InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Dollhouse: Amerikaanse science fiction serie

Dollhouse: Amerikaanse science fiction serie

Dollhouse: Amerikaanse science fiction serie Dollhouse is een Amerikaanse science fiction serie geschreven door Joss Whendon en gepubliceerd door Mutant Enemy Productions.

Algemene informatie

Dollhouse is een science fiction serie ontworpen door de schrijver en director Joss Whedon. De serie werd uitgegeven voor Mutant Enemy Productions. De premiere was op 13 februari 2009. In totaal zijn er 27 afleveringen van Dollhouse. De serie gaat over ondergrondse “Dollhouses” waarin “Actives” worden geprogrammeerd met tijdelijke persoonlijke eigenschappen, ook wel inprinten genoemd. De “Actives” worden ook wel “Dolls” genoemd.

Hoofdrol

De hoofdrolspeelster van Dollhouse is Eliza Dushku, welke de rol speelt van Echo. Zij is een “Active” uit Los Angeles die veel onthoud van alle “Inprinten”. Het lukt haar programmeur niet om haar geheugen volledig te wissen. Het enige wat zij door de afleveringen heen niet zelf terug weet te krijgen is haar eigen personaliteit. Mede doordat zij niet goed in de hand kan worden gehouden wordt zij uiteindelijk overgeplaatst naar de “Attic”. Hier worden alle “Dolls” naar overgeplaatst die niet meer in de hand te houden zijn. Op de “Attic” komt zij met het idee hoe ze kunnen ontsnappen van die plaats.

Overige belangrijke personen:

Boyd Langton

Wordt gespeeld door Harry Lennix. In het begin lijkt hij enkel de “Handler” van Echo. Later wordt hij tevens “Head of security”. Maar later blijkt dat Boyd een van de oprichters is van de “Rossum Corporation” en de medeoprichter heeft opgesloten in de “Attic”.

Topher Brink

Wordt gespeeld door Fran Kranz. Hij is de wetenschapper die de “Dolls” inprint met nieuwe persoonlijke eigenschappen. Hij wordt verliefd op “Bennett Halverson”, die eveneens “Actives” inprint. Maar voordat zij hun gevoelens delen wordt zij voor zijn ogen doodgeschoten.

Paul Ballard

Wordt gespeeld door Tahmoh Penikett en is een FBI agent. In het begin van de serie probeert hij een meisje te vinden die opgesloten is in een “Dollhouse”. Hij leert haar kennen onder de naam Caroline, maar haar active-naam is Echo. Later in de serie komt hij te werken voor een “Dollhouse” in Los Angeles.

Sierra

Wordt gespeeld door Dichen Lachman en is een van de belangrijkste “Actives” van Los Angeles. Zij wordt al snel een vriendin van Echo en Victor. Aan het eind van de serie krijgt zij haar eigen persoonlijkheden terug en krijgt een relatie met Victor.

Victor

Is eveneens een “Active” en wordt gespeeld door Enver Gjokaj. Hij is geprogrammeerd als informateur voor Paul Ballard. Hij krijgt aan het eind van de serie een relatie met Sierra.

Adelle Dewitt

Wordt gespeeld door Olivia Williams en heeft een hoge positie bij de Dollhouse in Los Angeles. Zij gebruikt Victor voor haar eigen plezier, totdat hij het uit maakt met haar omdat hij verliefd is op een ander. Zij wordt daarover erg boos en beschuldigd Topher Brink ervan dat hij een verkeerde inprint heeft gebruikt. Later blijkt dat Victor gevoelens heeft voor Sierra, welke zelfs door het inprinten van nieuwe persoonlijke eigenschappen niet worden weggevaagd.
© 2010 - 2019 Semicolon, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Het victoriaanse huis - John BoynerecensieBoekrecensie: Het victoriaanse huis - John BoyneHet victoriaanse huis van John Boyne is een spannend spookverhaal. Het vertelt het verhaal van de jonge onderwijzeres El…
De twintig wekenecho, een vorm van prenatale screeningAls u zwanger bent, heeft u in Nederland de mogelijkheid om verschillende testen of onderzoeken te doen om te kijken of…
De ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerWeek 20 is in een aantal opzichten een belangrijke week voor zwangere vrouwen. Niet alleen krijgen de meeste zwangere vr…
De echo: wordt het een jongen of meisje?De echo: wordt het een jongen of meisje?Veel ouders zijn nieuwsgierig naar het geslacht van hun ongeboren kindje. Het is natuurlijk het belangrijkste dat de bab…
Spellingsalfabet - Woorden spellen in het buitenlandIn het buitenland is het vaak moeilijk om elkaar te begrijpen, vanwege vaak een taalbarière. In het Nederlands kunnen we…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dollhouse

Reageer op het artikel "Dollhouse: Amerikaanse science fiction serie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Semicolon
Laatste update: 15-04-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!