Muziekalbums en theatervoorstellingen Speelman en Speelman

Muziekalbums en theatervoorstellingen Speelman en Speelman De broers Speelman en Speelman maken muziek en theater. Je kent ze wellicht van de liedjes "Weekie, wat een weekie", waarbij een tijdlang iedere vrijdagochtend bij Giel Beelen op 3FM de voorbijgaande week werd verwerkt in een lied. Op het sterk bezette Amsterdam Kleinkunst Festival in 2005 behaalden ze een finaleplaats met de debuutvoorstelling "Niet over één spoor". In 2013 werden ze genomineerd voor Neerlands Hoop (de prijs voor de cabaretier met het meeste toekomstperspectief) met hun voorstelling "Optimisten". Welke theatervoorstellingen speelden ze in de periode 2005-2018 en welke muziekalbums brachten ze toen uit?

Daan en Joost Speelman

Speelman en Speelman wordt gevormd door de broers Joost en Daan Speelman. Daan wordt vooral herkend aan zijn hoedje en Joost aan zijn krullen. Ze zijn opgegroeid in een gezin met vier kinderen in Ermelo. De jongens speelden samen voetbal in de hoofdklasse van de amateurs en zaten in hetzelfde team. Uiteindelijk moesten ze kiezen tussen muziek en sport. Ze kozen voor muziek en verwerken actuele en persoonlijke momenten graag in hun werk. Dit levert zowel mooie liedjes als hilarische scenes op. De broers kijken graag naar de wereld om zich heen en halen inspiratie uit alledaagse dingen.

Muziekalbums (2007-2014)

Muziek heeft altijd een grote rol gespeeld in het leven van Speelman en Speelman. “Alleen muziek en humor kunnen ons redden”, is dan ook hun standpunt. Daan wordt van jongs af aan al vrolijk als hij zingt en Joost kroop al op jonge leeftijd achter de piano. Joost is druk, hij praat graag en veel. Maar wanneer hij achter zijn piano duikt, wordt hij weer wat rustiger. De liedjes ontstaan ook altijd bij de piano. Soms ontstaat eerst een tekst en daarna een melodie, en soms gebeurt het andersom. Er is door de jaren heen weinig veranderd, geven de broers aan, behalve dat ze steeds meer te vertellen hebben. Wanneer dat niet meer het geval is, dan kappen ze ermee, geeft Joost aan.

Kom maar mee (2014)

In 2014 kwam het album “Kom maar mee” uit. Het albums bevat de volgende nummers:
 1. Nu iets voor later
 2. Allerlaatste liefde
 3. Kom maar mee
 4. De geest terug in de fles
 5. Stel dat er iemand is
 6. Jongen op het perron
 7. Een wereld van steen
 8. Onze plaat speelt
 9. Door jou
 10. Vriend ik kom je halen
 11. Brief van Afke
 12. Duizend moeders
 13. Café verhaal

Wakker in de stad (2010)

Het tweede album staat vol met stevige uptempo liedjes die losstaan van een theaterprogramma. Een volwassen popalbum, waarin de broers hun worsteling met de liefde, onderweg zijn, oorlog en het stadse uitgaansleven voorbij laten komen.
 1. Aan tafel
 2. Wakker in de stad
 3. Even maar
 4. Nu de liefde kouder wordt
 5. Dat doe jij
 6. Alles heeft een begin
 7. Onderweg
 8. Zo lief
 9. Pak zit mooi
 10. Vannacht
 11. Is wat het is
 12. Wonderland

Oog van de Orkaan (2007)

Dit debuutalbum bestaat uit nummers van de voorstelling "Niet over één spoor" en een aantal toegevoegde nummers.
 1. Oog van de orkaan
 2. Fred
 3. Bang voor mij
 4. Dode vlinders
 5. Friet
 6. Gelukkig uit elkaar
 7. Retestrak
 8. Waar is huis
 9. Kermis in de hel
 10. De wereld wordt gered
 11. Waarschuw mij
 12. Ik wil met mijn vrienden zijn

Theatervoorstellingen (2005-2016)

De broers deden in 2000 auditie bij de theateracademie in Amsterdam. Ze werden aangenomen op de opleiding voor zelfstandige theatermakers, waar ze de basis van het spelen geleerd hebben en ontdekten wat voor soort theater ze willen maken. Stukken die ze daar bedachten, waren tijdens het Terschellingse Oerol Festival en het comedyfestival Laughing voor het eerst te zien. Tijdens hun theatervoorstellingen nemen Daan en Joost het publiek mee in hun wereld. Het duo brak echt door in 2005, toen kwam de debuutvoorstelling "Niet over één spoor" uit.

Het moet eruit (2016)

Deze jubileumvoorstelling blikt terug op een decennia Speelman en Speelman. De broers kroppen niks meer op en houden niks meer in. Het moet eruit. De afgelopen tien jaar hebben ze hun ups en downs gehad waar ze nu op muzikale en humoristische wijze op terugblikken.

Lach het weg (2014)

Deze voorstelling gaat over de illusie dat we 100% gelukkig kan zijn. We moeten het hele jaar door maar succesvol en gelukkig zijn. En ben je dat niet, dan kun je daar zelf iets aan doen. We moeten de hele wereld begrijpen en grip houden op ons eigen leven. Uiteraard levert dit teleurstellingen op.

Optimisten (2012)

De broertjes Speelman zijn geboren optimisten. In deze muzikale en humoristische voorstelling worden de lachspieren aan het werk gezet. Je wordt mee in hun wereld genomen waar niks zeker is, behalve dat je vrolijk de zaal verlaat.

Wakker (2010)

Af en toe word je wakker geschud doordat je mensen ontmoet die je leven veranderen. Daarna lijkt niks meer wat het lijkt. De broers gaan op zoek naar nieuwe liefdes, onbekende wegen en contact. Deze voorstelling geeft een andere kijk op de wereld, een kijk vanuit een nachtelijk perspectief. Want in de nacht voel je je anders, denk je anders en gebeuren er andere dingen.

Thuis (2008)

Eén broer vertelt trots alle verhalen van wat hij heeft meegemaakt tijdens een lange wereldreis. De andere broer is trots op wat hij thuis heeft bereikt. De vraag is echter hoe het nu verder moet. Kunnen ze zich ooit weer samen thuis voelen?

Niet over één spoor (2005)

De broers reizen elke dag met de trein naar Amsterdam, waarbij ze moeite hebben zich af te sluiten van alles om zich heen. Eén van hen besluit om een wereldreis te gaan maken, maar houdt dit geheim voor de ander. De mannen nemen het publiek mee in hun muzikale wereld, vol met verrassende scènes en mooie en grappige liedjes.
© 2018 - 2020 Kristelschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
VSCD Cabaretprijzen: Poelifinario en Neerlands HoopVSCD Cabaretprijzen: Poelifinario en Neerlands HoopDe VSCD Cabaretprijzen zijn een eerbetoon aan de cabaretiers en stand-up comedians die op de podia van de Nederlandse th…
De Speeldoos, muziek met speelse tekstenDe Speeldoos is een samenwerking van Roos Rebergen (Roosbeef) en Torre Florim (De Staat). Op een speelse manier heeft di…
Sara Kroos: cabaretièreSara Kroos is een cabaretière van formaat. Ze vertelt en zingt over haar eigen leven en alle aspecten die zich daarin vo…
Trekharmonica op Waddeneiland AmelandTrekharmonica op Waddeneiland AmelandDe trekharmonica is een muziekinstrument dat van oudsher op de Waddeneilanden en ook op Ameland wordt bespeeld. De speel…

Het Pauperparadijs: theatervoorstelling in VeenhuizenHet Pauperparadijs: theatervoorstelling in VeenhuizenHet Pauperparadijs is een theatervoorstelling over arm en rijk gebaseerd op de gelijknamige roman van Suzanna Jansen. In…
The Analogues: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club BandThe Analogues: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club BandDe Nederlandse muziekgroep The Analogues was tussen oktober 2015 en juli 2016 in schouwburgen en theaters te zien en te…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Speelmanenspeelman,
 • http://www.cabagenda.nl/voorstelling.php?id=269
 • https://www.dichtbij.nl/552072/joost-en-daan-speelman
 • http://www.overuit.nl/theater/speelman-en-speelman-wakker/detail.aspx?id=6764
 • https://www.parktheater.nl/programma/1830/Speelman_Speelman/Optimisten/
 • http://www.speelmanenspeelman.nl/
 • www.calypsotheater.nl/.../speelman+en+speelman+-+rechtenvrij+artikel.pdf
 • http://www.cabaretmagazine.nl/profiel/9565/speelman-en-speelman
 • http://www.cabagenda.nl/artist.php?id=415
 • https://www.muziekweb.nl/Link/M00000316211/POPULAR/Speelman-Speelman
 • https://www.meerpaal.nl/theater/speelman-speelman/
 • https://www.alkmaarprachtstad.nl/evenementen/theater/speelman-en-speelman

Reageer op het artikel "Muziekalbums en theatervoorstellingen Speelman en Speelman"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kristelschrijft
Laatste update: 09-11-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 12
Schrijf mee!