InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Op zoek naar God: Gordon, Dennis van der Geest (EO, NL3)

Op zoek naar God: Gordon, Dennis van der Geest (EO, NL3)

Op zoek naar God: Gordon, Dennis van der Geest (EO, NL3) Op zoek naar God: Gordon, Dennis van der Geest, Lizelotte van Dijk. Van 19 tot 25 december 2010 zend de Evangelische Omroep op Nederland 3 de serie 'Op zoek naar God' uit. De drie godzoekers zijn: zanger en entertainer Gordon, voormalig judo-wereldkampioen Dennis van der Geest en actrice en presentratice Lizelotte van Dijk. Deze drie verschillende types gaan een week lang op zoek naar God. De zoektocht begint op zondagavond 19 december om 21:55 uur. Het is een week lang elke dag op Nederland 3.

Deelname van Gordon aan het programma deed veel stof opwaaien

In eerdere jaren verleenden de presentatoren Henny Huisman en Catherine Keyl hun medewerking aan dit programma. Dat was nog tot daar aan toe. Toen de Evangelische Omroep (EO) in het voorjaar aankondigde dat zij Gordon in een tv-programma op zoek zouden laten gaan naar God, was de wereld te klein. Dat de EO uitgerekend deze relnicht, openlijk homoseksueel en controversieel persoon had gestrikt voor een geestelijke zoektocht, hield de gemoederen binnen en buiten christelijk Nederland behoorlijk bezig.

Nuchtere EO

De woordvoerder van de EO was hierover vrij nuchter: "We ontvangen voortdurend gasten in onze programma's die anders denken. Dan komt het verschil ter sprake. Onderling praten met gelijkgestemden is natuurlijk ook prima, maar het is juist veel spannender en positiever om gesprekken over het geloof te voeren met mensen die er anders over denken. We zijn daarom ontzettend blij met Gordon."

Een deel van de achterban van de EO roerde zich ook. De EO was de weg kwijt, zo klonk het. Een aantal leden zeiden hun lidmaatschap op. Een lezer van het Nederlands Dagblad merkte naar aanleiding van de vele kritische geluiden vanuit christelijk Nederland ironisch op: "Aha, ik begrijp het. Jezus Christus is niet gekomen om het verlorene te zoeken [naar Lucas 19:10], maar slechts om de keurig nette vrome mensen te bereiken."¹

'Jezus is júist voor Gordon op aarde gekomen'

Er waren ook vele lovende geluiden te horen. Een andere lezer van het Nederlands Dagblad schreef naar aanleiding van de aankondiging dat de EO Gordon had gestrikt voor het programma: "Wat een geweldig nieuws is dit! Heel erg goed dat de EO dit doet. Gordon is zoekende. Dit gaf hij al aan in het programma '24 uur met de Jong' waarin hij zei dat alles leegte was wat hij had bereikt. Hij had alles meegemaakt. Hij had geld te over, maar alles bleek achteraf een grote leegte te zijn. Hij is dus op zoek en het is goed dat de EO hém daarvoor inzet voor een programma als deze. Jezus is júist voor Gordon op aarde gekomen."²

Gordon zelf merkte over de afwijzing vanuit de achterban van de EO op: "Ik vond die afwijzing vanuit de achterban van de EO heel pijnlijk. Er is er maar Eén die oordeelt en dat is God. De mensen die hun EO-lidmaatschap hebben opgezegd, kennen mij niet persoonlijk. Ik ben een mens van vlees en bloed met diepe interesses. Schaam u diep, zou ik zeggen. Ik heb mezelf niet heiliger voorgedaan dan ik ben, maar God maakt voor niemand uitzonderingen."³

Dennis van der Geest: confrontatie en worsteling

Dennis van der Geest zegt in Visie 51 - het programmablad van de EO - dat deze serie zijn leven enorm heeft verrijkt. Hij vindt christenen die de confrontatie met God aangaan het meest interessant. "Als geloven een worsteling is, wordt het voor mij geloofwaardig," aldus de voormalig Nederlands judoka, die Europees en wereldkampioen werd. Verder merkt hij op: "Hoewel ik niet zeker weet of God bestaat, zal ik af en toe mijn verhalen met Hem delen."

Lizelotte van Dijk: de zoektocht begint nu pas

Actrice Lizelotte van Dijk, bekend van de serie Costa, de soap Goede Tijden Slechte Tijden en diverse speelfilms, vraagt zich in de serie af waarom God al het lijden in de wereld toelaat. Hoewel die vraag in de serie voor haar niet bevredigend wordt beantwoordt, heeft het programma wel een ander mens van haar gemaakt. Ze zegt in Visie 51 dat ze een duidelijke Godservaring heeft gehad die haar aan het denken heeft gezet. Haar zoektocht begint eigenlijk nu pas, zo merkt ze op.

Gordon: God heeft mij gevonden

Ook Gordon heeft een Godservaring gehad. Gordon heeft 42 jaar de deur voor God dichtgehouden, en nu 'heeft Hij mij gevonden' zegt een verbaasde Gordon in Visie 51. Gordon: "Ik ben heus niet meteen de meest brave burger op aarde, maar ik weet wel dat Hij van mij houdt en altijd van mij gehouden heeft, ondanks alles. (...) Veel snap ik ook nog niet. Is Jezus nu wel of niet God en wat moet ik bijvoorbeeld met de Bijbel? Dat boek heeft voor mij nog geen toegevoegde waarde." Gordon houdt christenen ook een spiegel voor: "Verder vind ik het ook erg verwarrend dat er zoveel verdeeldheid onder christenen is."

Benieuwd?

Benieuwd naar de geestelijke zoektocht van Lizelotte van Dijk, Dennis van der Geest en Gordon? Stem dan vanaf zondagavond 19 december a.s. om 21:55 uur af op Nederland 3. De serie is een week lang te zien op Nederland 3. Hiermee wil de omroep zich richten tot een jonger publiek, maar (jongere) ouderen mogen natuurlijk ook kijken! Het belooft boeiende en spannende televisie te worden!

Op de eerste avond begint Gordn in een voor hem bekende kerk, danst Lizelotte voor 35.000 jongeren en ontmoet Dennis de bekende Engelse DJ Andy Hunter. Het avontuur naar God kan beginnen. Fasten your seatbelts; Jetzt geht's los!

Overzicht 'Op zoek naar God'

Wanneer?Tijdstip?Wat?
Zondag 19 december21:55 uurGordon verrast in kerk, Lizelotte danst voor God, Dennis ontmoet DJ Andy Hunter.
Maandag 20 december22.00 uurGordon is in New York beland, samen met de flamboyante zakenman Steve Kasyanenko. Lizelotte van Dijk gaat in haar zoektocht terug naar het klooster. Dennis gaat op zijn eigen motor op pad met biker Andre Bijleveld.
Dinsdag 21 december22.00 uurDennis ontmoet op het zonnige surfstrand van Californie Gary Kruger. Gary heeft zijn eigen martial-art sportschool. Na de opnamen van de tweede aflevering, overleed de moeder van Gordon plotseling. Gordon wordt enorm geraakt door een speciale voorstelling van zandtekenaar Gert van der Vijver. Gert tekent met zand op muziek. Gordon vindt het bizar hoe de tekeningen precies over zijn leven gaan. Lizelotte wordt aan het werk gezet. Zij maakt samen met kunstenares Christa Rosier haar eigen schilderij over haar zoektocht naar God.
Woensdag 22 december22.00 uurGordon had vorige aflevering een bijzondere ervaring. Nu gaat hij in het heilige land Israel op zoek naar God! Hij krijgt daarbij hulp van gospelzanger Kees Kraayenoord. Lizelotte gaat vandaag in haar zoektocht ook aan de slag met Jezus. Zij wordt bijgestaan door de christelijke broadway-acteur Bruce Kuhn. In zijn zoektocht naar God is Dennis beland in Portland-Amerika en ontmoet daar schrijver Paul Young. Zijn succesvolle boek ‘De uitnodiging’ (nr.1 New York Times besteller-list) gaat over een ontmoeting met God.
Donderdag 23 december22.00 uurDennis gaat in de boksring het gevecht aan met voormalig Europees kampioen kickboksen Joop Gottmers. Na een heftig leven van sex, drugs en rock en roll is deze ex-crimineel tot geloof gekomen en vertelt daar vol overtuiging over. Lizelotte maakt samen met Jezus-fan Monique Kramer een maaltijd voor 120 daklozen. In Zuid-Afrika bereikt de zoektocht van Gordon een waar dieptepunt. Gordon is gefrustreerd, boos en teleurgesteld in de bijbel.
Vrijdag 24 december22.00 uurGordon zet in deze aflevering de absolute kroon op zijn zoektocht samen met kunstenares Mijpe. Lizelotte brengt op de laatste dag van haar zoektocht samen met zangeres Nicole Bus een bezoek aan Jeruzalem. Dennis doet een laatste poging om God te ontmoeten.
Bron: http://www.eo.nl/opzoeknaargod

Lizelotte, Dennis en Gordon op zoek naar god gemist?

Alle televisie uitzendingen van op zoek naar God kun je via internet terugzien. Met één muisklik bekijk je je favoriete programma nog eens terug zonder ver te zoeken op http://www.programmagemist.nl.

Noten:
  1. http://www.nd.nl/artikelen/2010/maart/10/gordon-voor-eo-op-zoek-naar-god
  2. Ibid
  3. Visie 51: RTV Magazine van de Evangelische Omroep - 18 t/m 24 december 2010
© 2010 - 2019 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Gordon-methodeDe Gordon-methodeThomas Gordon (1918-2002) was een bekende psycholoog die een communicatiemethode ontwikkelde voor een effectieve omgang…
Boekrecensie: Operatie Mossad – Gordon ThomasrecensieBoekrecensie: Operatie Mossad – Gordon ThomasOperatie Mossad (1999/2009) van Gordon Thomas handelt over de acties van de Israëlische buitenlandse geheime dienst Moss…
Zanger en presentator Gerard JolingZanger en presentator Gerard JolingHij is leuk of verschrikkelijk, veel zit er niet tussen … Gerard Joling. Naast het zingen en zijn RTL4 en Talpa avontuur…
De schrijfster Josephine TeyDe schrijfster Josephine TeyEr is weinig bekend over het persoonlijk leven van deze schotse schrijfster. Josephine Tey is een pseudoniem van Elizabe…
Het jaar dat de zomer niet kwam: een eskimo-legende bewezenHet jaar dat de zomer niet kwam: een eskimo-legende bewezenIn het noordwesten van Alaska wonen de Kauwerak-eskimo's. De Kauwerak-eskimo's hebben een dramatische legende die al gen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JuergenPM, Pixabay
  • http://www.eo.nl/opzoeknaargod
  • Visie 51: RTV Magazine van de Evangelische Omroep - 18 t/m 24 december 2010
  • www.nd.nl

Reageer op het artikel "Op zoek naar God: Gordon, Dennis van der Geest (EO, NL3)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!