InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Comedy Collection van de BBC: dvd-bespreking

Comedy Collection van de BBC: dvd-bespreking

Warner Brothers heeft de vaderlandse televisiekijkers weer eens getrakteerd op een lading BBC-reeksen, waarvan er verschillende nog niet te zien waren op de Belgische of Nederlandse beeldbuis. Tijd om enkele series eens onder de loep te nemen! Neen, wij horen niet bij de mensen die beweren dat Britse humor veel beter is dan humor uit ‘andere’ landen. Zo vinden we de Amerikaanse versie van The Office veel genietbaarder dan het Engelse origineel, doet Married… with Children volgens ons niet onder voor het eveneens uitstekende Absolutely Fabulous en zijn we van mening dat de BBC niet veel series heeft die grappiger zijn dan Friends. Toegegeven, een komische reeks als Red Dwarf torent op een eenzame hoogte ver boven de concurrentie uit, maar toch brengt de Britse omroep soms ook vrij flauwe en bijwijlen behoorlijk ‘boertige’ komische series naar het grote publiek. Onlangs bracht Warner Brothers het eerste of tweede seizoen van een groot aantal Britse komische reeksen uit en natuurlijk waren we erg benieuwd of deze comedy op onze lachspieren zou werken.

Filthy, Rich & Catflap

Filthy, Rich & Catflap: De complete serie past met de voor de BBC traditionele zes afleveringen gemakkelijk op een dvd. Dat het om een volledige reeks gaat, heeft alles te maken met het feit dat de serie na haar eerste jaargang in 1987 nooit een vervolg kreeg. Verrassend, want acteurs Adrian Edmondson (Edward Catflap), Rik Mayall (Richard Rich) en Nigel Planer (Ralph Filthy) hadden samen al succes geoogst met The Young Ones. In Filthy Rich & Catflap speelt Mayall een heel slechte acteur, die samenhokt met zijn ‘vriend’, Catflap, en geregeld goede raad krijgt van zijn marginaal impresario, Ralph Filthy. De verschillende personages zijn behoorlijk antipathiek, maar er valt geregeld wel wat te lachen. Dat er in de eerste aflevering al een viertal melkboeren wordt gedood zal waarschijnlijk al genoeg zeggen. Bottom kwam enkele jaren later en perfectioneerde de formule, maar Filthy, Rich & Catflap is zeker geen slechte tv, ook al werkt het soms storend als de personages opeens tegen de camera – en dus tegen de kijker thuis – beginnen te praten. Jammer genoeg zijn er geen extra’s aanwezig op deze dvd. (**1/2)


Gavin & Stacey

Gavin & Stacey: De complete serie 2 volgt nog steeds de romance tussen de Engelse Gavin (Matthew Horne) en de Welshe Stacey (Joanna Page), die in het begin van de eerste aflevering net terug zijn van hun huwelijksreis. Het is vooral verfrissend om te zien dat de makers van deze serie niet de gemakkelijkste weg hebben gekozen en de humor niet baseren rond relatieperikelen, maar wel rond de sociale en culturele verschillen tussen de twee families van het kersverse paar. Overigens wordt de eerste episode al gelijk afgesloten met een behoorlijk ingrijpende onthulling. Grappig, maar niet altijd even consistent (***).

How Not to Live Your Life

Britse reeksen grossieren om een of andere reden in onaardige hoofdpersonages, maar zelden hebben we zoveel gelachen met een asociale deviant als met Don Danbury, die gestalte wordt gegeven door Dan Clark, de scenarist van dit How Not to Live Your Life: De complete serie 1. Don is een egoïstische, narcistische nietsnut, die we leren kennen nadat hij met zijn bazin heeft geslapen. Jammer genoeg zijn ’s mans prestaties op de werkvloer niet van hetzelfde niveau als zijn prestaties in bed en nadat hij de slaapkamer is uitgetrippeld en enkel een zelfklevend briefje op het voorhoofd van zijn sekspartner-voor-een-nacht heeft achtergelaten wordt hij dan prompt ontslagen. Gelukkig heeft hij net het huis van zijn overleden grootmoeder geërfd. Dat komt echter niet zonder een af te betalen hypotheek, een aantal voorwaarden (waarvan de eerste – een open kist tijdens de wake – al meteen een fiasco dreigt te worden) en de zonderlinge huisjeshulp, Eddie Singh (David Armand), die wel héél dicht bij Dons grootmoeder stond.

Om zijn rekeningen te kunnen betalen begint Don een van zijn kamers te verhuren. Groot is zijn verbazing wanneer de eerste kandidate al meteen een schot in de roos blijkt te zijn, want het blijkt te gaan om niemand minder dan het meisje waar hij vroeger in alle stilte verliefd op was, Abby Jones (de knappe Sinead Moynihan). Abby wordt onmiddellijk in het huis verwelkomd, maar stuit al snel op Dons ex-bazin en blijkt bovendien ook nog een arrogant lief (Finlay Robertson) in haar kielzog te hebben.

How Not to Live Your Life behoort bij de beste (Britse) comedy die we al hebben gezien en is momenteel al twee seizoenen lang te zien op BBC3. Het is een unieke serie, waarin Don geregeld een situatie onderbreekt om drie tot vijf voorbeelden te tonen van wat hij liever zou doen of van wat hij best niet zou doen. Dit zorgt voor surrealistische, hilarische momenten die erg gemakkelijk in het geheugen blijven plakken. Een fantastische reeks (****)!

Oh Doctor Bleeching!

Oh Doctor Bleeching! - De complete serie 1 handelt over een aantal werknemers van een treinstation in landelijk Engeland. De bezetting zal voor de meeste comedyfans bekend overkomen, want de meeste acteurs speelden ook al samen in klassiekers Hi-De-Hi! en You Rang, M’Lord? De eerste afleveringen komen echter traag op stoom en sommige kijkers zullen wellicht niet voldoende geduld uitoefenen om te ontdekken hoe Oh Doctor Bleeching! gaandeweg grappiger wordt. Toch staat deze serie uit 1995 niet op dezelfde voet als haar voorgangers, mogelijk meteen de reden waarom de BBC er na twee seizoenen de brui aan gaf. Minder slapstick en meer consistentie was welkom geweest (**1/2).


Lead Balloon

Lead Balloon – De complete serie 1 uit 2006 is een cynische comedyreeks over de uitgebluste, neurotische komiek Rick Spleen (Jack Dee), wiens beste grapjes vaak afkomstig zijn van zijn beste vriend, de Amerikaanse Marty (Sean Power). Rick is niet altijd even genietbaar, maar slaagt er toch in om zijn huwelijk intact te houden, ondanks onder andere (de soms botte opmerkingen van) dochter Sam (Antonia Campbell-Hughes). Lead Balloon kent zeker een aantal goede ideeën, maar doet zelden echt luidop lachen (**).

My Family

My Family – De complete serie 1 volgt de lotgevallen van tandarts Ben (Robert Lindsay)en zijn disfunctionele gezin: oudste zoon en professionele leegloper Nick (Kris Marshall), hoogbegaafde jongste zoon Michael en oppervlakkige, lichtjes promiscue dochter Janey (Daniela Denby-Ashe). Ben heeft geregeld de handen vol, maar moet gewoonlijk buigen voor de wil van echtgenote Susan (Zoë Wanamaker), ook wanneer ze in de eerste aflevering net als haar verliefde dochter hoogverraad blijkt te plegen door een andere tandarts op te zoeken om haar hoogdringende mondproblemen te laten behandelen… De personages uit My Family zijn redelijk stereotiep, maar het is zeker geen toeval dat deze serie al sinds 2000 loopt zonder dat er al een slot in zicht is (***).


The League of Gentlemen

The League of Gentlemen – De complete serie 1 en The League of Gentlemen – De complete serie 2 uit 1999 en 2000 is sketchvoer voor fans van programma’s als Monty Python’s Flying Circus. Veel minder en meer grappige momenten, dus, maar vaak wel een beetje donkerder of (nog) cynischer dan we van de grote voorbeelden gewoon zijn (**1/2).


The Omid Djalili Show

The Omid Djalili Show wisselt sketches af met stand-up comedy. De Britse Iraniër Omid Djalili staat telkens centraal, maar legt soms teveel nadruk op zijn middenoosterse afkomst. Toch zijn de stukjes waarin de man voor een live publiek optreedt vaak véél grappiger dan ’s mans sketches. Soms grappig, soms niet, en dus net iets te onevenwichtig om echt warm te kunnen aanbevelen (**).
© 2009 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Friends, algemene informatieHet is een van de bekendste televisieseries aller tijden. Het werd gekeken door miljoenen mensen over de hele wereld, ‘F…
'Zie Ze Vliegen', de comedyserie op RTL4Vanaf zaterdag 20 augustus 2011 zal de comedyserie 'Zie Ze Vliegen' te zien zijn op RTL4. De comedy is een kopie van de…
The Big Bang Theory (TV-Serie)The Big Bang Theory (TV-Serie)The Big Bang Theory, een bekende comedy-serie, gaat over de vier typische nerd's. Doordat ze de normale wereld niet hele…
Sarah Jessica ParkerSarah Jessica Parker is geboren op 25 maart 1965 te Ohio in Amerika. Haar grootste bekendheid heeft ze verworven met de…
recensieOne A.M. van Charles ChaplinOne A.M. is een film uit 1916. De film werd geregisseerd door Charles Spencer Chaplin junior, beter bekend als Charlie C…
Bronnen en referenties
  • www.warnerbros.be

Reageer op het artikel "Comedy Collection van de BBC: dvd-bespreking"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 30-11-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!