Joke Devynck en Het Goddelijke Monster

Joke Devynck en Het Goddelijke Monster Joke Devynck is een Vlaamse actrice die in 1972 in het West-Vlaamse Poperinge werd geboren. Ze hield al sinds haar kinderjaren van theater en dat is sindsdien niet meer veranderd. Ze is vooral bekend door haar hoofdrollen in de series Flikken, Vermist en Het Goddelijke Monster. Joke is getrouwd met Johan Heldenbergh en samen hebben ze drie kinderen.

Haar jeugdjaren

Joke Devynck wordt geboren in Poperinge, maar groeit eigenlijk op in Knokke-Heist. Ze brengt daar haar jeugd door en zet ook daar haar eerste stappen in de toneelwereld door lessen dictie, voordracht en toneel te volgen. Op latere leeftijd kiest ze voor Studio Herman Teirlinck in Antwerpen en in 1994 voltooit ze haar studies. Daarna zoekt ze haar weg in het theater en krijgt ze ook hier en daar een rol aangeboden in een aantal kortfilms.

Belangrijke rollen

Joke Devynck stond al heel vaak op de planken, maar speelde ook al dikwijls mee in films en series op televisie. Hieronder vind je een kort overzicht.

Films

In de eerste jaren na haar studies in Antwerpen speelde Joke in een aantal kortfilms. Daarna werd ze bekender en kreeg ze grotere rollen in langspeelfilms.
 • 1997 - Cel (kortfilm)
 • 1998 - She will be mine (kortfilm)
 • 2002 - De blauwe roos (kortfilm)
 • 2003 - A love story in B-minor (kortfilm)
 • 2005 - Buitenspel
 • 2006 - Vleugels
 • 2008 - Vermist
 • 2010 - Zot van A

Series

In Vlaanderen en Nederland is Joke Devynck vooral bekend geworden als Tony Dierickx in 'Flikken', maar ze speelde ook nog in heel wat andere series. Voor het ogenblik zien we ze vooral in 'Het Goddelijke Monster' op Eén en in 'Vermist' op VT4.
Hoofdrollen
 • 1999-2001 - Flikken: Tony Dierickx
 • 2008-nu - Vermist: Tine Peeters
 • 2010-2011 - De Rodenburgs: Claudia Schneider
 • 2011 - Het Goddelijke Monster: Katrien De Schryver
Bijrollen
Rupel, Witse, Katarakt, Sara, De Kotmadam, Heterdaad, Aspe, Wittekerke,...

Het Goddelijke Monster

Algemene info

Het Goddelijke Monster is de 10-delige reeks waar Joke Devynck één van de hoofdrollen in vertolkt. Het is gebaseerd op het boek van Tom Lanoye. De Belg schreef een triologie waarvan 'Het Goddelijke Monster' het eerste deel is. Daarna volgen nog 'Zwarte tranen' en 'Boze Tongen'. De regisseur van het stuk is Hans Herbots. De opnames liepen in 2009 en 2010, maar de serie wordt nu pas (september-november 2011) op de Vlaamse televisie getoond.

Verhaallijn

Situatieschets
Het verhaal speelt zich af in de late 20ste eeuw. België staat op ontploffen door de zaak Dutroux en het rechtssysteem verliest heel wat van haar geloofwaardigheid. Het land zit dus midden in een crisis en dat voelt iedereen. De familie Deschryver had in die jaren heel wat macht in West-Vlaanderen en ver daarbuiten, maar voelt dat het tij stilaan aan het keren is. Herman Deschryver was eens een vooraanstaand politicus en zakenman en zijn broer Leo Deschryver was de grootste tapijtfabrikant van heel Europa. Dit imperium dreigt echter helemaal in elkaar te stuiken wanneer de schoonzoon van Herman sterft.

Begin van de serie
Daarmee begint ook de serie. Katrien, de dochter van Herman, gaat samen met haar man Dirk jagen. Ze maken ruzie en Dirk bekend dat hij een buitenechtelijke relatie heeft met Gudrun, de zus van Katrien. Katrien wordt zo kwaad dat ze helemaal over haar toeren door de bossen op zoek gaat naar wild. Op een bepaald moment hoort ze overduidelijk een everzwijn en ze gaat recht op haar doel af. Wat ze niet weet, is dat haar man achter een boom staat en eigenlijk maar gewoon een everzwijn nadoet. Katrien knalt Dirk eventjes later genadeloos af. Ze wordt opgepakt en vanaf dan begint de zoektocht naar de echte waarheid. Was het een stom ongeluk of vermoordde Katrien haar man?

Eén tegen allen
Willy De Decker wordt op de zaak gezet en deze onderzoeksrechter kun je gerust fanatiek noemen. Door een huiszoeking in de bedrijven van de broers Herman en Leo komt De Decker een volledig illegaal netwerk op het spoor. Hij kan de codetaal echter niet kraken en probeert de antwoorden uit Katrien te krijgen. Zij blinkt echter uit in stilzwijgen. Wat De Decker ook probeert, ze kraakt niet. De onderzoeksrechter beseft dat er binnen het rechtssysteem mensen zijn die de familie Deschryver een hand boven het hoofd houden, maar hij wil de hele zaak uitspitten tot op de bodem.

Steeds meer doden
Intussen wordt de familie Deschryver wel steeds kleiner want de een na de ander sterft. Sommige worden vermoord, andere plegen zelfmoord en nog andere sterven een natuurlijke dood. De familie valt uit elkaar (voor zover dat al niet eerder gebeurd is) en ze beseffen dat hun reputatie en kapitaal in gevaar komt. Leo bindt de strijd aan tegen De Decker, maar wie zal er hem nog steunen? Is het wel nog de moeite waard of is iedereen moegestreden?

De rol van Joke Devynck

In de hele serie spreekt Joke Devynck amper en die rol lijkt haar op het lijf geschreven. Door een schitterende mimiek weet ze de kijker te overtuigen. Katrien moet heel wat trauma's verwerken want op jonge leeftijd verliest ze haar broer, haar huwelijksleven lijkt een klucht en haar zoon wordt vermoord.
© 2011 - 2020 Gietje711, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kees & Co (televisieserie)Kees & Co (televisieserie)Kees & Co was een Nederlandse komedieserie die in 1997 voor het eerst werd uitgezonden door RTL 4. De komedieserie draai…
De Oscarwinnaars 2001De Oscarwinnaars 2001De Academy Awards van het jaar 2001. De beste films van dit jaar waren A beautiful mind, Monster's ball, Iris, Gosford p…
Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Sommige artiesten die internationaal zijn doorgebroken, verdienen tientallen miljoenen per jaar. Ze weten niet hoe lang…
De Oscarwinnaars 2003De Oscarwinnaars 2003De Academy Awards van het jaar 2003. De beste films van dit jaar waren The lord of the rings; return of the king, Mystic…

Kinderen van Dewindt, personagesKinderen van Dewindt, personagesKinderen van Dewindt is een Vlaamse fictiereeks dat op de Belgische zender Eén wordt getoond. De haven van Antwerpen en…
Friends: Immens populaire sitcomFriends: 10 jaar lang een van de meest populaire televisieseries wereldwijd. Op 22 september 1994 werd de eerste aflever…
Bronnen en referenties
 • De serie 'Het Goddelijke Monster' op Eén

Reageer op het artikel "Joke Devynck en Het Goddelijke Monster"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Gietje711
Gepubliceerd: November 2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!