan Young (1919) vertolkte de rol van Wilbur ‘gewoon omdat hij het type leek te zijn waarmee een paard wilde praten’, de Amerikaanse Connie Hines (1936) speelt echtgenote Carol. Over zijn optreden in de show schreef (en herschreef ) Young zijn boek Mister Ed and Me (and More). In de meest recente versie - het and More in de titel - is ook een deel geschreven door medespeelster Connie Hines. Beide acteurs verschijnen nog geregeld samen in het openbaar. Ook waren er gastoptredens van onder andere actrice Mae West en acteur Clint Eastwood, die gewoon zichzelf speelden.

Een geval apart is de vertolking van Mr. Ed (1949 - 1970), de palomino die in het dagelijkse leven naar de naam Bamboo Harvester luisterde. Het renpaard Pumpkin, zijn stalmaatje, trad in de televisieserie op als stand-in voor Ed bij de stunts. Ed’s stem werd ingesproken door de voormalige tweederangs cowboyfilmster Allan ‘Rocky’ Lane. Toen de show een succes werd, wilde hij zijn naam op de titelrol vermeld zien. De producers weigerden, omdat de aftiteling vermeldde dat Mr. Ed zichzelf speelt. De eventuele zangpartijen van Ed - op de eerder genoemde titelsong na - kwamen voor rekening van Sheldon Allman.

Spraaktraining

Hoe laat je een paard spraakbewegingen maken? Daarover deden veel verhalen de ronde, zoals de versies die Wilburvertolker Alan Young verspreidde. Hij liet weten dat Mr. Ed pindakaas op zijn tandvlees kreeg gesmeerd, waardoor hij in een poging dit weg te halen zijn lippen wel moest bewegen. Ook vertelde hij, na de pindakaasversie in 2004 als een eigen verzinsel te hebben afgedaan, dat een los stukje nylon draad onder zijn lip ervoor zorgde dat Mr. Ed op een teken van spraaktrainer Lester Hilton spraakbewegingen maakte.

Nauwgezette analyse van de filmbeelden toont echter aan dat er sprake is van een nylon bit, waaraan getrokken werd om Ed te laten spreken. Het valt te betwijfelen of dit net zo diervriendelijk is als de varianten die Alan Young de wereld instuurde.

Nederland

In Nederland werd de serie in 1964 niet uitgezonden door een van de reguliere omroepen, maar door de eerste commerciële zender TV-Noordzee vanaf een kunstmatig eiland in de Noordzee. Om de illegale zender te ontvangen diende men een speciale antenne aan te schaffen, iets waar veel Nederlanders vanwege het populaire televisieaanbod graag toe over gingen. Ook met een zelfgeknutselde antenne was een eventuele ontvangst - met ruis - mogelijk. Een lang leven was de TV-Noordzee niet beschoren; een overheidswet verbood de zender al na vier maanden. Toen de uitzendingen vanaf dit zogeheten REM-eiland (Reclame Exploitatie Maatschappij) uit de lucht werden genomen, nam de TROS de uitzending van de serie over.

Herhalingen van de show waren in de jaren tachtig op SKY-channel te zien. Ook de KRO zond in 1995 een aantal afleveringen uit.

Het REM-eiland ging fungeren als meetcentrum voor Rijkswaterstaat. Het stond op de nominatie om gesloopt te worden, maar krijgt als mediamonument in het voorjaar van 2010 in het Amsterdamse IJ een multifunctionele bestemming. Na een verbouwing maken een horecagelegenheid en een maatschappelijke functie met onder meer een tentoonstellingsruimte deel uit van de plannen. Hiermee staat het voormalige zendeiland weer volop in de belangstelling.

Nu nog een televisiezender die de shows met Mr. Ed weer voor het voetlicht brengt.
© 2009 - 2019 Sierkunst, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Friends, algemene informatieHet is een van de bekendste televisieseries aller tijden. Het werd gekeken door miljoenen mensen over de hele wereld, ‘F…
Eilanden; BakereilandEilanden; BakereilandIn de noordelijke Stille Oceaan, halverwege Hawaï en Australië ligt het onbewoonde Bakereiland. Het is 1,4 km² groot en…
Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Het is belangrijk dat u uw paard ontwormt, echter heeft u hier het gewicht van uw paard voor nodig. In dit artikel vindt…
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…
De Andalusiër, schoonheid uit SpanjeDe Andalusiër, schoonheid uit SpanjeDe Andalusiër is vooral bekend om zijn show-optredens. Het is een prachtig, veelzijdig paard, dat we hier vaak terugzien…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Mister_Ed

Reageer op het artikel "Mr. Ed, het sprekende paard: ongeremd lachen!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sierkunst
Laatste update: 04-02-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!