Obese: strijd voor het leven

Obese: strijd voor het leven Het begon met een indringende oproep van Reinout Oerlemans in het Tv-programma ‘RTL Boulevard’. 250.000 Nederlanders lijden aan morbide obesitas. Ze konden zich opgeven om via het programma ‘Obese’ van hun extreme overgewicht te worden verlost. Vierhonderd mensen gaven zich op, maar slechts zes kandidaten konden worden geholpen. In dit artikel meer informatie over dit spraakmakende programma.

Morbide Obesitas

Naar verwachting zal in 2015 extreem overgewicht het grootste gezondheidsprobleem van de wereld zijn. Waar in Amerika al ruim 65% van de inwoners lijdt aan extreem overgewicht, spreidt het fenomeen zich als een besmettelijke ziekte uit naar steeds meer landen. In Nederland lijden inmiddels 250.000 mensen aan extreem overgewicht of morbide obesitas. De kans om zelf van dit overgewicht af te komen, is bijna onmogelijk. Met obesitas samenhangende dodelijke aandoeningen zijn bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Deze comorbiditeiten kunnen aanleiding geven tot een ernstige fysieke handicap of zelfs tot de dood. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft morbide obesitas dan ook erkend als een ernstige, chronische ziekte. De grootste oorzaak van deze aandoening is het overdreven innemen van voedsel. Maar ook erfelijke oorzaken en stofwisselingsziekten kunnen een rol spelen bij het ontstaan van overgewicht.

Obese

In Amerika is het programma een doorslaand succes en met producent Eyeworks wordt het format ook in Nederland gelanceerd. In het programma Obese worden zes mensen die de strijd aangaan met ernstig overgewicht een jaar lang gevolgd. Samen met een team van deskundigen moeten zij in 300 dagen proberen de helft van hun gewicht te verliezen. Obese wordt gepresenteerd door Wendy van Dijk en elke aflevering staat één deelnemer centraal. Het is een schokkend programma, niets wordt geschuwd. Het aantrekken van een paar sokken is een enorm karwei geworden, leven en bewegen doet pijn en het krijgen van kinderen is een wens, maar met extreem overgewicht onmogelijk. Vanaf dag één wordt groot ingezet op beweging. Met een persoonlijke trainer gaat men flink aan de slag. Daarnaast is gezonde voeding een must. Het jaar is opgesplitst in blokken van 90 dagen, te beginnen met een week van onderzoeken en laboratoriumtests. Steeds is er na 90 dagen een weegmoment om uiteindelijk in 300 dagen de helft van het gewicht te verliezen. Aan het eind van het traject wordt een goed resultaat beloond met chirurgische verwijdering van overtollige huid of liposuctie. Het resultaat: een nieuw mens.

Danny Bouman in Obese

Danny Bouman is de eerste kandidaat van Obese. Hij is 40 jaar, woont in Vlaardingen, is een succesvolle ondernemer met een prachtig appartement en komt over als een sympathieke vent. In het verleden was hij een sportieve surfdude met een slank gebruind lichaam. Het onvoorstelbare gebeurt: hij komt steeds meer aan door veel te veel vet te eten en weegt uiteindelijk 270 kilo. Het heeft alles te maken met psychische (relatie)problemen. Waar vroeger het sporten zijn uitlaatklep was, werd dat later veel eten. Verslaafd aan voedsel, met een slechte conditie, maar wel met de gedachte dat dit programma zijn laatste kans is op een gezond leven, grijpt Danny het aan om een ander mens te worden. En zijn grote wens om weer te kunnen surfen, gaat in vervulling.

Angeli van Bergen in Obese

Angeli van Bergen is 47 jaar en boerin in Oss. Deze lieve en zorgzame vrouw heeft een druk gezin en heeft zichzelf altijd weggecijferd. Voor haar deelname aan 'Obese' weegt ze 164 kilo. Ze heeft alle diëten gevolgd, maar niets hielp. Angeli heeft een grote wens: ze zou wel willen leren skiën of langlaufen. Samen met Radmilo Soda, de bekende personal trainer, gaat ze de 300 dagen in om uiteindelijk haar overgewicht te verliezen! Ondanks allerlei tegenvallers, zoals artrose en het steeds zichzelf wegcijferen en daarna de spanningen in het gezin, is het haar gelukt. Een nieuw leven gaat voor haar beginnen.

Tegenstrijdig

Met 1,4 miljoen kijkers bij de eerste aflevering, is Obese een nieuw kijkcijferkanon van RTL4 geworden. De meningen over het programma zijn echter verdeeld. De producent doet zich voorkomen als de grote weldoener die alles goed zal maken. Maar in de eerste aflevering is al te zien dat het kernprobleem van het overgewicht van Danny Bouman amper wordt besproken. Zijn probleem zat in zijn hoofd, hij was verslaafd. Zelfs als in het programma geconcludeerd wordt dat het extreme sporten zijn nieuwe verslaving is geworden, wordt hier verder niet op ingegaan en blijft de kijker achter met een kater. Want de vraag is of Danny stand kan houden in de strijd tegen overgewicht. Of zal bezwijken aan een leven van extreem sporten. Ook de emo-industrie viert hoogtij. Zoete vioolmuziek, een (superslanke!) meelevende Wendy van Dijk, de spanning in het verhaal, maar uiteindelijk de goede afloop. Of we dat niet zouden raden. Ook aan de vele Nederlanders die aan obesitas lijden, wordt geen andere boodschap gegeven dan ‘gezond eten en meer bewegen’. En voor iemand met morbide obesitas is dat geen nieuws. De Wereldgezondheidszorg noemt het niet voor niets een chronische ziekte.

De andere deelnemers zijn Katelijn, Alexander, Natascha en Elly. Obese is een programma dat wordt uitgezonden door RTL4.

Lees verder

© 2011 - 2020 Nicolette, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Obesitas (ernstig overgewicht): Chirurgische behandelingenObesitas (ernstig overgewicht): Chirurgische behandelingenEen aangepaste voedings- en leefstijl, meer lichaamsbeweging en medicatie zijn de meest gebruikte behandelingen voor zwa…
Ernstig overgewicht: morbide obesitasErnstig overgewicht: morbide obesitasOvergewicht staat op dit moment volop in de belangstelling vanwege het toenemend aantal mensen met overgewicht. Ook het…
Superkids, talentenjacht met Wendy van Dijk & Johnny de MolSuperkids, talentenjacht met Wendy van Dijk & Johnny de MolIn het voorjaar van 2015 wordt er een nieuwe talentenjacht uitgezonden door RTL4. Deze talentenjacht is alleen voor kind…

Wie van de Drie: de bekende spelshow van televisieWie van de Drie: de bekende spelshow van televisieWie van de Drie, wie kent deze bekende spelshow van de Nederlandse televisie niet? Oorspronkelijk een product van AVRO-m…
Liefs uit… over de relatie met een buitenlanderYvon Jaspers presenteert naast Boer zoekt Vrouw in het tv-seizoen 2011 ook het programma Liefs uit…. In Liefs uit…worden…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Obese: strijd voor het leven"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Nicolette
Laatste update: 10-10-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!