7 Spannende top politieseries - de beste detectiveseries

Een overzicht van zeven spannende politieseries. De beste top detectiveseries op een rij. Er komen Deense, Zweedse, Italiaanse, Franse, Britse, Amerikaanse en natuurlijke Nederlandse series aan bod. Het allerbeste van de misdaad televisie. Scandinavische series zijn sterk vertegenwoordigd.

De beste politieseries

PolitieseriesPolitieseries
Een kort en bondig overzicht van de beste misdaad/politieseries. Dit genre blijft erg populair in de wereld. Ook Europa blijft veel politieseries produceren. Zo heeft bijna elk land wel zijn eigen misdaadserie die bij de bevolking erg populair is. Ook word van veel van de Europese series later een Engelse of Amerikaanse remake gemaakt. Vooral de Scandinavische landen zijn bijzonder in trek. Sinds 2000 is het aantal hitseries afkomstig uit deze regio bijzonder indrukwekkend. Helaas doet Nederland het nog niet erg goed. Het heeft echter met Flikken Maastricht een bescheiden succes in het buitenland gehad. Hier zijn de series die volgens recensenten het best aangeschreven staan. Hier staan ze op volgorde van IMDb waardering.

The Wire (2002 2008)

Bedenker: David Simon
Cast: Dominic West, John Doman and Deirdre Lovejoy
Land: Amerika
IMDb: 9.6


Een Amerikaanse misdaadserie van HBO over de drugsscene in Baltimore. Het unieke element van The Wire is dat we niet alleen zien hoe de agenten het ervaren, maar ook hoe de drugsdealers op straat het beleven. Het is genomineerd voor twee Emmy's. Het wordt ook door velen gezien als de beste HBO serie ooit. The Wire is op de lijstjes van alle recensenten altijd bovenaan terug te vinden. Er zijn vijf seizoenen uitgebracht die allemaal in Amerika op primetime zijn uitgezonden.

Forbrydelsen - The Killing (2007 -)

Cast: Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen en Bjarne Henriksen
Land: Denemarken
IMDb cijfer: 8.5


De bijzonder succesvolle productie van Danmark Radio. De Deense hitserie the Killing of Forbrydelsen. Inmiddels is er zelfs een Amerikaanse remake van gemaakt. De Deense versie was zelf ook internationaal een succes. Het volgt het speurwerk van Sarah Lund in Kopenhagen. Er wordt een moord opgelost gedurende een geheel seizoen. Het heeft niet alleen een BAFTA award gewonnen, maar ook zelfs een Emmy. Volgens velen de meest succesvolle misdaadthriller van Europa. De releasedatum van het derde seizoen staat gepland voor september 2012.

Engrenages - Spiral (2006-)

Bedenkers: Guy-Patrick Sainderichin enAlexandra Clert
Cast: Caroline Proust, Grégory Fitoussi en Philippe Duclos
Land: Frankrijk
IMDb: 8.3


Niet alleen de beste Franse politieserie, maar ook zonder twijfel de populairste Franse serie van het laatste decennium. Deze Franse politie- en dramaserie staat in het buitenland bekend als Spiral. Het wordt buiten Frankrijk in totaal in zeventig landen uitgezonden. De serie geeft ons een kijkje in het judiciële systeem van Frankrijk. We volgen politieagenten, advocaten en rechters op de voet in hun dagelijks leven. Er zijn drie seizoenen uitgebracht.

La Piovra - the Octopus (1984)

Bedenker: Nicola Badalucco
Cast: Michele Placido, Barbara De Rossi en Nicole Jamet
Land: Italië
IMDb cijfer: 8.5


Een Italiaanse klassieker die een groot internationaal succes was. Zelfs in Rusland en Oost-Europa was het erg populair. La Piovra is de naam voor de lokale maffia in Italië. Politieman Corrado Cattani gaat de strijd aan met de georganiseerde misdaad. Dit wordt hem door de Maffia niet in dank afgenomen en hij wordt constant door hen bedreigd. Er zijn in totaal negen seizoenen geproduceerd.. De serie was de doorbraak voor de beroemde Italiaanse acteur Michele Placido.

The Bridge - Bron / Broen ( 2010 -)

Bedenker: Björn Stein
Cast: Sofia Helin, Kim Bodnia en Dag Malmberg
Land: Zweden
IMDb cijfer: 7.5


Een samenwerking tussen Zweedse en Deense filmmakers. Ook in de tv-series zelf moet de politie van Malmö en Kopenhagen noodgedwongen samenwerken om een moordzaak op te lossen. Het is de nieuwe Scandinavische sensatie die het antwoord moest zijn op the Killing. Hoewel het geen competitie is voor de Deense Killing, is het idee zelf erg origineel. Het leuke van deze serie is dat je zowel Zweedse als Deense acteurs kunt bewonderen. Inmiddels zijn de rechten ook al door BBC opgekocht. Dit is meestal een goede indicatie van de kwaliteit.

Wallander (2005 -)

Bedenker: Henning Mankell
Cast: Krister Henriksson, Fredrik Gunnarsson en Mats Bergman
Land: Zweden
IMDb cijfer: 7.1


De Zweedse serie gebaseerd op de boeken van Henning Mankell over het politiewerk en privéleven van Inspecteur Wallander in Ystad. Deze serie heeft ook in Nederland een groot aantal fans weten te winnen. Ook in de rest van de wereld is het erg populair en de rechten zijn wereldwijd verkocht. Het is dan ook terecht voor een Golden Globe genomineerd. In totaal zijn er twee seizoenen uitgebracht. Elke aflevering duurt ongeveer negentig minuten. Er is in 2008 ook een Britse versie van gemaakt.

Baantjer (1995 - 2006)

Cast: Piet Römer, Victor Reinier en Martin Schwab
Land: Nederland
MDb cijfer: 6.2


Wie in Nederland kent het niet? Een echte Nederlandse klassieker over de Amsterdamse rechercheur. Gebaseerd op de boeken van Appie Baantjer over rechercheur Cock met C-O-C-K. Ouderwets politiewerk. In totaal is er indrukwekkend aantal van twaalf seizoenen uitgebracht. Uiteindelijk is dit bekroond met een Gouden televizierring in 1997. Hoewel de makers na acht seizoenen al van plan waren er mee te stoppen, werd er toch steeds weer een nieuw seizoen gemaakt.

Lees verder

© 2012 - 2020 Euromark, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ooggetuige en oorgetuigeOoggetuige en oorgetuigeNiet iedereen durft zich als ooggetuige te openbaren. In de criminele wereld kan een ooggetuige juist gevaar lopen. Soms…
Word een detective/politieman in de Sims 4Word een detective/politieman in de Sims 4In de Sims 3 kon je voor het eerst met je Sims naar hun werk gaan. Dit werden de actieve carrières genoemd. De eerste ui…
Best bekeken Nederlandse jeugdserie aller tijden: Q&QBest bekeken Nederlandse jeugdserie aller tijden: Q&QWilbur Quant woont net een dag in zijn nieuwe woonplaats Runkum als hij Aristides Quarles van Ispen leert kennen. Dat hu…
Populaire detectives op tv: Morse, Lewis, Wallander en meerPopulaire detectives op tv: Morse, Lewis, Wallander en meerRegelmatig is op televisie een detective te zien. Dat is een prozaïsche vertelling waarin een gepleegde misdaad wordt op…

Heartland paardenranch, op televisie en dvdHeartland paardenranch, op televisie en dvdDeze meeslepende serie is erg populair onder de paardenliefhebbers. Maar ook als je dat niet bent, is het een prachtige…
Belgische televisie: Tom Waes in TomtesteromTom Waes is inmiddels een bekende televisiepersoonlijkheid geworden. In zijn spraakmakend programma Tomtesterom voert hi…
Bronnen en referenties
  • www.imdb.com

Reageer op het artikel "7 Spannende top politieseries - de beste detectiveseries"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Iwanhoe, 31-10-2012 12:14 #1
Deense tv-series, sinds de KRO in de zomer begon met het uitzenden van The Killing kan ik er niet meer zonder. Kijk tegenwoordig naar de politieke serie Borgen. Die is minder sensationeel dan The Killing en The Bridge maar ook zeer de moeite waard.

Infoteur: Euromark
Laatste update: 24-10-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Televisieseries
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!