InfoNu.nl > Muziek en Film > Theater > Operette in Nederland

Operette in Nederland

De Operette is in Nederland bijna uitgestorven. Andere theatervormen zoals musicals en toneel worden nog wel vaak opgevoerd. Het is niet zo dat operette minder populair is dan toneel. Er is gewoon geen politiek draagvlak voor operettesubsidie meer. Saillant detail is dat de theatervorm operette door de culturele elite, waartoe in feite politici ook behoren, als ondermaats wordt beschouwd. Dat terwijl de operette juist een zeer hoogstaande kunstvorm is waarin het uiterst kan worden gevergd van musici en zangers.

Inhoud:


Hoofdstad Operette

Nederland had een belangrijk operettegezelschap gehad; de Hoofdstad Operette. Rick van der Ploeg(staatssecretaris voor PvdA) heeft de subsidie stop gezet. Het gezelschap is in 2001 ontbonden. Daarmee kwam een eind aan een muzikale traditie.

Subsidiestop

De argumenten die Rick van der Ploeg gebruikte was dat de Hoofdstad Operette geen genoeg publiek trok en te weinig vernieuwend was. Waarschijnlijk wordt onder vernieuwend verstaan dat je met een Unox-muts op je hoofd moet gaan zingen. De opera, het toneel en zelfs televisie zijn allemaal net zo min vernieuwend maar hebben blijkbaar meer recht op subsidie dan operette. De echte reden dat operette geen subsidie meer heeft is waarschijnlijk gelegen in het feit dat deze kunstvorm door intellectuelen verguisd wordt. Intellectuelen zijn mensen die door middel van het uiten van scherpe kritiek zichzelf distantiëren van in hun ogen minderwaardige activiteiten. In feite haalt de intellectueel anderen omlaag zodat hij zelf intelligenter lijkt. Het buiten sluiten van kunstvormen, groepen of personen is helemaal geen intelligent gedrag.

Productiekern

De Hoofdstad Operette heeft geprobeerd om via ontslagen een kerngroep van medewerkers te formeren; een zogenaamde productiekern. Hierin werd men echter belemmerd door de rechter. Arbeidstechnisch konden de mensen niet ontslagen worden. De Hoofdstad Operette had een subsidie van 3,4 miljoen euro(7.5 miljoen gulden) nodig maar kreeg dat niet. Het operettegezelschap kon door én de bezuinigingen én het verbod om mensen te ontslaan niet gehandhaafd blijven. De wetgevende en de rechterlijke macht hebben samen de kunstvorm operette om zeep gebracht. Hierdoor werd een brede schare aan trouwe fans voorgoed de kans ontnomen om in Nederland een professioneel operettegezelschap te bewonderen.

Altijd Zaalbezetting van 90%

De artiesten van de Hoofdstad Operette werden veel gevraagd op te treden in Duitsland, Zwitserland en België. Ook in Nederland zelf was het een populair gezelschap. De zalen waren altijd voor ruim 90% gevuld wat je niet kan zeggen voor menig gesubsidieerde balletvoorstelling of commerciële musical. De overheid heeft de subsidie stop gezet en dat betekende de doodsteek voor de Nederlandse professionele operette.

Voorloper van Musical

Operette is een theatervorm die luchtige verhalen net als musicals vertelt in muziektheatervorm. Operette geldt als de voorloper van de musical. Oude musicals hebben allerlei operette-achtige elementen in de muziek en het verhaal. De muziek die voor operettes gebruikt wordt is meer opera-achtig. De zangers en zangeressen van operettes hebben betere zangkwaliteiten dan de popachtige muscicalartiesten van tegenwoordig. Het is moeilijker om klassiek te zingen dan pop. Je zou kunnen zeggen dat daarom operette in cultureel opzicht een hoogstaandere vorm van muziektheater is dan musical.

Almeers Opera- en Operette Gezelschap

Er zijn amateurgezelschappen die met enige regelmaat een operettevoorstelling verzorgen. Een voorbeeld van een amateurgezelschap gezelschap dat nog steeds operettes opvoert is het Almeers Opera -en Operette Gezelschap. Het is belangrijk dat deze gezelschappen de traditie van operettes in leven houden. Amateurgezelschappen treden niet 100 keer met dezelfde voorstelling op maar eerder 2 of 3 keer. Hierdoor kan er uiteindelijk maar weinig publiek genieten van de operette. Amateurgezelschappen maken gebruik van solisten. Dat zijn zangers met een goede vooropleiding die bijvoorbeeld ook in musicalproducties of operaproducties werken.
© 2010 - 2019 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waarom bezuinigen?Waarom bezuinigen?Bezuinigen, de overheid kan er geen genoeg van krijgen. Ieder jaar weer krijgen we te maken met bezuinigingen, bovenop d…
De overheid en de hedendaagse scheppende kunstenaarAan het begin van 2011 was er enorm veel discussie over. De overheid wil harde bezuinigingen doorvoeren in de sectie kun…
Getting things done: praktijkvoorbeeld simpel organiserenGetting things done van David Allen, is een uitgebreide handleiding om te leren organiseren. Je verzamelt alles op 1 ple…
Musical: Joseph and the amazing technicolor dreamcoatMusical: Joseph and the amazing technicolor dreamcoatHet beroemde verhaal van Jozef in het oude Egypte is omgetoverd tot een musical vol kleur die dagelijks voor uitverkocht…
Richard Tauber in Nederland, 1929 en 1930Richard Tauber in Nederland, 1929 en 1930In juli 1929 gaf Richard Tauber optredens in Den Haag, Scheveningen en Amsterdam. In het gebouw voor Kunsten en Wetensch…
Bronnen en referenties
  • http://www.stichtingcolcanto.nl/
  • http://www.germainecompier.nl/ho.htm

Reageer op het artikel "Operette in Nederland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!