De publieke omroep

De publieke omroep De publieke omroep heeft drie televisiezenders. Alle overige televisiezenders behoren tot de commerciele omroepen of de regionale en lokale omroepen. De publieke omroep krijgt van het Rijk een bijdrage om een media-aanbod te verzorgen dat vooral van goede kwaliteit is, nuttig en in veel gevallen educatief.

Publieke omroepen

In Nederland zijn er twee soorten omroepen. Dit zijn de publieke omroep en de commerciële omroepen. Tussen deze twee zit er een duidelijk verschil. Een publieke omroep krijgt geld van de overheid en verdient de inkomsten met de verkoop van reclameblokken. Een commerciële omroep krijgt geen bijdrage van het rijk en verdient het geld alleen door reclames. De landelijke publieke omroep valt dus onder de verantwoordelijk van het Rijk. De inkomsten ervan worden ook weer afgedragen aan de overheid Bij het uitzenden van programma’s moeten alle omroepen zich aan de regels van de Mediawet van 2008 houden. Er zijn wel weer grenzen aan deze regels gesteld. Zo mag de overheid geen inspraak hebben over de inhoud van de uitzendingen.

Bijdrage van het Rijk

De publieke omroep krijgt een bijdrage van het Rijk om een onafhankelijk en gevarieerd media-aanbod te verzorgen van een goede kwaliteit. Verder moeten de televisie- en radioprogramma’s voor een groot publiek toegankelijk zijn. De publieke omroep richt zich dus op de hele samenleving. De functie van een publieke omroep is om een onafhankelijk en betrouwbaar nieuwsaanbod uit te zenden. Op de publieke omroep zijn veel informatieve programma’s te zien. Verder ligt de nadruk ook vaak op kunst en cultuur. De publieke omroep heeft als taak om een programma-aanbod te verzorgen voor de drie algemene zenders, de website, de digitale themakanalen, het programma-archief op internet, Uitzending Gemist en de televisiezenders van de publieke omroep.

Drie zenders

Zoals bij de meesten wel bekend, heeft de publieke omroep drie zenders. Dit zijn Nederland 1, Nederland 2 en Nederland 3. Publieke omroepverenigingen mogen voor alle drie deze zenders programma’s maken. Hierbij wordt er gekeken naar het programmeermodel. Dit komt er op neer dat er op elke zender programma’s zijn te zien en te horen van een bepaald genre en voor een bepaalde doelgroep. Zo zijn er op Nederland 1 programma’s te zien en te horen voor een breed publiek, op Nederland 2 worden er meer verdiepende programma’s uitgezonden en op Nederland 3 kan je programma’s volgen die geschikt zijn voor kinderen, jongeren en voetballiefhebbers.

Negen omroepverenigingen

Er zijn verschillende omroepverenigingen die de zendtijd van de publieke omroep delen. Er zijn negen omroepverenigingen en twee aspirant-omroepen. Publieke omroepverenigingen krijgen telkens voor vijf jaar een zendvergunning.

De omroepen

Alle omroepen vertegenwoordigen weer een bepaalde stroming, zoals een geloofs- of levensovertuiging. Ze hebben hun eigen leden. Nederland kent de volgende omroepverenigingen: AVRO (algemeen), BNN (jongeren), EO (reformatorisch), KRO (katholiek), MAX (voor 50-plussers), NCRV (protestants-christelijk), TROS (algemeen), VARA (sociaaldemocratisch) en de VPRO (sociaalkritisch). Verder zijn er nog twee aspirant-omroepverenigingen. Dit zijn PowNed en Wakker Nederland (WNL). Zij hebben tot tenminste 1 januari 2016 zendtijd. PowNed is opgericht door GeenStijl. Deze omroep onderscheidt zich van de andere omroepen door een permanente interactie met het publiek. PowNed staat bekend om de eigentijdse en tegendraadse opstelling. WNL komt weer voort uit De Telegraaf. De omroep richt zich, vanuit een conservatief oogpunt, op ondernemende en ook bezorgde burgers.

Vier andere instellingen

Daarnaast zijn er ook nog vier andere type instellingen die zendtijd krijgen op de publieke zenders. Dit zijn taakorganisaties, kerkgenootschappen en genootschappen met een kerkelijke inslag, politieke partijen en de overheid.

Taakorganisaties

Taakorganisaties zijn de NOS en de NTR. Deze omroepen hebben geen leden. De taken van de NOS en de NTR zijn in de wet vastgelegd. De NTR richt zich op cultuur, informatie en onderwijs. De NOS verzorgt het nieuws.

Kerkgenootschappen en genootschappen met een kerkelijke inslag

Hierbij kan je denken aan het Rooms-Katholieke Kerkgenootschap (RKK), de Stichting Moslim Omroep Nederland (SMON) en de Humanistische omroep.

De politieke partijen

Deze krijgen een bepaald aantal uren aan zendtijd, waarin ze hun standpunten aan het publiek kunnen overbrengen.

De overheid

De overheid heeft ook zendtijd. In deze uren informeren ze de inwoners van Nederland. Deze zendtijd wordt gevuld met spotjes van de Rijksoverheid.
© 2012 - 2020 Marensa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Regionale en lokale omroepenNaast de commerciële en de publieke omroepen, zijn er in Nederland ook nog regionale en lokale omroepen. Zo volg je zelf…
De commerciële omroepenDe commerciële omroepenIn Nederland kennen we publieke omroepen, commerciële omroepen, lokale en regionale omroepen. Commerciële omroepen zijn…
50 jaar NPO 3FM in 2015 (voorheen Radio 3FM en Hilversum 3)50 jaar NPO 3FM in 2015 (voorheen Radio 3FM en Hilversum 3)De publieke zender NPO 3FM staat de hele maand oktober 2015 in het teken van de 50ste verjaardag. De zender begint in 19…
Teletekst: belangrijke pagina's van NOS TeletekstTeletekst: belangrijke pagina's van NOS TeletekstNOS Teletekst is niet meer weg te denken uit het hedendaagse informatiespectrum. Ondanks de opkomst van digitale informa…

Dinner date: koken voor je dateDinner date is een programma waarin mensen bij elkaar gaan eten en tevens op zoek zijn naar een partner. Het aparte is d…
Zweedse TV Series - de beste televisie uit ZwedenZweedse TV Series - de beste televisie uit ZwedenDe beste Zweedse Series op een rij. Zweedse tv-series zijn erg populair. Voornamelijk de misdaad en politie series doen…
Bronnen en referenties
  • Publiekeomroep.nl

Reageer op het artikel "De publieke omroep"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marensa
Gepubliceerd: 09-02-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!