InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > De wilde keuken van Wouter Klootwijk: kortste programma ooit

De wilde keuken van Wouter Klootwijk: kortste programma ooit

Wouter Klootwijk is schrijver, culinair journalist en huishoudjournalist. Maar Wouter Klootwijk is ook programmaker en kinderboekenschrijver. Zijn nieuwste programma van 2011 is het kortste programma ooit en duurt precies 3 minuten. Het wordt op de vrijdagmiddag uitgezonden van 16.57 tot 17.00 uur en heet De Wilde keuken van Wouter Klootwijk.

De waarheid over runderbouillon, de prijs van bieslook en de houdbaarheid van zout

In drie minuten iets zinnigs vertellen op tv is een kunst. Toch lukt het Wouter Klootwijk in het 3 minuten durende vrijdagmiddag programma De Wilde Keuken. Zo vertelt hij op beeldende wijze en met een runderlap in de hand dat er in runderbouillon helemaal geen rund hoeft te zitten. Staat er een afbeelding van een stuk vlees op het pakje dan moet er in ieder geval een stukje vlees inzitten van een stuk vlees ter grootte van een millimeter. Staat er alleen een plaatje op de runderbouillon dan zit er alleen rundvleessmaak aan. En die komt dan niet van een rund.

Zout is onbeperkt houdbaar, maar het etiket zegt iets anders

Verder vertelt Klootwijk over de houdbaarheid van zout. Die is namelijk al miljoenen jaren oud en bederft dus nooit. Maar tot Klootwijks grote verbazing staat op zout in potjes wel wanneer de grondstof niet meer te eten is en gewoon weggegooid moet worden. Terwijl dat lariekoek is.

Gedroogde bieslook is peperduur

Ook heeft Klootwijk in de 3 minuten durende serie uitgevonden hoe duur bieslook in een potje is. Gedroogde vieze bieslook dus, om met zijn woorden te spreken. En zo’n potje is duurder dan wat een auto kost.

Kinderkooktoestellen zijn helemaal niet leuk

Maar hij onderwerpt ook kinderkooktoestellen aan een intensief onderwerp. Zijn conclusie: kinderen krijgen apparaten waar ze niets aan vinden. De messen van keukentjes snijden niet, de kip is van plastic en dat willen kinderen helemaal niet. Zij willen gewoon in echte groente snijden met een echt mes en niet met een fornuis te maken hebben dat alleen maar een hoop herrie maakt terwijl ze er niets mee kunnen.

Vegetarische grilworst lijkt op poep

Ook opmerkelijk is de uitzending over vegetarische grilworst. De woorden die Klootwijk daarvoor gebruikt zijn geweldig grappig, zeker als hij naast die vegetarische grilworst ook nog wat wc papier legt.

Waarom knakworsten niet meer knakken

Dat knakworsten niet meer knakken, zelfs de vegetarische varianten niet, bewijs Klootwijk verder in zijn programma. Hilarisch, maar tevens informatief in 3 minuten, want zo weinig tijd heeft hij er voor nodig om dat aan te tonen en te vertellen.

Welke onderwerpen in De Wilde Keuken, de korte versie?

In het 3-minuten durende vrijdagmiddag programma De Wilde Keuken worden de onderstaande onderwerpen belicht:
  • Kinderkoken
  • Bouillonblok
  • Houdbaar zout
  • Visje
  • Slak
  • Pannenkoek Jan
  • Himalayazout
  • Bloemkool
  • Kiezelstenen
  • Dru pan
  • Vegetarische vleeswaren
  • Karaf
  • Knakworst
  • Yoghurt
  • Kampeerblender
  • Rijst
  • Stokjes
  • Maggi
  • De opvouwbare keuken
  • Korrels zout
  • Kruidenzout
  • Pannenlap
  • Zoutrasp
  • Wijn
  • Lichtgewicht
  • Gedroogd
  • Banaan
  • En nog veel meer onderwerpen

De Keuringsdienst van Waarde met Wouter Klootwijk

Wouter Klootwijk is bij velen wel bekend van zijn programma’s De Keuringsdienst van Waarde, Klootwijk aan Zee en De Wilde Keuken. In al die programma’s zocht hij op een nauwkeurige, maar vooral humoristische manier uit hoe het met ons voedsel gesteld is. Sinds 2003 maakte hij bij de RVU het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde. Samen met andere journalisten werd de waarheid uitgeplozen achter de voedingsindustrie. In 2006 voer hij met een kotter langs vissers en maakte Klootwijk aan Zee, waarin hij de verhalen optekent van de hedendaagse visserij en natuurlijk de waarheid en de mythes rond de visserijstand. In 2007 kreeg dat een vervolg en ging hij per fiets achter het visnieuws aan. Ook weer in het programma Kloot aan Zee, maar dan de tweede versie. Vanaf 2008 maakte hij een derde seizoen van dat programma en dat deed hij lopend. In 2010 startte hij met het RVI programma De Wilde Keuken.

Kortste tv-programma ooit - De Wilde Keuken in 3 minuten

De Wilde keuken in 3 minuten is een voortvloeisel van Klootwijks idee om dat wat hij wilde schrijven heel snel over te brengen op de tv. Want schrijver of journalist is hij. Zo schreef hij vele boeken en kinderboeken, maar ook de nodige columns. Hij wilde echter proberen om het ook over te brengen op de tv en maakte dus het kortste tv-programma ooit met De Wilde Keuken.

Meer over Wouter Klootwijk

Wouter Klootwijk heeft al vele publicaties op zijn naam staan. Hieronder daaruit een greep:
Onder het pseudoniem Ben de Cocq schreef hij culinaire artikelen in de Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, NRC Handelsblad en de Volkskrant. Samen met Adriaan de Boer vormde hij daarvoor het duo De Boer & De Cocq vormde.

Columns van Wouter Klootwijk

Daarnaast schrijft Wouter Klootwijk columns voor:
  1. Het Parool
  2. De Gelderlander
  3. Dagblad van het Noorden
  4. Waterwerk Magazine
  5. OVMagazine
  6. Radiocolumn voor Vroege Vogels.

Kinderboeken van Wouter Klootwijk

Ook schreef Wouter Klootwijk diverse kinderboeken:
  • De brug van Adri (1991)
  • Het erf van de oom van Adri (1993)
  • De H van Adri (1994)
  • Op reis met de oom van Adri (1995)
  • Adris Hotel (1996)
  • Varen met de oom van Adri (1996)
  • Mogen wij u ophijsen, mevrouw? (1997)
  • Het varkentje van Adri (1998)
  • De brug, de oom en Adri (1999)
  • De vergeten spoorlijn (1999)
  • Lies op de pont (1999)
  • De hond in de la (2000)
  • De caravan van Jan Zwartje (2001)
  • De uitvinding van de zeekoek (2002)
  • Vissen met een vlieger (2002)
  • Dirk tilt het dorp op (2003)
  • De zomeroom (2005)

Uitzendingen van de uitgebreide afleveringen van De Wilde Keuken

Wie nog eens wat uitgebreide afleveringen van De Wilde Keuken wil zien via uitzending gemist, kan hier zien waar die over gingen.
  • Aflevering 1: Rund (6 januari 2011)
  • Aflevering 2: Schelpdieren (13 januari 2011)
  • Aflevering 3: Boon (20 januari 2011)
  • Aflevering 4: De vuilnisbakkenkip (27 januari 2011)
  • Aflevering 5: Pasta en mie (3 februari 2011)
  • Aflevering 6: Blik (10 februari 2011)
  • Aflevering 7: Spijsolie (17 februari 2011)
  • Aflevering 8: Leven en dood (3 maart 2011)

Klootwijk aan Zee II

En wie wel wat meer wil weten of vis en de visserij kan in datzelfde uitzending gemist de afleveringen van Klootwijk aan Zee II zien. En die gaan over:
  • Aflevering 1: Sardine (9 juli)
  • Aflevering 2: Paling (16 juli)
  • Aflevering 3: Vis op reis (23 juli)
  • Aflevering 4: Haring (30 juli)
  • Aflevering 5: Kweek (6 augustus)
  • Aflevering 6: Garnaal (13 augustus)
  • Aflevering 7: Vis techniek (20 augustus)
  • Aflevering 8: Nieuwe vis (27 augustus)
© 2011 - 2019 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hygiëne in de horeca: leer van de smaakpolitie!De hygiëne in de horeca staat centraal in het SBS6 programma “De smaakpolitie”. In dit programma gaat presentator Rob Ge…
Rembrandt van Rijn en authenticiteitRembrandt van Rijn en authenticiteitTwee werken van Rembrandt van Rijn worden onderworpen aan de criteria van authenticiteit. Zijn deze werken authentiek, z…
Je bent een engel; Wouter StipsrecensieJe bent een engel; Wouter StipsVan de hand van beeldend kunstenaar Wouter Stips verscheen het kleurige platenboek Je bent een engel. Een boek om vrolij…
Is filet americain gezond?Is filet americain gezond?Filet americain is een product gemaakt van rauw gemalen rundvlees met een toegevoegde saus. Het is een bekend product in…
Wouter Weylandt, slachtoffer van dodelijk ongeluk in GiroWouter Weylandt, slachtoffer van dodelijk ongeluk in GiroDe Giro 2011 is opgeschrikt door een zware val partij, waarbij de Belg Wouter Weylandt om het leven kwam. De 26-jarige B…
Bronnen en referenties
  • http://programma.ntr.nl/10021/de-wilde-keuken
  • www.keuringsdienst.nl
  • www.dewildekeuken.nl
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "De wilde keuken van Wouter Klootwijk: kortste programma ooit"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Schut, 12-12-2012 09:57 #1
1.van wie is de intro muziek bij het programma "de wilde keuken" van wouter klootwijk?
2. wie maakt de keuze m.b.t. de muziek tijdens dit programma en hoe kom ik te weten welke dit zijn?

Infoteur: Singalees
Gepubliceerd: 20-11-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!