InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > De slimste mens ter wereld: Quiz op één

De slimste mens ter wereld: Quiz op één

De Slimste Mens Ter Wereld is een programma van Woestijnvis dat reeds diverse jaren op de openbare zender één wordt uitgezonden. In 2011 werd een speciale editie georganiseerd: De allerslimste mens ter wereld. De Slimste Mens Ter Wereld is een quizprogramma op de Vlaamse openbare zender één. Het eerste seizoen werd gepresenteerd door Bruno Wyndaele, maar al snel volgde filmmaker Erik van Looy hem op.

Het spel

In de Slimste Mens Ter Wereld nemen drie kandidaten, doorgaans bekende figuren, het tegen elkaar op in een spannende quiz. Door goede antwoorden te geven verdienen ze seconden. Tijdens het nadenken over het antwoord tikken de verdiende seconden weg. De 2 kandidaten die op het einde het minste seconden verzameld hebben, spelen het finalespel waarin ze door goede antwoorden te geven seconden afpakken van de tegenstander. Diegene die het eerst met nul seconden overblijft, verliest het spel. De winnaar, en de winnende finalist, komen de dag erna terug en spelen tegen een nieuwe kandidaat.

Op het einde van het seizoen komen de kandidaten die het meeste aantal deelnames hadden, terug in de finaleweek. Daarin strijden ze tegen elkaar tot uiteindelijk 1 kandidaat overblijft: De slimste mens ter wereld.

Winnaars

Doorheen de verschillende seizoenen kwamen reeds heel wat zeer bekende namen aan bod. TV-figuren, artiesten, schrijvers, politici, ... probeerden hun kennis zo goed mogelijk te benutten.

De lijst van winnaars:
JaarWinnaar
2003Alain Grootaers
2004Stany Crets
2004 (2)Bert Kruismans
2005Wouter Deprez
2006/2007Steven Van Herreweghe
2007Annelies Rutten
2008/2009Freek Braeckman
2009/2010Linda De Win

De jury

In de eerste jaren van het programma werd de 'jury' gevormd door Marc Reynebeau, opgevolgd door professor Kerkelijk Recht Rik Torfs. Zij gaven commentaar op de kandidaten, hun antwoorden, en doorspekten het programma met een aantal al dan niet voorbereide moppen. Vanaf 2009 werden 9 juryleden uitgekozen die telkens per duo hun opwachting maakten.

De Allerslimste Mens Ter Wereld

In 2010 - 2011 kwam een speciale editie van dit quizprogramma. Een aantal opmerkelijke kandidaten uit de afgelopen reeksen gingen de strijd opnieuw aan met maar 1 doel: de Allerslimste Mens Ter Wereld worden. Bart De Wever was misschien de opmerkelijkste kandidaat van dit seizoen. Na zijn deelname in een vorige reeks bleek hij een erg goede speler te zijn. Hij deed die prestatie over in de Allerslimste Mens Ter Wereld maar besliste toch om niet deel te nemen aan de finaleweek, omwille van de noodzakelijke regeringsvorming en de vele kritieken omtrent zijn deelname.

De uiteindelijke finale werd gespeeld tussen Eva Brems, Stany Crets en Bert Kruismans op 27 januari 2011. Na een bloedstollend finalespel haalde Bert Kruismans het van Stany Crets met slechts 1 resterende seconde.
© 2011 - 2019 Juliedr, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Slimste Mens ter Wereld - erelijst 2003-2019De Slimste Mens ter Wereld - erelijst 2003-2019De Slimste Mens ter Wereld is ondertussen een vaste waarde in de Vlaamse televisiewereld. Het programma heeft er inmidde…
Christophe Deborsu: Liefde voor het NederlandsDat zelfs Franstaligen van het Nederlands kunnen houden bewijst Christophe Deborsu, een Waalse Belg. Dat geeft hij aan i…
Bijbel (Tenach) - De positie van de mensBijbel (Tenach) - De positie van de mensDe mens wordt in de Tenach aangeduid door middel van verschillende woorden, die elk de verschillende aspecten van de men…
Bruiloft: invulling van de avondBruiloft: invulling van de avondIn veel gevallen krijgen de ceremoniemeesters op een bruiloft de taak om de avond min of meer in te richten. En dat kan…
Partner van God: mens dient te werken – Joodse visieIn de Tora staat dat God aan de kinderen van Abraham het land Kanaän heeft gegeven. De Midrash vertelt ons dat Abraham d…

Reageer op het artikel "De slimste mens ter wereld: Quiz op één"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juliedr
Laatste update: 10-02-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Schrijf mee!