recensie

Recensie serie “Moonlight”

Recensie serie “Moonlight” De serie Moonlight, welke in Nederland door Net 5 is uitgezonden, duurde slecht een goed seizoen, maar heeft wel de nodige impact gehad op vervolgseries.

De serie

De situatie

De serie speelt zich af in het nu, maar dan wel met die beperking dat er naast “gewone” mensen ook vampiers bestaan. Niet het bloeddorstige monster wat uit zijn kasteel in het voormalige Oostblok vandaan komt, om de hoofdsteden van west Europa onveilig te maken. Maar dat er enig moment vampiers, die gewoon onder ons leven, over gestoken zijn naar de Verenigde Staten en vanaf New York verder het land zijn binnen gedrongen.

Ze leven onder ons, enigszins terug getrokken en hebben hun eigen wereld geschapen en ruimen “foutjes” zelf op. Met andere woorden, niemand weet er van. Dit vormt de solide basis voor een aantal vampiers in Los Angeles die gevolgd worden.

Hoofdrolspelers

Het gaat om privé detective Mick St John, gespeeld door de Australiër Alex O’Loughlin, een goede vriend en investeerder Joseph, de doodgewaande ex van St John, gespeeld door Shannyn Sossamon en de journalist Beth, gespeeld door de Engelse Sophia Myles. Alleen die laatste is geen vampier, maar komt er wel achter dat de vampiers onder de bevolking leven.

Opbouw en verhalen

De serie moet uiteraard beginnen met een punt van herkenning en dat vindt St John als hij de kleine Beth, die hij ooit gered heeft als klein meisje, nu als volwassen vrouw terug ziet als ze de dood van een jonge vrouw wil verslaan. Het lijkt om een vampierbeet te gaan en voor St John reden de moord te onderzoeken (hij wil als vampier “goed doen” en alleen tuig “opruimen”). Daar komt hij de jonge vrouw weer tegen, maar zij herkent hem, ook al is hij niet ouder geworden, niet.
Tijdens het onderzoek komen ze elkaar wel meerdere keren tegen en ontwikkeld, tegen zijn eigen principes in, een grote affectie voor Beth. Hij wil niet met een mens een relatie aan gaan en doet er gaande weg de serie veel moeite voor om zijn gevoelens uit te schakelen.

Zo volgen de ontwikkelingen in moordzaken elkaar op en blijven ze elkaar tegen komen. Hij redt haar opnieuw in verschillende situaties en hij kan niet anders dan zijn identiteit vrij geven. Hij neemt daar een groot risico mee, maar doet het toch. Het kat-en-muis spel begint als deze mensen naast samenwerken ook om elkaar heen beginnen te draaien. Beth die nog in een relatie zit, krijgt enig moment vrij baan als haar vriend om komt tijdens zijn werk.
St John daarentegen komt zijn doodgewaande vrouw (die hijzelf vermoord heeft) weer tegen en ze blijkt een soort kuur te hebben om – zij het tijdelijk – weer mens te worden. Hij wil heel graag terug, temeer hij ooit door zijn doodgewaande vrouw tot vampier is gemaakt en er in zijn geval nooit vrije wil is geweest.

Mens

Als zijn ex toch weer uit het beeld verdwijnt kan hij gebruik maken van het middel om even mens te worden en hij zet een stap in de richting van Beth. Ze maken plannen en het lijkt goed te gaan, totdat Beth in hechtenis genomen wordt door een andere vampier. Een die weinig goeds in de zin heeft. St John en zijn vriend Joseph, die er altijd is op de achtergrond, kunnen niet anders dan als vampier Beth weer gaan redden. Hij komt er zo achter dat hij lang niet alles als mens kan, wat hij als vampier allemaal wel kan.

Het lukt de kwade vampier te doden en Beth te redden, maar het lijkt alsof ze terug bij af zijn. De serie eindigt als hij toch de stap zet en verder wil met haar. Ook al is hij vampier.

De recensie

Achter de schermen

De serie, ondermeer geproduceerd door de bekende producer Joel Silver, is een zorgvuldig bedachte serie die enorm veel potentieel had. Echter, door de schrijversstaking enkele jaren geleden in Hollywood, bleek alles een hele tijd stil te liggen en is de mooi gemaakte serie een stille dood gestorven.

De serie in totaliteit, de omgeving en de karakters zijn op een ‘film noir’ achtige manier neergezet en uitgediept. Ook over het onderliggende verhaal, alle verhaallijnen met name ook naar het ontstaan, zijn degelijk neergezet.
Warner Bros. bracht de serie op televisie en vervolgens op DVD (huur en koop).

Acteurs

De hoofdrollen worden vertolkt door de relatief onbekende aantrekkelijke Australische acteur Alex O’Loughlin, die met deze serie wel zijn stempel wist te drukken op Hollywood en direct allerlei contracten heeft aangeboden gekregen. Naast Moonlight speelde hij o.a. een van de hoofdrollen in Mary Bryant en Criminal Minds.
De Engelse Sophia Miles zet een goede tegenhanger van O’Loughlin neer en de klik tussen deze mensen is op het scherm goed te zien. Een klassieke schoonheid die aan Kate Winslet doet denken.

Een serie die door de liefhebber zeker bekeken moet worden.

Lees verder

© 2010 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: The Back-up PlanrecensieFilmrecensie: The Back-up PlanJennifer Lopez ofwel J.Lo kennen we al jaren als actrice en zangeres. Inmiddels heeft ze er weer een romantische comedy…
Trendsetter HollywoodTrendsetter HollywoodEr is een lijn te herleiden uit de trendsetters van pakweg de afgelopen eeuw. We kopiëren met het grootste gemak wat Hol…
Recensie speelfilm 'Fatal attraction'recensieRecensie speelfilm 'Fatal attraction'In 1987 kwam deze succesvolle speelfilm uit en de inhoud van de film heeft nogal wat stof doen opwaaien. Toch is het inm…
Full House, een Amerikaanse komedieserieFull House, een Amerikaanse komedieserieFull House is een Amerikaanse komedieserie over Danny Tanner die met de hulp van zijn schoonbroer Jesse Katsopolis en zi…

Dollhouse: Amerikaanse science fiction serieDollhouse: Amerikaanse science fiction serieDollhouse is een Amerikaanse science fiction serie geschreven door Joss Whendon en gepubliceerd door Mutant Enemy Produc…
Wat kost een commercial (tv reclame)?Wat kost een commercial (tv reclame)?Dagelijks proberen adverteerders ons over te halen om hun producten aan te schaffen. Op de commerciële zenders, maar ook…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Recensie serie “Moonlight”"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 04-04-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Bovennatuurlijke speelfilms
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!