DNA onbekend: DNA onbekend spoort families op

In DNA Onbekend krijgen mensen te horen of iemand hun vader is, of hun grootvader niet eigenlijk ook hun vader is en of hun zusters en broers al dan niet wel hun eigen familieleden zijn. DNA onbekend legt soms zaken bloot die erg pijnlijk zijn. Incest, buitenechtelijke relaties en vaders met nog 18 kinderen, het komt allemaal voor in DNA onbekend.

Het tweede seizoen van DNA Onbekend

In januari 2012 is het tweede seizoen van start gegaan van het programma DNA Onbekend. Er worden familiegeheimen ontrafeld die mensen vaak met de oren doen klapperen. Indringende verhalen van kinderen die zich al hun hele leven lang afvragen of ze wel van die vader zijn of die zich een leven lang niet thuis hebben gevoeld bij hun broers en zussen. In het vorige seizoen kwam zelfs een incestueuze relatie aan het licht. Een man die al heel lang het gevoel had dat zijn grootvader in werkelijkheid zijn vader was, werd daarin bevestigd. Het lang bewaarde geheim van zijn moeder, die door haar eigen vader werd misbruikt en daardoor zijn kind baarde, kwam daarmee aan de oppervlakte.

Twijfelen of je eigen vader of moeder wel je eigen ouder is

Veel mensen hebben niet de twijfel dat hun ouders hun ouders zijn. Maar toch lopen er ook nog veel personen rond met wel die angst. Grofweg 10 procent van de Nederlanders heeft een andere ouder dan de geboorteakte aangeeft. Daarvoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen:
  • Een kind is geadopteerd en de ouders hebben dat niet gemeld
  • Het kind is geboren uit overspel
  • Het kind is geboren uit incest

Vaders en moeders die het familiegeheim niet willen of kunnen prijsgeven

Kinderen die rondlopen met de vraag of ze wel van hun ouders zijn, stellen die vraag wel vaak. Maar net zo vaak krijgen ze daarop geen antwoord of niet het echte antwoord. Blijft de twijfel dan toch nog bestaan, dan kan DNA Onbekend uitkomst brengen. Daarin wordt namelijk DNA onderzoek gedaan.

DNA onderzoek

Voor het DNA onderzoek is bloed noemen van het kind dat zijn afkomst wil weten en bloed van de ouder of een directe verwante. Uit het programma komt ook naar voren dat sommige mensen veel verder gaan dan dat. Zij trekken het haar uit het hoofd van een overledene en bewaren dat jarenlang om er zeker van te zijn dat het DNA niet verloren gaat.

Hoe gaat het in zijn werk?

In het menselijke lichaam zit in iedere celkern een DNA-kronkeltje met daarin alle erfelijke informatie die nodig is om met zekerheid vast te stellen of iemand behoort tot dezelfde familie. Ook kan daaruit worden opgemaakt hoe de familieband in elkaar steekt.

De meest uiteenlopende verhoudingen komen aan het licht

In DNA Onbekend van de NCRV komen heel veel verschillende mensen aan het woord die op zoek zijn naar hun roots. Van jong tot oud. Sommigen willen weten of hun broers en zussen wel hun echte broers en zussen zijn, anderen willen weten uit wat voor familie ze komen. In de eerste aflevering waren bijvoorbeeld twee zussen aanwezig die wilden weten wie hun vader was. Ze dachten dat hun moeder van 5 verschillende vaders maar liefst 8 kinderen had gekregen. De mannen zouden uit eenzelfde familie komen. De twee zusters van middelbare leeftijd hadden inmiddels ook een derde zuster gevonden. De vraag of ze alle drie dezelfde vader hadden, werd negatief beantwoord.

Verwisseling van baby’s

IN een ander geval werd uitgezocht of twee vrouwen in de jaren ’30 waren verwisseld als baby in een ziekenhuis. Het onderzoek van hun DNA bewees dat de kinderen inderdaad bij de verkeerde ouders waren opgegroeid, althans niet bij hun biologische ouders.

Opa blijkt je vader te zijn door incest

In een ander geval bleek dat de opa van een man van middelbare leeftijd niet zijn opa was, maar zijn vader. De jongen was verwerkt uit een incestueuze relatie. Eerst leek het erop dat het vermoeden waar de man al heel lang mee rondliep hem wat rust gaf, maar het feit dat zijn moeder altijd had ontkend toch wel een heel pijnlijke waarheid bleek. De moeder die waarschijnlijk al die tijd haar verschrikkelijke geheim met zich mee moest dragen, kon er nu niet meer omheen.

De nieuwe serie

De eerste van de reeks DNA Onbekend begint met een vrouw die twijfelt over wie haar vader is. Haar moeder was voor de vorm getrouwd met een Turk om hem een verblijfsvergunning te geven, de man die ze kende als vader heeft nog 18 koters rondlopen. Bovendien was hij nooit een echte vader en werd het meisje aan haar lot overgelaten aan zowel vader als moeder. Nu ze zelf twee kleine kinderen heeft, wil ze weten van wie ze is. De Duitse vader komt als een sulletje over als hij haar ontmoet en toont weinig begrip voor het feit dat hij 19 kinderen aan hun lot heeft overgelaten. Uit de test komt overigens wel dat het Duitse meisje wel degelijk van de Don Juan is, die bij nog 11 andere vrouwen 18 andere kinderen heeft.

Uitzending DNA Onbekend

DNA Onbekend wordt eens in de twee weken uitgezonden in 2012 op de woensdagavond op Nederland 1 om 20.30 uur.
© 2012 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cake boss (programma op TLC)Cake boss (programma op TLC)Cake boss is een programma op TLC over de bakkerij van Buddy Valastro. Buddy heeft een Italiaanse achtergrond en heeft z…
Personages uit Kenan en KelKenan & Kel was een Amerikaanse komedieserie, die werd uitgezonden op Nickelodeon van 17 augustus 1996 tot 1 april 2000,…
Andre Hazes: biografie (zoon van Andre Hazes SR)Andre Hazes: biografie (zoon van Andre Hazes SR)André Gerardus Hazes jr. is een Nederlandse zanger en de zoon van de in 2001 overleden zanger André Hazes jr. Hij had ee…
Het leven van Frances Bean CobainAls je de naam Kurt Cobain hoort of de iets over zanger van Nirvana dan is het meestal al vrij duidelijk wie deze persoo…

10 jaar talentenshows Nederlandse televisie (2002-2012)Idols, Popstars, X-factor, The Voice of Holland: al tien jaar kijkt Nederland naar talentenshows op TV en het programmaf…
Victorious tv-serie: personages en castVictorious tv-serie: personages en castVictorious (ook wel geschreven als VicTORIous) is een Amerikaanse sitcom, uitgezonden door de zender Nickelodeon. Victor…
Bronnen en referenties
  • DNA Onbekend
  • Leeuwarder Courant

Reageer op het artikel "DNA onbekend: DNA onbekend spoort families op"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Gepubliceerd: 25-01-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!