InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Talentenjachten op tv: zonde of zege voor je carriére?

Talentenjachten op tv: zonde of zege voor je carriére?

“Laat die droom varen” en “Jij zult nooit een popster worden” zijn een paar van de harde jury uitspraken uit talentenshows als Idols en Popstars. Dit beeld lijkt nu voorbij met het nieuwe succesvolle RTL-programma ‘The Voice of Holland’, waar alleen de beste zangers en zangeressen auditeren. Maar wat betekent deelname aan een talentenprogramma nu voor je muzikale carrière? Talentenjachten op tv, het begon in ons land met ‘Starmaker’. Het concept van dit programma sloot aan bij de ‘Big Brother’ hype. Stop een aantal mensen in een huis, iedere week valt er iemand af en de beste kandidaten vormen uiteindelijk een band. De band K-otic die hier uit voort kwam was in het begin vrij succesvol. Toch ging de band twee jaar later uit elkaar wegens ‘afnemend succes’. En dat is een trend die we vaker zien.

Na Starmaker kregen we Idols, Popstars, Xfactor en nu The Voice of Holland. Vanwege de hoge kijkcijfers zijn er vaak meerdere seizoenen uitgezonden. Nederland blijkt een heleboel talent te bezitten. Deelname aan een talentenjacht is vaak goed een tijdelijk succes. De mensen die er hun carrière uit haalden zijn vaak een andere richting opgegaan. Bijvoorbeeld Jamai Loman, winnaar van de eerste Idols, hij is nu een succesvolle musicalster. De programma’s hebben strenge contracten die kandidaten moeten tekenen. De platenmaatschappijen hebben een precies beeld van de carrière die kandidaten toegewezen krijgen.

Winnen

“Popstars heeft me een geweldige ervaring gebracht, ik denk er vaak aan terug. De spannende audities, de concurrentie, repetities en de liveshows waren heerlijk” vertelt winnares Steffie Zoontjes. Steffie won samen met Brandi en Déon Popstars in 2008. Ze vormden de band ‘RED!’ die met hun eerste single ‘Step into the light’ een nummer één hit scoorde.

Volgens Steffie is de aandacht die je krijgt heerlijk.“Op het hoogtepunt van onze populariteit leefde ik een beetje in een roes. We gingen van hot naar her; interviews, Shownieuws, fans, we deden alles. Het was echt geweldig. We werden zelfs rondgereden door een privé chauffeur.” Toch veranderde ze niet: “Ik bleef gewoon mezelf. Ik vond het belangrijk om lief te zijn en tijd te nemen voor onze fans. Verder bespraken we vaak wat we meemaakten, hierdoor bleven we helder.”

Inmiddels is de band uit elkaar wegens ‘afnemend succes’. Steffie:“Op dit moment kan ik niet zeggen dat ik iets concreets aan Popstars over heb gehouden. Ik word alleen af en toe nog herkend, dat vind ik wel leuk.” Er zit volgens Steffie wel een nadeel aan het winnen van een talentjacht. “Ondanks dat ik genoten heb, ben je een soort marionet die geleefd wordt. Je krijgt een persoon aangemeten, hoe de mensen jou gaan zien en je hebt er niets over te zeggen. Je krijgt je liedjes, je kleding en wat je hoort te zeggen. Eigen inbreng is er niet echt bij. Ik weet hoe het gaat en ik heb het wel gezien Ik ben daarnaast van mening dat er nu te veel talentenjachten zijn. Er zijn zoveel mensen ‘bekend’ van Popstars, Xfactor of Idols. Dat mensen er nog niet klaar mee zijn, dat begrijp ik niet. Ik kan geen talentenjacht meer zien.”

Steffie is wel positief over een talentenjacht als opstapje naar een carrière. “Je moet vooral geluk hebben in het wereldje. Kijk eens naar Jim, Jamai, Nikki en Lisa Loïs. Zij hebben de muzikale carrière waar ze waarschijnlijk van droomden.” Met muziek is Steffie in ieder geval niet klaar, ze zingt nu met haar eigen band. “Ik hoop dat ik Popstars ooit als opstapje kan gebruiken naar een muzikale carrière, want dat is wel wat ik wil. Ik hoop niet dat mijn naam verzuurd is, dat mensen denken: daar heb je er weer een van zo’n programma. Ik ben daar best bang voor.”

Wurgcontract

Het winnen van een programma is dus geen garantie voor een succesvolle carrière. Roger Peterson ondervond dat zelf ook. Hij deed mee aan de eerste Idols en was geselecteerd voor de liveshows. Hij moest hiervoor een deelnamecontract tekenen. Deze contracten worden en werden vaak afgeschilderd als ‘wurgcontracten’ omdat kandidaten naar verluidt binnen een halfjaar na deelname zelf geen andere maatschappij mogen zoeken en bij een overwinning hebben ze zelf geen invloed welke kant hun carrière opgaat. Roger zei hierover in een eerder interview:"Het programma is voor ons(Intwine, red.) een kruiwagen geweest, maar tegelijk een blok aan ons been. Idols heeft veel geïnvesteerd in onze bekendheid. Daar zijn we het programma erg dankbaar voor. Maar mensen associëren ons toch met een programma waar niets goeds is uitgekomen. Wees eerlijk: die show is geflopt.” Omdat Roger er totaal geen heil in zag, tekende hij niet en zag af van verdere deelname. Door de aandacht kreeg hij met zijn band ‘Intwine’ wel een platencontract bij een andere maatschappij.

Ex-Idols kandidate Irma van Pamelen heeft niet veel aan haar deelname overgehouden. “Idols heeft mij vrij weinig gebracht, dat komt omdat ik zelf uit het wereldje ben gestapt en mijn eigen weg ben gegaan. Die kant van de muziekbusiness trok me niet”Met die kant doelt ze op de muziekrichting waar de programma’s je heen willen sturen. Irma werd vijfde in de tweede editie van Idols. “De plotselinge aandacht zorgde er toen voor dat ik drie maanden mijn huis bijna niet uit durfde. In het begin is het leuk maar als mensen 100 keer per dag aan de deur staan vind ik dat te ver gaan.” Idols is voor je carrière op zich niet verkeerd: “Idols kan een goede opstap zijn mits je stevig in je schoenen staat en weet wat je wil. Als het kan moet je vooral ook verstand hebben van het zakelijke vlak. Uiteindelijk willen alle partijen geld aan je verdienen en daarom moet je goed bij je standpunt blijven. Maar een feit blijft: een wereldster word je nooit met je deelname, tenzij je in Amerika meedoet.”
© 2010 - 2018 Claudia_meinsma, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Popstars, een nieuw talentenjachtPopstars, een nieuw talentenjachtHet is een hype in Nederland. Talentenjachten. Ook de zender SBS 6 doet hier volop aan mee. Vanaf 22 augustus 2008 kan d…
Iris Kroes: The voice of Holland 2012 winnaresOp vrijdagavond 20 januari 2012 is Iris Kroes uit Drachten (Friesland) uitgeroepen tot winnares van The voice of Holland…
De 5 populairste programma's van RTL in 2010De 5 populairste programma's van RTL in 2010RTL is een groep van populaire tv-zenders waar vele succesvolle programma's op zijn uitgezonden. Vaak zijn programma's z…
The Voice of Holland 2013 - Seizoen 4 - AlgemeenThe Voice of Holland 2013 - Seizoen 4 - AlgemeenTijdens de tweede aflevering van het derde seizoen van The Voice of Holland werd bekend gemaakt dat de inschrijving voor…
SBS6: The Winner Takes It All, de talentenjachtSBS6: The Winner Takes It All, de talentenjachtVanaf zaterdag 15 november 2014 zendt de zender SBS6 de talentenjacht The Winner Takes It All (TWTIA) uit. In deze uniek…
Bronnen en referenties
  • Steffie Zoontjes, Irma van Pamelen, Telegraaf

Reageer op het artikel "Talentenjachten op tv: zonde of zege voor je carriére?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Claudia_meinsma
Laatste update: 14-12-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!