InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Dvd-bespreking: Californication - Seizoen 4

Dvd-bespreking: Californication - Seizoen 4

Auteur Hank Moody (David Duchovny) heeft het zichzelf alweer niet gemakkelijk gemaakt. Nadat bekend geraakt is dat niet minderjarige Mia Lewis (Madeline Zima), maar hijzelf de (auto)biografische roman Fucking and Punching heeft geschreven, heeft Hank een tijdje in de gevangenis mogen doorbrengen... Beste vriend annex manager Charlie Runkle (Evan Handler) weet echter de borgsom te betalen en brengt Hank ook in contact met de knappe advocate Abby Rhodes (Carla Gugino), die al snel broodnodig zal blijken. De schrijver wordt immers niet alleen vervolgd voor het slaan van een politieagent, maar ook voor de ‘verkrachting’ van een minderjarige, ook al wist Hank niet dat Mia nog maar zestien was toen hij met haar het bed indook.

Nu zowat de hele wereld te weten is gekomen wat voor seksuele escapades Hank erop nahoudt, zorgt ’s mans ‘roem’ ervoor dat hij een contract aangeboden krijgt om ook het filmscript voor zijn eigen boek te schrijven. Het duurt dan ook niet lang voor de lichtjes krankzinnige acteur Eddie Nero (glansrol van Rob Lowe) wordt aangetrokken om de rol van Hank te vertolken, terwijl de jonge maar rondborstige ster-in-wording Sasha Bingham (Addison Timlin) wordt binnengehaald om Mia te spelen. Kort nadat Hank aan de (te) sterk geïnteresseerde Sasha vertelt dat hij echt van zijn (ex-)vrouw Karen (Natascha McElhone) houdt en zijn relatie wil redden, vrijt hij ook met haar, wat hem nog net iets meer in de problemen duwt.

Ondertussen proberen Karen en metaldochter Becca (Madeleine Martin) om te gaan met wat er gebeurd is. Ieder van hen doet dat op haar eigen manier: Karen blijft tussen haar haat en liefde voor Hank door laveren, maar lijkt aanvankelijk bereid om hem te vergeven nadat hij ogenschijnlijk probeert zelfmoord te plegen, terwijl het deze keer Becca is die zich nog meer terugtrekt dan gewoonlijk. Het een en het ander leidt ertoe dat Hanks dochter de nieuwe leadgitarist wordt bij een lokale meisjesrockband onder leiding van de lichtdonkere, speelse zangeres Pearl (Zoë Kravitz, dochter van), wiens vader, Ben (Michael Ealy) al gauw op Karen valt.

Terwijl dit allemaal staat te gebeuren, drijven ook manager Charlie en zijn vuilgebekte (ex-)vrouw Marcy (een erg grappige Pamela Adlon) verder uit elkaar. Charlie blijft proberen Hank te redden, maar schaadt diens carrière soms meer dan hij hem helpt. Wanneer zijn voormalige wederhelft meer en meer het hof gemaakt wordt door de slungelige producer Stu Baggs (Stephen ‘Kijk-Ik-Heb-In-Zowat-Elke-Amerikaanse-Serie-Gespeeld’ Tobolowsky), besluit Charlie om het aantal vrouwen waar hij al mee heeft geslapen omhoog te krikken tot honderd. Daarbij knoopt hij een relatie aan met een wel erg vreemde dame…

Bespreking

Goed, Californication heeft niet enkel fans, zeker niet onder de recensenten. Een veel gehoord verwijt is dat weinig personages echt sympathiek zijn, terwijl de schuttingtaal en de seksuele escapades soms een beetje de spuigaten uitlopen en het personage van Hank Moody nauwelijks lijkt te leren uit zijn fouten. De critici hebben een punt, want terwijl Hank ook in dit vierde seizoen voortdurend beweert dat hij zijn leven wil beteren, blijft hij zichzelf in de meest onmogelijke en uitzichtloze situaties te plonsen. Vooral het vrouwelijk schoon oefent ook deze jaargang een blijkbaar onweerstaanbare aantrekking uit op de schrijver, maar daarenboven weet hij het advocatenkantoor dat hem wil verdedigen voor de borst te stuiten, slaat hij voor de tweede maal een politieagent bewusteloos en maakt hij een reeks andere twijfelachtige beslissingen. Wie lang genoeg blijft kijken, zal echter merken dat Hank ondanks alles en op zijn eigen ongerijmde manier toch van zijn vrouw en dochterlief houdt, al kan je jezelf natuurlijk afvragen in hoeverre liefde echt is als je voortdurend met andere vrouwen het bed induikt. In een markante scène maakt Hank echter honderd procent bewust zijn kansen om zijn vrouw terug te winnen kapot om het vertrouwen van zijn dochter te redden en zulke momenten zorgen ervoor dat Hank toch genietbaar blijft als personage en de serie van begin tot eind boeiend is.

Puriteinse kijkers vermijden Californication beter, maar de schuttingtaal heeft ons eigenlijk geen enkel moment gestoord en dat heeft ook te maken met de vele creatieve verwijzingen naar alles wat met seks te maken heeft en de bijwijlen hilarische dialogen en situaties. Een absoluut top moment is de scène waarin Charlie per ongeluk de aap van de producer doodt in vierde aflevering Monkey Business, maar er zijn tal van andere grappige ‘stoute’ momenten die je in bijna geen enkele andere serie kunt aantreffen, zoals wanneer Charlie zichzelf per ongeluk snijdt wanneer hij op aanraden van zijn gehele entourage probeert zijn schaamhaar wat bij te snijden, het stukje waarin hij tijdens zijn getuigenis Hank probeert te verdedigen maar net het omgekeerde bereikt, of die waarin zijn ex-vrouw Marcy en zijn nieuwe vriendin met elkaar op de vuist gaan tijdens een ‘gezellig’ diner. De personages in Californication zijn moreel misschien wat verdorven – we zouden zeker geen relatie willen met hen – maar ze werken wel danig op de lachspieren, terwijl ook de dramatische aspecten van wat er zoal gebeurt niet vergeten worden.

Het is onjuist dat de personages niet evolueren, al is het inderdaad zo dat ze vaker hun oppervlakkig gedrag aanpassen dan hun binnenste zijn. Toch blijft het interessant om te zien hoe iedereen reageert rond de verschillende gebeurtenissen. Het valt evenwel af te wachten of Hank er na vijf jaar eindelijk in zal slagen om zijn leven een nieuwe wending te geven, want dat is ook na de laatste aflevering van dit vierde seizoen nog een beetje onduidelijk.

Overigens zouden we graag ook Rob Lowes glansrol als acteur Eddie Nero (naar het schijnt gebaseerd op Tom Cruise) willen vermelden. Lowe heeft nog met Handler samengewerkt op de set van West Wing, maar niets kon doen vermoeden dat hij zo goed zou zijn in een dergelijke dolkomische rol. In de drie afleveringen waarin hij (bijna onherkenbaar) te zien is, steelt hij de show. Het spelplezier druipt haast letterlijk van de man af en het is dan ook een waar genoegen om hem bezig te zien. Graag nog meer van dit in de toekomst, Rob!

Beoordeling serie: **** (uit vijf sterren)

Extra’s

Hoe goed de serie zelf ook is, het bonusmateriaal stelt wat teleur – een vaak wederkerend euvel bij series van HBO. In de interviews verheerlijken de acteurs hun collega’s net iets teveel, terwijl de drie clips rond de aap die in de vierde aflevering per ongeluk gedood wordt wel een uitstekend idee zijn, maar iets te slecht worden uitgewerkt. Graag wat meer extra’s in de boxset van volgend seizoen!

Beoordeling extra’s: *1/2 (uit vijf sterren)

Technische fiche

 • Regie: David Von Ancken, David Duchovny, Adam Bernstein, e.a.
 • Scenario: Tom Kapinos, e.a.
 • Productie: John H. Radulovic, Tom Keefe, e.a.
 • Muziek: Tyler Bates
 • Montage: Todd Desrosiers, Kevin D. Ross, Shannon Mitchell

Artistieke fiche

 • David Duchovny
 • Natascha McElhone
 • Pamela Adlon
 • Madeleine Martin
 • Evan Handler
 • Addison Timlin
 • Carla Gugino
 • Stephen Tobolowsky
 • Zoe Kravitz
 • Michael Ealy
 • Rob Lowe

Meer info: www.universalpictures.be
© 2012 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
recensieDvd-recensie: Xena: Warrior Princess - vijfde seizoenHet vijfde en voorlaatste seizoen van 'Xena: Warrior Princess' is nu ook in onze rekken beschikbaar! Meer dan 15 uur kij…
recensieFilmrecensie: Things We Lost in the FireThings We Lost in the Fire is een melodrama uit 2007, geregisseerd door Susanne Bier, met in de hoofdrollen Halle Berry,…
TV serie The MentalistTV serie The MentalistTypisch dat Hollywood met enige regelmaat met een serie komt die net even buiten het standaard crimeboekje-filmserie lig…
Weerstanden in serie en parallelWeerstanden in serie en parallelDe relatie tussen stroomsterkte en spanning in een geleider is vastgelegd in de wet van Ohm. Wanneer er meerdere weersta…

Reageer op het artikel "Dvd-bespreking: Californication - Seizoen 4"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 02-01-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Schrijf mee!