InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Blu-ray bespreking: Hawaii Five-0 - Seizoen 1

Blu-ray bespreking: Hawaii Five-0 - Seizoen 1

Blu-ray bespreking: Hawaii Five-0 - Seizoen 1 'Hawaii Five-0' is de nieuwe versie van de langlopende en ultrabekende, bijna gelijknamige tv-serie uit de jaren zestig en zeventig, maar voegt heel wat actie en complexere karakterschetsen toe aan de simpelere reeks van weleer.

Het verhaal

Wijsheidslesje: als je iemand gaat kidnappen en vermoorden, zorg je er best voor dat het niet om de vader van een ex-Navy SEAL (een speciale eenheid van het leger) gaat. De moord in kwestie gebeurt in de eerste minuten van Hawaii Five-0, de ex-SEAL is Steve McGarrett (Alex O’Loughlin, bekend uit The Shield). McGarrett krijgt van gouverneur Jameson (Jean Smart) een carte blanche om naar Hawaï terug te keren en zijn eigen team samen te stellen om de moord op papalief te onderzoeken, zonder daarbij al te sterk gehinderd te worden door de letter van de wet. Natuurlijk zal er van deze groep ook verwacht worden om andere misdaden op te lossen en daarom probeert kiest hij voor drie partners die behoorlijk van elkaar verschillen.

De eerste, de blonde Danny Williams (Scott Caan, ook super in Entourage), is de enige ‘haole’ (iemand van buiten het eiland) van de groep. Danny werkte vroeger als politieagent in Newark, New Jersey, en is naar Hawaï getrokken om na zijn vechtscheiding dichter bij zijn dochtertje te kunnen zijn.

De tweede is Chin Ho Kelly (Daniel Dae Kim uit Lost), eens een gerespecteerd lid van de Hawaii Police Department, nu uit de gratie gevallen na beschuldigingen van corruptie. McGarretts vader is echter altijd in Kelly’s onschuld blijven geloven en dat is voor de nieuwe teamleider veel belangrijker dan een onderzoek door Interne Zaken.

Het derde lid van het team wordt aangedragen door Kelly zelf. Het gaat immers om zijn nicht, Kono Kalakaua (Grace Park uit de recentste incarnatie van Battlestar Galactica). Kono was vroeger een begaafde surfster, maar moest na een blessure de competitie laten voor wat ze was en staat nu op het punt om af te studeren als politieagente.

Na een lange brainstormingsessie beslist het viertal uiteindelijk om zich Hawaii Five-0 te noemen, maar naarmate de groep langer bij elkaar is, beginnen donkere wolken boven elk van hen samen te trekken...

Bespreking

Wanneer je dit leest, is de kans groot dat je jezelf de oorspronkelijke serie Hawaii Five-O niet meer herinnert. Eenmaal de ‘theme song’ uit de luidsprekers knalt, zullen zelfs kijkers die te jong waren om de charismatische Jack Lord te zien schitteren als rechercheur Steve McGarrett nog wel een klik vanbinnen maken. Het liedje blijft immers gemakkelijk in het geheugen plakken en is altijd immens populair geweest. Wat er ook van zij, Hawaii Five-O (met een ‘O’ en refererend naar de vijftigste staat – de nieuwe versie onderscheidt zich door een ‘0’ of nul te gebruiken) werd voor het eerst gelanceerd in 1968 en was 12 seizoenen lang te zien op tv. Daarna werd er nog gepoogd om Jack Lord uit pensioen te halen om opnieuw als McGarrett op te duiken in het ook al in Hawaï opgenomen Magnum, P.I., maar dat en de pogingen om de reeks opnieuw te lanceren als film of als nieuwere versie met het grootste deel van de oorspronkelijke cast (min alweer Jack Lord, die op dat moment al aan alzheimer leidde) strandden jammerlijk.

Het vernieuwde Hawaii Five-0 kan steunen op een volledig gewijzigde bezetting, maar ondanks eerdere plannen om de zoon van de oorspronkelijke McGarrett te laten opdraven als hoofdpersonage, werden de namen van de verschillende teamleden intact gehouden. De namen, maar niet noodzakelijk de achtergronden. Dat de nieuwe McGarrett nu een ex-SEAL is en dat Kono tegenwoordig een (onwaarschijnlijk slanke) dame is in plaats van een stevige kerel, zijn wellicht de grootste doorgevoerde aanpassingen.

Daar waar de originele Steve McGarrett de wet nogal strikt toepaste en goed samenwerkte met de politie, de FBI en de CIA, is de nieuwe Steve meer bereid tot iets minder... orthodoxe handelingen, in die mate, zelfs, dat hij soms meer lijkt op de moreel toch wel erg ambiguë Jack Bauer uit 24 en geregeld tot de orde moet worden geroepen door Danny. Verder drijft Hawaii Five-0 versie 2 op een ritme dat een stuk sneller is dan dat uit de jaren zestig en zeventig, met meer actie, indrukwekkende vechtkunsttechnieken en stunts inbegrepen. Wat niet is veranderd, is dat Hawaï nog steeds als dankbare achtergrondlocatie wordt gebruikt en in elke aflevering prachtige beelden oplevert. Hoewel Daniel Dae Kim en Grace Park in werkelijkheid allebei Koreaanse Amerikanen zijn en niet zoals hun personages uit Hawaï afkomstig zijn, worden er veel gebruik gemaakt van plaatselijke acteurs en filmmensen, wat samen met de titels van elk aflevering (telkens in de lokale taal) de authenticiteit telkens weer ten goede komt.

Alex O’Loughlin is niet de meest expressieve acteur die we ooit hebben gezien, maar de aanwezigheid van Scott Caan (zoon van veteraan James Caan, te zien in talloze films en ooit nog leerling van Bruce Lee) levert meer dan voldoende tegengewicht. Caan mag de ene na de andere grappige oneliner uitspuwen en barst van de présence, veel meer dan wat je uit zijn passage door Entourage zou verwachten. De chemie tussen beide personages staat centraal, waardoor de serieuze Kelly en de iets minder houterige Kono soms wat in de achtergrond verdwijnen, maar eigenlijk is dat niet erg. Wel krijgt elk personage tijd om zelf eens in de schijnwerpers te treden, bijvoorbeeld door misdaden waar familie bij betrokken is.

De serie start goed zonder fantastisch te zijn, maar wordt ook intrigerender en donkerder naarmate ze voortschrijdt. De oorspronkelijke reeks bestond uit nagenoeg losse verhalen en de beslissing van de scenaristen (toch niet van de minsten) om de protagonisten meer driedimensionaal te maken werkt goed uit, vooral wanneer elk van hen tegen het einde van dit eerste seizoen ernstig in de problemen lijkt te komen...

Beoordeling serie: *** (uit vijf sterren)

Beeld & geluid

Vergeet de dvd-versie, dit is een serie die je zeker op Blu-ray moet zien! Het diepe blauw van de oceaan en de hemel, het levendige groen van de bergen en de diepe schaduwen zijn bij het beste wat in een tv-serie te zien is. Goed, de huidtonen zijn nogal veranderlijk, maar dat stoort nooit in deze 1080i 1.78:1-transfer.

Al even indrukwekkend is het geluid. Zorg ervoor dat al jouw speakers goed opgesteld staan, want hoewel de meeste dialogen uit de centrale luidspreker komen, wordt er soms handig gebruik gemaakt van de andere elementen. De soundtrack ondersteunt de actie haast voortdurend en ook de foley is fantastisch uitgevoerd, met een heel geregeld gebruik van omzwervende geluiden en andere effecten. Knap!!!

Beoordeling beeld en geluid: ****1/2 (uit vijf sterren)

Extra’s

Een laatste reden om deze serie op Blu-ray en niet op dvd aan te schaffen: het bonusmateriaal! Zo is er een redelijk uitgebreide blik op de verschillen en gelijkenissen tussen beide incarnaties van deze serie (Legacy), een boeiende kijk achter de schermen (Picture Perfect), een terugblik op het eerste seizoen en de vele gaststerren (Shore Lines), een minidocumentaire over de stunts (Aloha Action!), een grappige toer doorheen de lokale gebruiken en gastronomie (Grace Park’s Hawaiian Tour), bloopers (Gag Reel), promospots, beelden van het opnieuw opnemen van de ‘theme song’, een overzicht van het bewijsmateriaal rond de moord op McGarretts vader (Inside the Box), een panelgesprek op de overigens nooit te versmaden Comic-Con en audiocommentaren. Bijna allemaal het bekijken waard en dat is toch behoorlijk uitzonderlijk!

Beoordeling extra’s: ****1/2 (uit vijf sterren)


TECHNISCHE FICHE

 • Regie: Brad Turner, Matt Earl Beesley, Paul A. Edwards, Chris Fisher
 • Scenario: Leonard Freeman, Alex Kurtzman, Peter M. Lenkoy, Roberto Orci, e.a.
 • Productie: Jeffrey Downer
 • Fotografie: James L. Carter, Ronald Victor García, Donald E. Thorin Jr.
 • Muziek: Keith Power, Brian Tyler
 • Montage: Maja Vrvilo, Scott Powell, Harry B. Miller III, Peter Basinski

ARTISTIEKE FICHE

 • Alex O’Loughlin
 • Scott Kaan
 • Daniel Dae Kim
 • Grace Park
 • Taylor Wily
 • Masi Oka

Meer info: www.universalpictures.be

Dirk Vandereyken
© 2012 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hawaii, paradijs op aardeHawaii wordt beschouwd als één van de mooiste plekken op aarde. Het is een tropisch paradijs, met machtige vulkanen, woe…
recensieDvd-recensie: Xena: Warrior Princess - vijfde seizoenHet vijfde en voorlaatste seizoen van 'Xena: Warrior Princess' is nu ook in onze rekken beschikbaar! Meer dan 15 uur kij…
Overspel: seizoen 3Seizoen 3 van de VARA-serie Overspel zal pas in het najaar op de Nederlandse televisie te zien zijn, maar nu al kun je o…
Het Huis Anubis: Alles over de serie Het Huis AnubisHet Huis Anubis: Alles over de serie Het Huis AnubisDe televisieserie Het Huis Anubis is een enorm kijkcijferkanon. De bioscoopfilm won de Gouden Film Prijs en alles wat me…
The Walking Dead - Seizoen 2, lijst met afleveringenThe Walking Dead is een televisieserie die gebaseerd is op de stripboeken van Robert Kirkman, Tony Moore en Charlie Adla…

Reageer op het artikel "Blu-ray bespreking: Hawaii Five-0 - Seizoen 1"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 19-02-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Schrijf mee!