Boardwalk Empire, de televisieserie

Boardwalk Empire, de televisieserie Boardwalk Empire is een serie uit 2010, ontwikkeld door HBO, gebaseerd op het ware verhaal rondom Enoch 'Nucky' Johnson (Thompson in de serie). Hij was de penningmeester van Atlantic City gedurende de drooglegging van Amerika in de jaren '20 van de 20ste eeuw. In twaalf afleveringen wordt een periode van de drooglegging uitgebeeld en toont de serie de illegale praktijken van Nucky Thompson om toch wel aan alcohol te kunnen blijven komen.

Achtergrond: de werkelijke situatie in Amerika

De drooglegging was een maatregel in Amerika in de jaren '20 van de 20ste eeuw om ervoor te zorgen dat mensen van hun alcoholprobleem afkwamen. Er was veel armoede door economische veranderingen in Amerika in de 19de eeuw en mensen raakten door de alcohol nog verder in de problemen. Organisaties van geheelonthouders werden opgericht en die zorgden ervoor dat langzaamaan iedere staat, op Connecticut en Rhode Island na, geheel vrij raakte van alcohol. In 1922 was New Jersey de laatste staat die zich liet droogleggen.

De drooglegging had tot gevolg dat de drank illegaal verhandeld werd en dat er illegaal drank gestookt werd in achterkamers. Ondanks de drooglegging werd er in de meeste cafés meer gedronken dan tevoren. Grote maffiabazen als Al Capone verdienden goud geld aan deze handel.

De serie: Nucky Thompson en andere personen uit het illegale circuit

De meeste personen uit de serie zijn gebaseerd op personen uit de werkelijkheid. Nucky had vele contacten met de maffia en in de serie is de grote maffiabaas Al Capone (Stephen Graham) te zien, Lucky Luciano (Vincent Piazza), Jim Colosimo (Frank Crudele) en Arnold Rothstein (Michael Stuhlbarg) komen er ook in voor.

Nucky Thompson is gebaseerd op Enoch L. Johnson en vertolkt zijn rol als penningmeester in Atlantic City. Johnson was een corrupte politicus in zijn tijd en zijn macht vierde hoogtij tijdens de drooglegging.

Nucky Thompson, gespeeld door Steve Buscemi, leeft als de heerser van Atlantic City. Zijn broer is de sherrif van de stad en dat geeft Nucky zelfs nog meer macht en inspraak. Hij zorgt ervoor dat er drank in de stad is en verdient groot geld. Hij beheert ook de casino's en prostitutie. Nucky werkt nauw samen met Arnold Rothstein, die ook een groot aandeel had in de illegale handel en zijn geld verdiende met gokken en het innen van gokschulden.

Een tweede belangrijke persoon in de serie is Jimmy Darmody (Michael Pitt). Hij kent Nucky al sinds hij een kind was en is in de serie zijn chauffeur. Hij staat in hoog aanzien bij Nucky en hij wordt zijn beschermeling. Jimmy gaat echter zijn eigen handeltjes drijven en daar is Nucky niet blij mee. Jimmy moet de stad uit en sluit zich aan bij Al Capone. Ondertussen wordt Nucky achtervolgd door de 'Feds', onder leiding van agent Van Alden (Michael Shannon).

Er is ook nog een belangrijke rol weggelegd voor Michael Kenneth Williams die Chalky White speelt in de serie, de man waar Nucky later handel in drank mee gaat drijven als blijkt dat zijn andere stokerij is ontdekt.

De 'Boardwalk' van Atlantic City

De set waar de serie zich afspeelt is de pier van Atlantich City, de plaats waar alle entertainment van de stad zich afspeelt. Er staan enorme hotels en nachtclubs op de pier die het maken tot "The World's Playground". Nucky zelf woont in het Ritz op de bovenste verdieping en regeert vanuit daar zijn 'Empire'. Er is geprobeerd de set zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven. Op de achtergrond zijn bijvoorbeeld reclameborden te zien van grote merken die in de tijd opkwamen als Coca-Cola en vele sigarettenmerken.

Prijzen en vervolg

De serie heeft een aantal prijzen opgeleverd. Het kreeg twee Golden Globes. Eén voor Best Television Series in de categorie drama en één voor Best Performance by an Actor in a Television Series voor Steve Buscemi.

In het najaar van 2011 komt het tweede seizoen van de serie op televisie.
© 2011 - 2020 Irisvdpost, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 1987De Oscarwinnaars 1987De Academy Awards van het jaar 1987. De beste films van dit jaar waren The last emperor, Moonstruck, Robocop, Fatal attr…
Actrice: Emma ThompsonEmma Thompson is een van Engelands beste en belangrijkste actrices. Ze werd aanvankelijk bekend door haar werk in comedi…
De verschillende genres binnen Drum and BassDe hoeveelheid van Drum and Bass subgenres en afsplitsingen zijn niet meer op één hand te tellen. Een handige tabel zorg…
Hits jaren 80: 19821982 was een jaar vol grote muziekhits. Doe Maar, Culture Club en Roxy Music zorgden voor de echte klassiekers die we nu…

White Collar - TelevisieserieWhite Collar - TelevisieserieWhite Collar is een televisieserie uit Amerika en geproduceerd door Fox Television Studios. De serie gaat over een crimi…
De hoofdrolspelers van: How I met your mother (HIMYM)De hoofdrolspelers van: How I met your mother (HIMYM)How I met your mother (HIMYM) is een sitcom uit Amerika. Het verhaal gaat over Ted Mosby, die zijn kinderen over zijn je…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Drooglegging_(Verenigde_Staten)
  • http://www.hbo.com/boardwalk-empire/index.html#

Reageer op het artikel "Boardwalk Empire, de televisieserie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Irisvdpost
Gepubliceerd: Juni 2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!