InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Van God Los: een misdaadserie van BNN

Van God Los: een misdaadserie van BNN

Van God Los: een misdaadserie van BNN Van God Los, de mini-serie die waargebeurde misdaden tot leven brengt, is op zondag 22 mei 2011 van start gegaan bij televisiezender BNN. Deze serie, die bedacht is door Pieter Kuijpers, tevens regisseur van de film Van God Los, brengt oude moordzaken tot leven. De filmisch zeer goede mini-serie laat moorden zowel van de kant van slachtoffer als dader zien, waardoor de kijker geconfronteerd met vragen als: 'Wat zou ik doen in zo'n situatie?'.

Een kwalitatief goede Nederlandse serie

De filmische beelden in combinatie met de goede acteurs en de interessante waargebeurde moordverhalen maken deze serie tot een van Nederlands beste series. Toch hebben veel mensen deze serie nog niet ontdekt. Dit ligt waarschijnlijk aan de naam van de tv-serie: 'Van God Los'. Pieter Kuijpers maakte al eerder een film met deze titel en menigeen kijker zal deze film verward hebben met de serie. Wat mogelijk ook meespeelde was het tijdstip waarop de serie werd uitgezonden: elke zondagavond op Nederland 3. Bijzonder aan de serie is dat diverse talentvolle regisseurs zijn gevraagd om een aflevering te regisseren. Elk heeft daaraan weer een eigen invulling te geven. Via een filmpje vertelt de regisseur wat hij heeft geprobeerd te bereiken met een aflevering. De serie wordt geproduceerd door Pupkin Films.

Een moord in verhaalvorm

Toch hebben steeds meer mensen de serie ontdekt terwijl hij bezig was. Aan het einde van de serie zaten er toch redelijk wat mensen te wachten voor de buis op een nieuwe aflevering. Als je een keer Van God Los de serie kijkt kan je je er niet meer los van maken. Het blijft interesseren. Elke aflevering is gemaakt als een soort korte film waardoor het verhaal een begin en een eind heeft. In zekere zin volgt Van God Los met deze format Amerikaanse series zoals Law & Order, NCIS en Cold Case. In het programma leven we mee met de hoofdpersonen die uiteindelijk het decor vormen van een moordzaak. Elke film heeft een specifieke moord als thema. De serie doet dan ook veel denken aan de Nederlandse televisieserie '12 steden, 13 ongelukken'.

Waargebeurde verhalen

De serie is gebaseerd op waargebeurde moordzaken. Moordzaken die behandeld worden zijn o.a.:
 • De moord op Joyce Feenstra (aflevering 1)
 • De moord op Tinka van Rooij (aflevering 2)
 • De moord op Hasan K. (aflevering 3)
 • De moord op de Limburgse tiener Joep den Mulder (waar aflevering 4 deels op is gebaseerd): http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/615649/2002/11/06/Een-vuistslag-werd-Joep-fataal.dhtml
 • De moord op Jason B (aflevering 5).: http://misdaadjournalist.web-log.nl/misdaadjournalist/2011/01/dinsdag-11-januari-dood-rapper-rel-uit-noodweer-de-leugens-van-la-serpe-knoflook-voor-een-grijpstuiv.html
 • De poging tot moord op de wethouder: http://www.gemeente.nu/web/Actueel/Bestuurszaken/Openbare-orde-en-veiligheid/Openbare-orde-en-veiligheid-Artikel/53821/Gijzeling-gemeentehuis-Almelo-elf-jaar-cel.htm
 • De moord met psychische overmacht (aflevering 7): http://www.cleerdin-hamer.nl/images/library/pictograms/SJ%20-%20Dissociatie.pdf
 • Het familiedrama (aflevering 8): http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/959695/2008/03/18/15-jaar-cel-en-tbs-dader-gezinsdrama-Melissant.dhtml
 • De moorden op Barry Roelandt en Titus Pecko (aflevering 9): http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BN0221&u_ljn=BN0221

Thema van de serie

Diverse kanten van de moordzaak worden belicht. De serie geeft vaak antwoord op de vraag: 'Welke elementen hebben meegespeeld bij het tot stand komen van een bepaalde moord?'. Ze proberen te laten zien hoe iemand er toe gedreven kan worden om een moord te plegen. Op dit aspect is de televisieserie vrij confronterend, dikwijls komt er bij de kijker de vraag opborrelen: 'Wat zou ik doen, zou ik tot zoiets in staat zijn?'. De serie weet op overtuigende manier deze vraag op te wekken. Een ander doel van de serie is geweest om bepaalde moordzaken onder de aandacht te brengen die van maatschappelijk belang zijn (geweest). Zo is er een aflevering over familiedrama's maar bijvoorbeeld ook een aflevering over homogeweld.

Aflevering 1: Spookbeeld

In aflevering 1 speelt Georgina Verbaan een glansrol als sportschoolhoudster Tilly, die er achter komt dat iemand het op haar vriend heeft voorzien. De aflevering gaat in op hoe ver iemand kan gaan onder invloed van jaloezie, angst, verdriet en woede. Kim, het meisje waar de vriend van Tilly mee vreemdgaat blijkt zwanger te zijn. Op dat moment slaan de stoppen door bij Tilly. De aflevering is geregisseerd door David Lammers.

Aflevering 2: Wiet

Katja runt samen met Arjen een illegale wietplantage. Tussen Katja en Arjen heeft er in het verleden wat gespeeld maar Katja is inmiddels dol verliefd op Jeffrey, een Nederlandse militair. Arjan heeft echter nog steeds een oogje op Katja. Als Katja besluit te willen stoppen met de wietplantage loopt het mis. Deze aflevering is geregisseerd door Pieter Kuijpers, bedenker van de serie.

Aflevering 3: Onder dwang

Meriban moet trouwen met haar neef. Wanneer haar vriendje Hamid na een mislukte voetbalcarrière opeens weer opduikt barst de bom los binnen de familie van Meriban. De eer van de familie moet bewaard blijven. Geregisseerd door Lourens Blok.

Aflevering 4: De Hosselaar

Charlie is vrijgelaten uit de gevangenis. Hij is vastberaden om zijn leven te beteren. Hij heeft een baan gekregen en wilt gaan samenwonen met zijn vriendin Nancy. Diverse gebeurtenissen leiden er echter toe dat Charlie begint te twijfelen aan zijn voornemens. Geregisseerd door Remy van Heugten.

Aflevering 5: Doodslag

Een groep jongens uit de provincie komt naar Amsterdam om afscheid te nemen van hun vriend die naar Australië vertrekt. Via toeval komen ze in aanraking met de Ierse café-eigenaar Alan, die op dat moment een nieuw homo café opent in de Reguliersdwarsstraat. Hun levens worden door een noodlottig ongeval onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geregisseerd door Tim Oliehoek.

Aflevering 6: Masterplan

In deze aflevering komt caféhouder Ömer Altin tegenover de gemeente te staan. Als wethouder Renkum weigert hem een vergunning te verlenen en de kosten uit de pan dreigen te raken slaan bij Ömer de stoppen door. Geregisseerd door Thomas Korthals Altes.

Aflevering 7: Kortsluiting

In deze aflevering spelen zowel Halina van Reijn als Tycho Gernandt glansrollen als de asociale ouders Nadia en Gerrie. Gerrie is een agressieve man die er bijzondere ideeën op nahoudt. Binnen het gezin is een destructieve dynamiek gaande die uiteindelijk zal leiden tot een uitbarsting van geweld. Het gezin zal nooit meer hetzelfde zijn. Geregisseerd door Rita Horst.

Aflevering 8: Kaartenhuis

Matthijs is een ambitieuze architect die het wilt gaan maken met ecologisch verantwoord bouwen. Hij zit vol ideeën en samen met zijn beste vriend is hij een architectenbureau begonnen. De zaken lopen echter niet zoals het hoort en Matthijs begint in de knel te raken. Er is nog maar een oplossing.. Geregisseerd door Johan Timmers.

Aflevering 9: Reflex

Ex-dutchbatter Roel wordt geteisterd door flashbacks naar zijn tijd in Srebrenica. Terwijl hij worstelt met deze nachtmerries probeert hij een nieuw leven op te bouwen als kunstenaar. Het loopt echter niet goed binnen zijn relatie en op een dag resulteert dit in een gewelddadige confrontatie met zijn vriendin. Dit eindigt in een dubbele moord. Geregisseerd door David Lammers.

Opmerkelijk aan deze serie zijn de topcast en de topregisseurs die aan deze televisieserie verbonden zijn. Menigeen bekende acteur of actrice heeft meegedaan aan deze serie. Ook de vormgeving van de serie is uniek voor Nederland. Het ziet er allemaal erg professioneel en gelikt uit.

Ondanks tegenvallende kijkcijfers mag BNN nog een seizoen van de serie laten maken, dit meldde Pupkin Films in een persbericht op zaterdag 9 juli 2011. Het tweede seizoen telt waarschijnlijk tien afleveringen en komt in het voorjaar van 2012 op televisie. Het eerste seizoen is inmiddels te koop op dvd.

Recente ontwikkelingen

Inmiddels is bekend welke BN'ers rollen gaan spelen in het tweede seizoen van 'Van God Los'. Op 7 december 2011 is bekend geworden dat o.a. Johnny de Mol en Chris Zegers rollen gaan vervullen in het nieuwe seizoen. Andere bevestigde BN'ers die een rol gaan spelen in de serie zijn: Kim Feenstra, Ruben van der Meer, Huub Smit, Robert de Hoog, Teun Kuilboer en Kempi. Het tweede seizoen van 'Van God Los' zal van start gaan op 1 april 2012 en zal iedere zondag te zien zijn op Nederland 3.

Herhalingen van afleveringen uit het eerste seizoen werden opnieuw vertoond tijdens eind 2011.

Seizoen 2

Op dit moment worden de afleveringen van seizoen 2 elke zondag vertoond op Nederland 3. In dit seizoen spelen o.a. Ruben Vermeer, Kim Feenstra en Johnny de Mol een (hoofd)rol. Voor meer informatie zie het artikel over Van God Los: seizoen 2:
© 2011 - 2019 Lr800, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Van het geocentrisme naar het heliocentrismeHet geocentrische wereldbeeld was in de Klassieke Oudheid in Griekenland ontstaan door Aristoteles (ca. 384 322 v. Chr…
Uitzending gemist? Kijk het terug op internet!Uitzending gemist? Kijk het terug op internet!Had je graag iets willen zien, maar had je er geen tijd voor om er na te kijken. Of wil je gewoon een aflevering van tel…
Best betaalde tv-sterrenIn Nederland is grof geld te verdienen met het verschijnen op televisie. Dit is echter niets vergeleken met de bedragen…
Televisieserie Go Diego GoGo Diego Go is een tekenfilmserie die gaat over Diego een jongen van 8 jaar. Met zijn beste vriend Baby Jaguar beleeft h…
TV serie The MentalistTV serie The MentalistTypisch dat Hollywood met enige regelmaat met een serie komt die net even buiten het standaard crimeboekje-filmserie lig…
Bronnen en referenties
 • http://sites.bnn.nl/page/vangodlos/
 • http://www.nu.nl/algemeen/1906017/vijftien-jaar-voor-moord-op-zwangere-vrouw.html
 • http://frontpage.fok.nl/nieuws/186326/1/1/50/18-jaar-voor-moord-op-hennepkweekster.html
 • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/588120/2001/02/14/Vijf-jaar-voor-schietpartij-in-school-Veghel.
 • De moord op de Limburgse tiener Joep den Mulder (waar aflevering 4 deels op is gebaseerd): http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/615649/2002/11/06/Een-vuistslag-werd-Joep-fataal.dhtml
 • De moord op Jason B (aflevering 5).: http://misdaadjournalist.web-log.nl/misdaadjournalist/2011/01/dinsdag-11-januari-dood-rapper-rel-uit-noodweer-de-leugens-van-la-serpe-knoflook-voor-een-grijpstuiv.html
 • De poging tot moord op de wethouder: http://www.gemeente.nu/web/Actueel/Bestuurszaken/Openbare-orde-en-veiligheid/Openbare-orde-en-veiligheid-Artikel/53821/Gijzeling-gemeentehuis-Almelo-elf-jaar-cel.htm
 • De moord met psychische overmacht (aflevering 7): http://www.cleerdin-hamer.nl/images/library/pictograms/SJ%20-%20Dissociatie.pdf
 • Het familiedrama (aflevering 8): http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/959695/2008/03/18/15-jaar-cel-en-tbs-dader-gezinsdrama-Melissant.dhtml
 • De moorden op Barry Roelandt en Titus Pecko (aflevering 9): http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BN0221&u_ljn=BN0221
 • http://www.nu.nl/achterklap/2687355/johnny-mol-en-chris-zegers-in-van-god-los.html

Reageer op het artikel "Van God Los: een misdaadserie van BNN"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lr800
Laatste update: 15-04-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!