Liefs uit… over de relatie met een buitenlander

Yvon Jaspers presenteert naast Boer zoekt Vrouw in het tv-seizoen 2011 ook het programma Liefs uit…. In Liefs uit…worden stellen gevolgd waarvan één uit het buitenland komt. Uit de uitzendingen van Liefs uit… is wel op te maken dat het nog niet zo eenvoudig is om een buitenlandse liefde te hebben. De heimwee, het gemis van familie, vrienden en baan, maar vooral ook de bureaucratie in Nederland als je wilt werken, of wonen in dit land.

Liefs uit… een tv-programma van de KRO van Yvon Jaspers

In het tv-programma Liefs uit… worden 5 stellen gevolgd waarvan een van de beide niet uit Nederland komt. Ze zijn elkaar in Nederland tegengekomen, in het vliegtuig of op een vakantie, maar toen sloeg de vlam in de pan. De stellen zijn serieus op zoek naar een relatie en trouwen, gaan samenwonen of mogen maar een beperkte periode samen zijn omdat een visum verloopt. Het verdriet over het afscheid, maar ook het afscheid van familie, vrienden, de eigen omgeving worden goed duidelijk in het programma. En ook dat het niet eenvoudig is om een relatie aan te gaan met iemand uit een ander land omdat er altijd mensen achterblijven en er in de nieuwe omgeving ook veel dingen zijn waar iemand niet aan kan wennen.

Wie doen er mee aan Liefs uit…..?

In het KRO programma Liefs uit.. doen de volgende stellen mee:
 1. Tom en de Kazachstaanse Anastassiya
 2. Arjen en de Italiaanse Orsola
 3. Jacqueline en Miskito Indiaan Ramiwel afkomstig uit het noorden van Nicaragua
 4. Sam en Chinchu uit India
 5. Marlies en de Gambiaanse Musa

Hoeveel afleveringen en wat gebeurt er in Liefs uit…?

Het programma Liefs uit…. Volgt de 5 stellen en doet dit in zes afleveringen. De uitzendingen zijn gestart op 13 september 2011. Hieronder in het kort hun verhalen:
 • Anastassiya uit Kazachstan spreekt de Nederlandse taal niet, komt op een flatje drie hoog achter te zitten en heeft de hele dag niets te doen. Ze mist haar ouders waar ze een heel goede band mee heeft, maar ook haar vrienden haar baan en haar eigen flat.
 • Arjen en de Italiaanse Orsola trouwen in Venetië, maar daarna komt zij naar Haarlem. Ook zij kent de taal niet en het is de vraag of ze hier in Nederland aan werk kan komen. Orsola lijkt zich er in de eerste uitzendingen nog niet echt druk om te maken, maar haar hebben we nog niet permanent in Nederland gezien tot de uitzending van 27 september.
 • Bij Sam en Chinchu is dat veel duidelijker. Het stel trouwt in India en komt dan naar Nederland in de vaste veronderstelling dat automatiseringsexpert Chinchu snel een baan heeft. Dat blijkt echter niet zo te lopen. Bedrijven willen haar wel, graag zelfs, maar ze moet 7 maanden wachten op een werkvergunning. En dat valt zwaar. Heel zwaar. Op een gegeven moment zijn ze het zat en lopen de emoties erg hoog op. En dan, heeft ze een baan en een werkvergunning.
 • Ramiwel is een Miskito Indiaan uit het noorden van Nicaragua. Jacqueline (61) heeft een mini-camping en is helemaal verkocht als ze de Tipi tenten ontdekt. Ze plaats dergelijke tenten op haar camping en verdiept zich in de tradities van de Indianen. En dan gaat ze naar vrienden in Costa Rica en ontmoet daar de Indiaan Ramiwel van 48 jaar. Zijn stam woont ver weg van de beschaving, maar Ramiwel wil toch naar Nederland. Daar is het wachten op een paspoort alleen al een enorme onderneming.
 • Marlies ontmoet Musa op het strand van Gambia waar hij vruchtensappen verkoopt. Zij gaat een aantal keren terug en dan wil ze hem Nederland laten zien. Hun pogingen om hem drie maanden naar Nederland te halen mislukken keer op keer. Tot er dan eindelijk groen licht is. Musa past zich wonderwel heel goed aan in Nederland en lijkt heel snel op te zijn genomen in de Zaanstreek waar Marlies woont. Maar dan moet hij alweer terug…

Problemen waar mensen tegenaan lopen als ze voor hun grote liefde naar Nederland komen

De problemen waar alle stellen tegenaan lopen zijn eigenlijk hetzelfde:
 • Een partner die niet mag werken
 • Taalproblemen die ook in de relatie voor onduidelijkheid zorgen
 • Heimwee naar familie, vrienden en het eigen land
 • De grote bureaucratie in Nederland en het buitenland
 • Financiële zaken waar ze allemaal mee te maken krijgen. Van het verkrijgen van een visum tot het garant staan voor de partner
 • De eenzaamheid omdat er hier bijna geen sociale contacten zijn

Nederland is bij een buitenlandse partner ook erg bureaucratisch

Dat Nederland altijd wordt gezien als een walhalla voor mensen uit het buitenland is een fabeltje. Uit het programma wordt wel duidelijk tegen welke bureaucratie mensen uit het buitenland aanlopen als ze zich hier willen vestigen. Chinchu uit India bijvoorbeeld had in India een topbaan en kon Nederland heel wat bieden in haar vakgebied. Hoewel ze was getrouwd met een Nederlandse man toen ze hier kwam, er niemand voor haar hoefde te zorgen in financieel opzicht en er meerdere bedrijven waren die haar een baan wilden aanbieden, moest ze 7 maanden wachten tot ze eindelijk eens aan de slag mocht. Terwijl ze misschien al vanaf dag 1 aan het werk had kunnen gaan en ze dus niet 7 zeer ellendige maanden had hoeven doormaken die een behoorlijke aanslag op haar relatie betekenden.

De rol van Yvon Jaspers in Liefs uit…

De rol van Yvon Jaspers in Liefs uit is anders dan bijvoorbeeld in Boer zoekt Vrouw. In Liefs uit.. worden de stellen eigenlijk meer gevolgd met de camera zodat in beeld en geluid duidelijk wordt waar ze doorheen gaan. Jaspers is zo nu en dan wel in beeld en stelt wel wat vragen, maar is niet zo opvallend aanwezig als bij Boer zoekt Vrouw. Overigens worden per aflevering meerdere stellen gevolgd.

Het beeld dat buitenlanders soms van Nederland hebben wordt bijgesteld

Overigens is het beeld dat sommige buitenlanders van Nederland hebben ook wel bijgesteld in het programma. De Gambiaanse Musa bijvoorbeeld dacht in Gambia altijd dat Nederlanders allemaal steenrijk waren en vrij relaxt. Hier merkt hij dat iedereen ontzettend druk is en soms niet eens tijd heeft voor een praatje. “Dat gebeurt in Gambia niet” stelt hij.

Liefs uit... gemist

Liefs uit is ook te zien op Uitzending Gemist. Dit kan via sommige tv toeleveranciers, maar ook via de website Liefs uit.

Lees verder

© 2011 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Yvon Jaspers, het gezicht van KRO's Boer zoekt Vrouw!Yvon is vooral het gezicht van Boer zoekt Vrouw van de KRO. Op zondag 13 mei stelt ze weer de nieuwe boeren voor, waaron…
Zelf ondertiteling makenZelf ondertiteling makenOf u nu een vakantievideo of een film met buitenlandse taal heeft, vaak is het handig om ondertitels onder een film te h…
Problemen met RTL gemistProblemen met RTL gemistKan jij ook geen RTL XL (vroeger RTL-gemist) via je pc bekijken? Gefeliciteerd, want dan behoor je tot de vele Nederland…
De metalband KreatorDe metalband KreatorKreator is een bekende trashmetalband uit Duitsland. Ze bestaan al sinds begin jaren 1982, maar de band had toen een and…

Obese: strijd voor het levenObese: strijd voor het levenHet begon met een indringende oproep van Reinout Oerlemans in het Tv-programma ‘RTL Boulevard’. 250.000 Nederlanders lij…
Guy Barzilay, nieuwe ster tweede serie The Voice Of HollandGuy Barzilay is één van de nieuwe sterren uit de tweede serie van The Voice of Holland, het nieuwe wereldwijde succesnum…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • TV serie Liefs uit
 • www.liefsuit.nl

Reageer op het artikel "Liefs uit… over de relatie met een buitenlander"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Laatste update: Oktober 2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Buitenlandse liefde
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!