InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Voetbal International, wie is wie?

Voetbal International, wie is wie?

Voetbal International, wie is wie? Het bekende voetbal-praatprogramma Voetbal International geniet inmiddels een hoop bekendheid onder vele voetbalfans in Nederland. Wekelijks passeren alle relevante zaken uit het voetbalwereldje de revue, waarbij behalve Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Gene ook anderen aanschuiven aan tafel. Wie is wie en wat is en was hun rol in de voetballerij? U leest het hier.

Vaste analytici

Johan Derksen

Johan Derksen mag gezien worden als boegbeeld van Voetbal International, zowel het programma als het tijdschrift. Derksen groeide op in Drenthe en was profvoetballer SC Cambuur, BV Veendam, HFC Haarlem, het Duitse SV Meppen en tot slot MVV. In de jaren ´70 moest Derksen noodgedwongen vertrekken bij Veendam, nadat hij zich kritisch uit had gelaten in de media over de club. Zijn overstap naar Haarlem bracht hem in de Eredivisie, waarin hij 1 doelpunt wist te maken. Hij kwam echter niet verder dan een half seizoen in de Eredivisie, een feit dat vaak terugkeert in de talkshow.

Na zijn profcarrière ging hij verder in de mediawereld en sinds 2000 is hij hoofdredacteur van de Voetbal International. Derksen staat bekend om zijn felle uitspraken, waarbij hij geen blad voor de mond neemt en zijn mening vaak haaks staat op die van anderen aan tafel. Derksen is liefhebber van blues-muziek en presenteerde ook meerdere malen radio-uitzendingen. Zijn eerste vrouw kwam bij een val van de trap om het leven, van zijn tweede vrouw is hij gescheiden. Vervolgens is hij getrouwd met zijn huidige vrouw, waarmee hij twee dochters heeft.

Rene van der Gijp

Een ander boegbeeld van het programma is natuurlijk Rene van der Gijp. De oud-prof werd geboren in Dordrecht in 1961 en speelde in zijn carrière voor onder meer Sparta, PSV, Heerenveen en het Belgische Lokeren. 'Gijp' stond bekend als een groot talent, die het leven als profvoetballer echter niet altijd even serieus nam. Ook aan tafel bij Voetbal International staat hij bekend om zijn bijzondere benadering van het spel.

Zijn grappen en bovenal de eigen lach daarbij heeft het programma tot een heel ander programma gemaakt dan het serieuzere Studio Voetbal van de publieke omroep. Vooral rondom het WK voetbal van 2010, toen er een dagelijkse uitzending van VI was, was zijn populariteit ongekend groot. Dat leidde tot een nominatie voor de Televisier Talent Award, die echter werd gewonnen door Jan Kooijman. Klassiekers zijn inmiddels de steeds terugkerende dramatische aftrappen na een weekend Eredivisie-voetbal en zijn commentaren over Stanislav 'Manolevje', zoals hij de Bulgaarse verdediger van PSV vaak noemt.

In de zomer van 2011 was Van der Gijp gedurende enkele weken afwezig, waarbij in eerste instantie werd gezegd dat hij ziek was. Later werd bekend dat hij in een depressie zat, maar na enige tijd terug zou keren. Van der Gijp woont alleen, gescheiden van zijn vrouw en kinderen. In een documentaire liet hij blijken veel serieuzer te zijn dan het de talkshow doet vermoeden. Hij ziet zichzelf niet als een goede vader en ziet het daarom als beter optie dat zijn vrouw de kinderen op voedt.

Wilfred Genee

Genee is als presentator al lang aan verschillende commerciële televisiezenders verbonden geweest en maakt sinds het begin van Voetbal International deel uit van de vaste aanwezigen. Daarvoor was hij werkzaam bij Talpa en tevens presenteerde hij een voetbalprogramma bij Eredivisie Live. Beiden hadden niet het gewenste succes, wat nog vaak door Johan Derksen wordt aangehaald als beiden publiekelijk in de clinch liggen. Het laatste gebeurd regelmatig, waarbij soms zelfs onduidelijk is of de woede jegens elkander gespeeld of oprecht is. Beiden hebben echter vaker verklaard zeker geen problemen met elkaar te hebben.

Genee is geboren in Leeuwarden en werkte daar het Gymnasium af, waarna hij rechten studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Terugkerende gasten

Hans Kraay jr

Hans Kraay junior is lange tijd een van de vaste gasten geweest in het programma en keerde later nog enkele keren terug. Kraay is de zoon van Hans Kraay sr., ook een bekend oud-voetballer, en speelde gedurende zijn carrière bij een waslijst aan clubs, waaronder Excelsior, NAC De Graafschap, het Canadese Edmonton Drillers, het Amerikaanse SJ Earthqakes en het Engelse Brighton FC.

Al gedurende zijn actieve voetbalcarrière was Kraay jr. actief in de mediawereld, in eerste instantie als verslaggever en collumnist op de radio en sinds 1992 bij Veronica op televisie. Entertainer Kraay wist met het nummer "Er zal d'r altijd eentje winnen" een nummer-1 hit te scoren, waarbij gezegd dient te worden dat de aanleiding maar al te serieus was; de rellen in Beverwijk waarbij Carlo Picornie (Ajax-fan) om het leven kwam. Kraay presenteerde onder meer Lachen om Home Video's en Domino day. Als trainer was hij geruime tijd verbonden aan FC Lienden, waarmee hij in 2008 Vitesse uit de beker knikkerde en het een ronde later Roda JC bijzonder moeilijk maakte. Bij VI kwam en komt hij regelmatig in heftige discussie met Derksen.

Emile Schelvis

Rotterdammer Emiel Schelvis was als analist verbonden aan Radio en tv Rijnmond en kwam na verloop van tijd steeds vaker in de uitzending bij Voetbal International. Schelvis was in het verleden ook aan onder meer de NOS verbonden als journalist en maakte daarvoor een documentaire over Pierre van Hooijdonk, genaamd 'Het laatste gevecht'. Sparta-fan Schelvis staat bekend als rustige analist (zeker vergeleken met anderen als Derksen, Van der Gijp, Kraay of Boskamp).

Johan Boskamp

Jan Boskamp is evenals Schelvis een Rotterdammer in hart en nieren en speelde ruim honderd wedstrijden voor Feyenoord. Nadien kwam hij nog uit voor het Haagse Holland Sport en de Belgische clubs RWDM en Lierse SK. Boskamp kwam als speler tot 2 interlands en speelde als middenvelder. Na zijn actieve carrière bleef hij als trainer aan Lierse SK verbonden en trainde hij tal van clubs in België, alsmede onder meer ook Dinamo Tbilisi (Geo), het Georgische nationale team, Koeweit en Al-Wal uit Dubai, waar tegenwoordig Diego Maradona de scepter zwaait.

SK Beveren was zijn laatste club, waar hij wegens gezondheidsklachten moest stoppen in 2009. Zijn uitbundige lachen maakt hem tot een graag geziene gast in Voetbal International, zeker in combinatie met René van der Gijp.

Iwan van Duren

Iwan van Duren is al langere tijd aan de Voetbal International verbonden en kwam de voorbijgaande jaren al vaker over diverse onderwerpen zo nu en dan aan het woord. In 2011 is hij als vaste vervanger van Van Der Gijp vast aan tafel komen te zitten. Evenals Emilse Schelvis mag Van Duren gerekend worden tot de wat serieuzere analisten.

Koert Westerman

Koert Westerman is een ervaren presentator en interviuwer, geboren in 1964 te Rotterdam. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit te Utrecht en was vervolgens bij diverse omroepen werkzaam als voetbalcommentator. Hij was werkzaam bij Sport7, al was het achter de schermen, en maakte na de ondergang van die zender de overstap naar SBS6, waar hij voor het eerst voetbalwedstrijden becomenentarieerde. Later was hij actief voor RTL en Voetbal International. Ook maakt hij samen met Hugo Borst voorbeschouwingen voor Unibet.

Erik Dijkstra

Tukker Erik Dijkstra is sinds de opkomst van FC Twente een regelmatig terugkerende gast aan tafel bij VI. Bekend werd hij als Jakhals bij het publieke tv-programma De Wereld Draait Door. Voor RTL maakte hij ook reportages voor Tour du Jour, het programma dat gedurende de Tour de France van 2011 zowel het wielrennen als het voetbal beschouwde. Dijkstra zit voornamelijk vanwege zijn kennis van FC Twente aan tafel en is ook fan van die club.

Barbara Barend

Barbara Barend werd in 1974 in Amsterdam geboren als dochter van de bekende presentator Frits Barend en nichtje van Sonja Barend. In haar jeugd was ze een bedreven voetbalster en haalde zelfs de nationale jeugdselecties, maar moest wegens een zware knieblessure stoppen. Ze studeerde vervolgens in de Verenigde Staten bedrijfskunde en begon daar voor het eerst met journalistiek werk. In Nederland teruggekomen ging ze verder als collumniste en werd ze bij het Amsterdamse AT5 presentatrice.

Na bij verschillende andere zenders en programma's actief te zijn geweest, kwam Barend regelmatig bij VI te gast, hetgeen niet altijd tot tevredenheid van Johan Derksen was. Derksen twijfelde soms aan haar kunde en noemde haar zelfs eens 'de lesbische dochter van Frits Barend', op een niet al te eerbiedwaardige manier. Barend trouwde in 2010 met haar vrouw en ze kregen in 2011 in eerste eerste kind, een zoon.

Jan Joost van Gangelen

De in Hilversum geboren Jan Joost van Gangelen begon zijn tv-carrière bij de NOS en was daar presentator van onder meer Studio Sport. In 2006 vertrok hij naar Talpa om aldaar voetbalprogramma's te verslaan, maar die zender bleef niet lang actief. Heden ten dage is Van Gangelen presentator bij Eredivisie Live en schuift hij af en toe aan bij VI.
© 2011 - 2018 Appelflap, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Johan Derksen, meer dan een voetballerJohan Derksen is een oud-voetballer, hoofdredacteur van het weekblad Voetbal International, maar de meesten zullen hem o…
Voetballer, zanger en mediapersoonlijkheid René van der GijpRené van der Gijp is een Nederlands ex-profvoetballer, zanger en mediapersoonlijkheid. Vooral als mediapersoonlijkheid h…
Sport en commercie: Spieren voor Spieren, Lidl en EK 2012!Sport en commercie: Spieren voor Spieren, Lidl en EK 2012!Alle kinderen moeten onbelemmerd kunnen spelen en sporten! Dat is het uitgangspunt van de stichting ‘Spieren voor Spiere…
WK 2014: overzicht tv-programma's en tijdenWK 2014: overzicht tv-programma's en tijdenIn de aanloop naar en tijdens het wereldkampioenschap voetbal 2014 in Brazilië zijn er veel programma's op de televisie.…
Tour de France 2014: live op tv, tv-programma's en tijdenTour de France 2014: live op tv, tv-programma's en tijdenDe Tour de France 2014 is op tv goed te volgen. De etappes zijn zowel in Nederland als België iedere dag live op tv. Daa…

Reageer op het artikel "Voetbal International, wie is wie?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Peter de Bruijn, 10-12-2012 22:03 #1
Wat is de nam van de band die altijd de muziek doet bij Voetbal Internationaal? Reactie infoteur, 11-12-2012
De zanger is Danny Vera en onder die naam zijn ze ook bekend. Waarschijnlijk zal het dan ook doorgaan als Danny Vera en band.

Infoteur: Appelflap
Gepubliceerd: 29-09-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Reacties: 1
Schrijf mee!