InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Dvd-bespreking: Friday Night Lights - Seizoen 4

Dvd-bespreking: Friday Night Lights - Seizoen 4

Dvd-bespreking: Friday Night Lights - Seizoen 4 Sinds het Texaans stadje Dillon is opgesplit in twee districten, is de peis en vree bij de bewoners ver te zoeken. De reden is vooral het opdelen van de schoolgaande jeugd in twee verschillende scholen, waarvan eentje – die van East Dillon – in het ‘slechte’ deel van de regio ligt en een gelijklopende reputatie heeft. Aangezien de kersverse schooldirecteur van West Dillon, Tami Taylor (Connie Britton), mee aan de basis van de beslissing ligt, is haar populariteit enorm geslonken. Haar man, coach Eric Taylor (Kyle Chandler), is bovendien weggestuurd als footballcoach van de Dillon Panthers en moet nu de East Dillon TIgers leiden. Geen gemakkelijke job, want niet alleen is het veld slecht onderhouden, er is bijna geen materiaal voorhanden en de spelers zijn maar moeilijk te motiveren. Desondanks probeert Taylor er het beste van te maken en krijgt hij eindelijk goed nieuws te horen wanneer blijkt dat een van de sterren van de Panthers, Luke Cafferty (Matt Lauria) in het verkeerde deel van de stad woont en dus bij de Lions moet komen spelen. Verder weet hij ook Vince Howard (Michael B. Jordan) te strikken als integraal onderdeel van de ploeg. De moeder van Vince worstelt met een zware alcoholverslaving en de jongen zelf is – mede door slechte vrienden – op het slechte pad, maar krijgt van het sheriffdepartement de kans om zichzelf te bewijzen als footballspeler.

Zelf is Vince al een poosje verliefd op de eveneens donkerhuidige Jess Merriweather (Jurnee Smollett), maar nadat haar fiets halvelings in de prak wordt gereden door Landry Clarke (Jesse Plemons) – die ook is toegewezen aan East Dillon – beginnen er gevoelens op te laaien tussen haar en de rosse jongeman, al belooft dat weinig goeds voor de relatie tussen hem en zijn ploegmaat.

Ondertussen probeert voormalige footballster Tim Riggins (Taylor Kitsch) het als universiteitsstudent, maar het duurt niet lang voor hij er de brui aan geeft en onderweg naar huis alle boeken simpelweg uit de truck smijt. Tim besluit om zich in te werken in de garage van zijn iets oudere broer, Billy Riggins (Derek Phillips), maar die verwacht een baby en ziet zich genoodzaakt om illegale zaakjes te beginnen doen om het hoofd boven water te kunnen houden. Tim zelf begint een caravan te huren van een dame die al snel verliefd wordt op hem. Jammer genoeg geldt dat ook voor haar jongere dochter en would-be miss, Becky Sproles (Dora Madison Burge).

De andere oud-sterspeler uit het gezelschap, Matt Saracen (Zach Gilford), heeft een goede relatie opgebouwd met Erics dochter, Julie Taylor (Aimee Teegarden), maar vertrekt halsoverkop naar Chicago om een artiestenbestaan te volgen nadat hij te horen krijgt dat zijn vader – een militair – is omgekomen tijdens zijn meest recente tour of duty...

Bespreking

Het is tegelijkertijd grappig en een beetje bevreemdend als je achtereenvolgens een bespreking van het vierde seizoen van Californication en de vierde jaargang van een serie als Friday Night Live moet intypen. De twee series kunnen immers niet meer van elkaar verschillen: de eerste reeks ontvangt gemengde recensies, maar telt een enorme fanschare, terwijl de tweede enkel op extreem positieve recensies kan rekenen, maar minder bekeken wordt en daarom in haar vierde jaar ook een beetje afgeslankt werd. De verschillen eindigen echter niet daar: Californication is vuilgebekt, immoreel, soms dramatisch, maar vooral hilarisch; Friday Night Lights is overwegend braaf, maar erg realistisch en vaak behoorlijk dramatisch. Een ding blijft zeker: voor een serie die gebaseerd is op een film die gebaseerd is op een boek doet Friday Night Lights het uitzonderlijk goed en dat heeft onder andere te maken met het feit dat het script voor elke aflevering erg losjes is geschreven en sterk afhangt van het improvisatietalent van de bezetting. De speeches die Kyle Chandler voortdurend uit de mouw schudt om zijn (fictief) team te motiveren zijn legendarisch geworden in het tv-landschap en ook de andere vertolkingen komen rauw, maar erg geloofwaardig over.

De verandering van school laat een nieuwe wind waaien doorheen de serie en zorgt voor heel andere problemen dan voorheen. Zo zien we hoe coach Taylor spelers die een veel meer uitzichtloze toekomst hebben dan hun rijkere tegenhangers moet motiveren, hoe hij extra geld en materiaal moet vinden en vooral wat voor invloed dit heeft op zijn vriendschappen en gezinsleven. Ook de rol van voormalige superfan en geldschieter Buddy Garrity (Brad Leland) is drastisch gewijzigd en dat is behoorlijk boeiend om te zien.

Omdat de meeste personages uit de vorige jaargangen te oud zijn geworden om nog in een universiteitsteam te spelen, worden er tijdens deze jaargang heel wat nieuwe protagonisten geïntroduceerd, maar dat lukt zonder problemen. Hier en daar leidt het tot een vrij saaie subplot – zoals de pogingen die Matt onderneemt om een echte artiest te worden – maar al bij al vallen de nieuwe ontwikkelingen bijzonder goed mee en de nieuwe gezichten orden al snel even vertrouwd als de oude. Iemand als Tami Taylor zullen we persoonlijk nooit sympathiek vinden en ook onze liefde voor Vince – nochtans een favoriet bij de fans – lijkt maar niet te groeien. Toch blijft Friday Night Lights een serie die je absoluut moet gezien hebben, ook als je niet houdt van de subliem weergegeven (maar korte) footballscènes die elke aflevering even opduiken, want tv met meer hart en ziel is dezer dagen moeilijk te vinden.

Beoordeling serie: **** (uit vijf sterren)

Extra’s

Er staan enkele interessante extra’s op deze dvd-box – vooral de muziek van de serie maakt indruk – maar voor een keer zijn de vele verwijderde scènes veruit het beste wat er tussen het bonusmateriaal te vinden is. Sommige personages die in de afgewerkte afleveringen zelf te weinig speeltijd hebben gekregen worden dieper uitgewerkt en bepaalde situaties worden beter uitgeklaard. Jammer dat er niet nog meer snoepgoed te vinden is, maar met wat voorhanden is zijn we toch wel even zoet geweest.

Beoordeling extra’s: **1/2 (uit vijf sterren)

Technische fiche

 • Regie: Peter Berg, Michael Waxman, Patrick R. Norrins, e.a.
 • Scenario: Peter Berg, Jason Katims, Kerry Ehrin, Patrick Massett, John Zinman, e.a.
 • Productie: Nan Bernstein Freed, Ron Fitzgerald, Michael Waxman
 • Muziek: W.G. Snuffy Walden
 • Fotografie: Todd McMullen
 • Montage: Ron Rosen, Stephen Michael

Artistieke fiche

 • Kyle Chandler
 • Connie Britton
 • Taylor Kitsch
 • Jesse Plemons
 • Aimee Teegarden
 • Michael B. Jordan
 • Jurnee Smollett
 • Matrt Lauria
 • Zach Gilford
 • Alicia Witt
 • Brad Leland
 • D.W. Moffett
 • Jeremy Sumpter
 • Dora Madison Burge
 • Derek Phillips

Meer info: www.universalpictures.be
© 2012 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dvd-bespreking: Friday Night LightsDvd-bespreking: Friday Night Lights'Friday Night Lights' is een fantastische reeks over de lotgevallen van een fictief schoolteam dat 'American football' s…
Black Friday & Cyber Monday zetten voet aan wal in Nederlandnieuws uitgelichtBlack Friday & Cyber Monday zetten voet aan wal in NederlandSinds de jaren '60 hebben veel Amerikanen de dag na Thanksgiving vrij. Op deze dag gaan Amerikanen op koopjesjacht voor…
Pop-punk band MakeBelievePop-punk band MakeBelieveMakeBelieve werd in 2006 opgericht door Joey Dussel en Pim de Mol. De band is geinspireerd door Paramore, Boys Like Girl…
Bazinga! deed het nipt beter dan NCIS in 2014Het kijken naar televisieseries neemt toe. Er komen ook nieuwe series bij en niet alle series zijn even succesvol. Welke…
Wat is Black Friday en wat is er zo bijzonder aan?Wat is Black Friday en wat is er zo bijzonder aan?Het Amerikaanse fenomeen Black Friday komt elk jaar wel. Mensen met tenten en slaapzakken, gestationeerd voor hun favori…

Reageer op het artikel "Dvd-bespreking: Friday Night Lights - Seizoen 4"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 02-01-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Schrijf mee!