Jeugdtheaterschool: vooropleiding voor dans, zang of theater

Jeugdtheaterschool: vooropleiding voor dans, zang of theater Met de populariteit van programma's als X-Factor, So You Think You Can Dance, The voice of Holland, Popstars, Holland's Got Tallent, stijgt ook de populariteit voor de jeugdtheaterschool. Kinderen nemen dans, zang en toneelles om beter te worden in de hoop een auditie van een talentenjacht te halen. Maar ook een musical als Annie, Kruimeltje, The sound of Music of Ciske de Rat waarin kinderen op het podium schitteren, maakt dat kinderen het podium op willen. Wat wil je later worden? Beroemd!

Talentenjacht op tv: The voice of Holland, So You Think You Can Dance, X-Factor

Het fenomeen talentjacht op tv is inmiddels niet meer van het scherm weg te denken. Elk weekend is er wel weer een uitzending op tv en vrijwel elke zender heeft zo zijn eigen talenjacht. En net wanneer je denkt dat het fenomeen talentenjacht weer op zijn retour is, is daar The Voice Kids, So You Think You Can Dance en Junior Dance. En wat te denken van de programma's waarin de hoofdrol voor een musical als Annie wordt gezocht. Kinderen groeien hier mee op. Ze zien hoe andere kinderen en jongeren door de audities komen, steeds weer een ronde verder komen en het zo tot de finale halen. Kinderen leven ontzettend mee en leven zich ook in: Wie wil er nou niet beroemd worden? En als je kan zingen, dansen en / of toneelspelen dan kan je zo meedoen met de auditie. Beroemd zijn ligt binnen handbereik.

Kinderen in een musical

Ook het fenomeen musical is tegenwoordig erg populair. Dat is ook bij de kinderen te merken. Als kind kun je zelf ook auditie doen om een grote Joop van den Ende musical te spelen. En zo was er een tijdje geleden het tv programma waarin kinderen audities deden voor de musical Annie.

Oefenen voor de auditie

Door de populariteit van de talenjachten op tv en de musicals, willen steeds meer kinderen op zang, dans of toneelles. Maar het mooiste is natuurlijk als je van alle drie de vakken wat meekrijgt! Want als je beter leert toneelspelen, sta je ook zekerder op het toneel, en kun je je ook beter inleven als je een nummer zingt, of beter presenteren als je danst. Door les te krijgen in deze vakken, kunnen kinderen zich beter ontwikkelen in de vakken. Het doen van een auditie krijgt op deze manier een grote kans van slagen. Bovendien geeft het meer zelfvertrouwen, en zo ben je je zenuwen de baas tijdens een auditie.

Jeugdtheaterschool: Zang, dans en toneel in één!

Op een jeugdtheaterschool krijgen kinderen les in alle drie de vakken. Met name als de kinderen wat ouder zijn, vanaf 11 a 12 jaar, krijgen de leerlingen vaak een uur meer toneel dan zang en dans. En vaak wordt ook een beroep gedaan op het toneelspelen tijdens de dans of zangles. Kinderen kunnen vaak al vanaf 6 jaar naar de jeugdtheaterschool, en afhankelijk van de school zelf, krijgen ze vaak vanaf een jaar of 8 zangles.


Auditie doen en voorstellingen spelen op de jeugdtheaterschool

Op elke jeugdtheaterschool zijn er naast de lessen ook voorstellingen en uitvoeringen van zang, dans en/of toneel. Soms is het meer een presentatie van wat de leerlingen in de lessen geleerd hebben, maar het kan ook een voorstelling zijn aan het einde van het jaar. Bij de wat jongere kinderen gaat het vaak om een kleine presentatie, waarin gedanst, gezongen en of toneel wordt gespeeld, vaak in de vorm van een verhaal. Zo leren de kinderen al jong hoe het is om op het toneel te staan en te spelen en presenteren voor het publiek. Vaak zie je ook dat leerlingen vanaf 12 jaar een heel seizoen werken aan een voorstelling. Afhankelijk van de jeugdtheaterschool kunnen dit behoorlijke grote producties zijn die erg professioneel worden opgezet.

Wanneer de leerlingen in de grotere producties willen spelen van de jeugdtheaterschool moeten ze hier vaak ook auditie voor doen. De scholen zijn vaak zo opgezet, dat kinderen daarvoor al behoorlijk wat les en training hebben gedaan. Ze weten al wat toneelspelen is, kunnen al redelijk zingen en dansen en weten zich tijdens zo'n auditie ook wat hen te wachten staat.

Meer ervaring

Kinderen die les hebben gehad op een jeugdtheaterschool, hebben dus al ervaring. Ze weten wat toneelspelen is, ze hebben les gehad in toneel, dans, zang en stemtraining. Ook hebben ze vaak al ervaring in het doen van audities. Natuurlijk blijft het eng om auditie te doen en de gezonde zenuwen blijven, maar het geeft ze ook meer zelfvertrouwen: Ze zijn namelijk beter geschoold. Op een jeugdtheaterschool kan een docent vaak ook beter vertellen waar een leerling aan moet werken, en ook aangeven of iemand wel klaar is om auditie te doen, of dat iemand misschien beter nog een jaartje les kan volgen.

Lees verder

© 2009 - 2020 Chezue, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
The Voice of Holland, X-factor, e.a.: talentenjacht op tvmijn kijk opThe Voice of Holland, X-factor, e.a.: talentenjacht op tvTv-programma's als The Voice of Holland, Holland 's got talent en X-factor zijn inmiddels niet meer weg te denken van de…
Jennie Lena: deelneemster The Voice of Holland (TVOH) 2015Jennie Lena: deelneemster The Voice of Holland (TVOH) 2015Vrijdag 25 september 2015 werd de eerste aflevering van The Voice of Holland 2015 uitgezonden. In de eerste aflevering v…
Brace: R&B zanger en deelnemer aan The Voice of Holland 2015Brace: R&B zanger en deelnemer aan The Voice of Holland 2015Vrijdagavond 2 oktober 2015 werd de tweede aflevering van The Voice of Holland uitgezonden op RTL4. Bij deze tweede afle…
Superkids, talentenjacht met Wendy van Dijk & Johnny de MolSuperkids, talentenjacht met Wendy van Dijk & Johnny de MolIn het voorjaar van 2015 wordt er een nieuwe talentenjacht uitgezonden door RTL4. Deze talentenjacht is alleen voor kind…

The Pacific, van de makers van Band of BrothersThe Pacific, van de makers van Band of BrothersIn 2001 verscheen de de tiendelige dramaserie "Band of Brothers" op tv, deze serie over de tweede wereldoorlog werd zeer…
Hoe worden kijkcijfers gemeten?Hoe worden kijkcijfers gemeten?Wekelijks worden er kijkcijfers bekend gemaakt over het afgelopen week. Deze worden met grote belangstelling bekeken doo…

Reageer op het artikel "Jeugdtheaterschool: vooropleiding voor dans, zang of theater"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Chezue
Laatste update: 08-05-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Auditie
Schrijf mee!