InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Koefnoen, hilarisch!

Koefnoen, hilarisch!

Koefnoen, hilarisch! Al weer tien seizoenen lang kan Nederland genieten van grappige sketches, imitaties en parodieën veelal gebaseerd op de actualiteit, in het doldwaze satirische programma Koefnoen. Het duo Owen Schumacher en Paul Groot weet op ongeëvenaarde wijze typetjes neer te zetten, en de zaken uit het nieuws in een ander, hilarisch daglicht te zetten.

Koefnoen

Al weer tien seizoenen lang kan Nederland genieten van grappige sketches, gebaseerd op de actualiteit in het satirische programma Koefnoen. Koefnoen is een Nederlands-Jiddische uitdrukking en betekent: gratis, kosteloos.

De sketches worden bedacht door het komische duo Owen Schumacher en Paul Groot. Zij spelen ook zelf het grootste deel van de typetjes in de sketches. Wanneer meer acteurs nodig zijn om een sketch op te bouwen, weten zij zich ondersteund door vele collega acteurs die graag een rolletje aannemen. Acteurs en actrices die we al meerdere seizoenen voorbij zien komen zijn Plien en Bianca, Jeremy Baker, Martine Sandifort, Sanne Wallis de Vries en Marjan Luif. In het tiende seizoen was er ook ruimte voor verrassende gastoptredens.

Zeker het vermelden waard, is de Rapservice aan het einde van elke aflevering. Arjan Lubach en Edo Schoonbeek verzorgen de Rapservice: een kritische rap gericht op de actualiteit. De Rapservice is een huzarenstukje op zich.

Owen Schuhmacher en Paul de Groot

Het komische duo Schuhmacher en De Groot weet op ongeëvenaarde wijze typetjes neer te zetten, en de zaken uit het nieuws in een ander, hilarisch daglicht te zetten. Het duo speelde voordat zij met Koefnoen op de buis kwamen in het gezelschap dat het destijds succesvolle programma Kopspijkers met Jack Spijkerman voorzag van een komische sketch. Schuhmacher en Owen zijn in 2004 zelf verder gegaan als duo en daar is Koefnoen het resultaat van.

Paul Groot is al zijn leven lang actief met toneel. Dat was al op de lagere en middelbare school. Zijn passie was het schrijven de teksten voor de musicals, en die passie is later zijn beroep geworden. Ondanks dat velen dat zouden verwachten heeft Groot niet de Toneelschool gevolgd. Een natuurtalent? In zijn studententijd schreef hij al teksten voor programma’s van meerdere omroepen. Zijn doorbraak bij het grote publiek was in 1993 in Goede Tijden, Slechte Tijden. Wie herinnert zich Stan Nijholt nog? De kunstliefhebber, met een voorliefde voor Kandinsky, die uiteindelijk een affaire krijgt met Laura Albers, de moeder van zijn beste vriend Arnie? Na 3 jaar houdt Paul Groot het voor gezien. We zien hem nog af en toe in een film, hij spreekt stemmen in voor tekenfilms en schrijft teksten voor televisieseries en theaterprogramma’s van collega acteurs. Vanaf 2011 zien we Groot in Kopspijkers. Het zijn vooral zijn imitaties van bekende Nederlanders die het publiek doen lachen en kijken naar het programma. Groot krijgt voor zijn imitaties in 2003 het Gouden Beeld voor ‘Beste Televisiepersoonlijkheid’ uitgereikt

Owen Schumacher heeft net als Paul Groot de voorliefde voor toneel er al van jongs af aan in zitten. Na zijn afwijzing op de Kleinkunstacademie, kiest Schumacher voor een studie Rechten. Tijdens zijn studie doet hij nog wel wat aan toneel. Pas na de studie sluit hij zich aan bij Comedytrain: het podium voor stand-up comedians. Hij gaat deels als Jurist aan de slag en de andere tijd vult hij in met optreden. Ook Owen Schumacher schrijft teksten. Dit doet hij voor bekende programma’s als ‘Glamourland’ en ‘Dit was het nieuws’ (net als Paul Groot overigens) én het radioprogramma Sijkers met Koppen. Vanaf 1997 gaat hij ook deel uitmaken van de schrijvers van het TV programma Kopspijkers, met dezelfde Jack Spijkerman. Hier leert hij Paul Groot beter kennen.

Wist jij dat?

  • Koefnoen in 2007 per aflevering van een halfuur € 170.000,- kostte. En daarmee het duurste programma per minuut uitzendtijd van de publieke omroep was?
  • Paul Groot en Owen Schumacher het toneelstuk ‘Stessen’ hebben geschreven en dit stuk in 2004 zelf op toneel zetten met bevriende actrices Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman?
  • De sketches en vooral imitaties door het grote publiek vrijwel altijd hilarisch worden bevonden, maar dat betrokkenen er niet altijd om kunnen lachen? Zo deed het gerucht de ronde dat Wesley Snijder en Yolanthe stappen wilden ondernemen, nadat zij gepersifleerd werden in Koefnoen.
© 2011 - 2019 Solnah, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Heb je hun weer … theatershow van Plien en BiancarecensieHeb je hun weer … theatershow van Plien en BiancaPlien en Bianca draaien al vele jaren mee in de theaterwereld en naast typetjes bij Kopspijkers en Koefnoen hebben ze oo…
Schrijfster Yvonne BrillSchrijfster Yvonne BrillSchrijfster Yvonne Brill is schrijfster van kinderboeken en ze is waarschijnlijk met name bekend door de paardenboekense…
Boekrecensie: Vuurproef - Bianca MastenbroekrecensieBoekrecensie: Vuurproef - Bianca Mastenbroek"Vuurproef" is een historische roman die is geschreven door Bianca Mastenbroek. Anna van Asten kijkt vol afschuw toe wan…
Meest populaire kerstliedjesBinnenkort staat kerst weer voor de deur. En waar je ook bent, overal hoor je kerstmuziek. Van het ene kerstliedje kan j…
Spion van Oranje (2009) - FilmrecensierecensieSpion van Oranje (2009) - FilmrecensieEen filmrecensie van de Nederlandse film 'Spion van oranje'. De film is geregisseerd door Tim Oliehoek en was in de bios…
Bronnen en referenties
  • www.koefnoen.nl
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Koefnoen, hilarisch!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Solnah
Gepubliceerd: 08-11-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!