Het leven van Frédéric Chopin

Frédéric Chopin werd in 1810 geboren. De Poolse componist Chopin speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de romantiek in de muziek, maar die wordt anno 2010 veel meer erkend dan toen. In het Chopinjaar 2010 zijn wereldwijd vele grote activiteiten opgezet om de componist te eren. Alles over Chopin.

Frédéric Chopins geboorte

Fryderyk Franciszek Chopin werd op 1 februari 1810 geboren op een landgoed 50 kilometer buiten Warschau. Hij had een opvallende muzikale begaafdheid, maar zijn vader zag aanvankelijk niets in een carrière voor zijn zoon op dat gebied. Later wijzigde hij zijn idee daarover en mocht de jonge Chopin toch zijn passie laten gelden.

Chopin was autodidact

Het wonderkind Chopin heeft zichzelf geleerd wat er te leren valt op het gebied van de muziek. Daardoor was zijn pianotechniek bijvoorbeeld ook heel anders dan die gebruikelijk was in die tijd. Chopins techniek was vooraf gericht op de intensiteit van de klank. Hij speelde nooit hard, vaak zelfs te zacht. Daardoor vielen concerten die hij gaf met een groot orkest vaak ook niet in goede aarde, want de orkesten overstemden hem dan.

Chopin vond optreden moeilijk en deed het liever niet

Hoe ouder de componist werd hoe minder hij zich liet zien in het openbaar. Ook wilde hij steeds minder vaak in het openbaar optreden. Dit had ook te maken met het feit dat componisten hun optredens zelf moesten organiseren. De teruggetrokken Chopin kon dat helemaal niet.

Chopin in Parijs

In 1831 belandde Chopin na een moeizame start van zijn carrière in Parijs. Hij verwierf zich daar al snel een plaats in het bloeiende salonleven. Die salons waren in het leven geroepen om kunstenaars met elkaar te laten discussiëren of om kunstenaars de kans te geven zich te laten horen met hun muziek. Organisatoren waren adellijke dames die een soort culturele wereld wilden creëren. Chopin drong al snel door tot de hoogste kringen en was geliefd bij prinsessen, markiezen, ministers en andere grootheden. Ook viel hij in de smaak bij collega’s, hoewel ze zijn manier van musiceren wel vreemd vonden. Chopin en Mendelssohn vonden elkaars muziek bijvoorbeeld niets, maar hadden wel heel veel bewondering voor elkaars genialiteit. Ook vond Chopin de manier van pianospelen die Franz Liszt er op na hield verschrikkelijk.

Wie was Chopin?

Chopin was een in zichzelf gekeerde dandy die hield van uitgaan en van geld uitgeven. Financieel zat hij meerdere keren behoorlijk aan de grond. Met de weinige optredens die hij gaf verdiende hij enorm veel. Bovendien speelde hij uitgevers tegen elkaar uit. Hij beloofde de een muziek, zodat de ander die muziek ook wilde, maar dan voor een veel hoger bedrag.
Chopin werd in zijn tijd bekeken als een zwak en twijfelmoedig mens met neurotische trekjes.

Het sociale leven van Chopin

Een uitgebreid sociaal leven had Chopin eigenlijk niet. Dit had ook te maken met de taalbarrière. Chopins Frans bleef slecht en daarom kon hij moeilijk communiceren met de andere mensen in zijn omgeving. Wel had hij enige Poolse vrienden waar hij altijd terecht kon.

Chopins liefdesleven

Volgens de boeken was de enige serieuze liefdesrelatie die Chopin had die met de schrijfster George Sand. Deze relatie duurde ongeveer 9 jaar. De componist had daarna nog wel contact met andere vrouwen maar dat waren vooral leerlingen en bewonderaars. Omdat zij vaak van hoge adel waren was het uitgesloten dat Chopin een werkelijke verbintenis met ze aan kon gaan.

Chopin leefde voor zijn kunst

Chopin leefde voor zijn kunst. De componist schreef onder andere:
  • Mazurka’s
  • Walsen
  • Nocturnes
  • Etudes barcarolles
  • Fantasieen

De depressies van Chopin

Al die fantastische werken ontstonden overigens niet zomaar. Chopin leed bovendien aan depressies die hem van Parijs naar Nohant dreven en terug. Was hij op de ene plaats dan wilde hij weer naar de andere. Eenmaal in het buiten van Sand in Centraal-Frankrijk verveelde hij zich weer en had hij te weinig inspiratie om te werken.

De dood van Chopin

Frédéric Chopin overleed op 17 oktober 1849 in Parijs aan tuberculose. Rond zijn bed zaten zijn zuster Ludwika en de dochter van Sand. Bij zijn uitvaart werd op zijn verzoek het Requim van Mozart gespeeld. Mozart was namelijk zijn idool.

Chopinjaar 2010

In 2010 wordt over de hele wereld gevierd dat Chopin in 1810 werd geboren. In Polen worden veel van die activiteiten gehouden. De opening van het jaar werd verricht door de bekende Chinese pianist Lang Lang. In maart 2010 werd in Warschau een marathonconcert gegeven waarbij meer dan 250 musici en zangers 171 uur lang werken van Chopin speelden. Ook werden er speciale geboortedagconcerten gegeven en was er een internationaal congres. Op 1 maart werd in de Poolse hoofdstad het Fryderyk Chopin Museum officieel heropend. In Nederland geeft de Bulgaarse pianiste Marietta Petkova een solotournee waar Chopin een hoofdrol in speelt. Ze geeft 22 concerten in het Amsterdams concertgebouw en speelt werken van Mozart, Chopin en Robert Schumann.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chopin en zijn muziek – de romantiekChopin en zijn muziek – de romantiekChopin staat bekend als een componist die veel (piano)muziek schreef in het genre ‘romantiek’. Chopin wordt gezien als d…
De Fryderyk Chopin, tall ship van de A-klasse uit PolenDe Fryderyk Chopin, tall ship van de A-klasse uit PolenDe Fryderyk Chopin is een opleidingsschip dat gebouwd werd op de Lenin scheepswerf in Gdansk en dat onder Poolse vlag va…
Hedendaagse Poolse kunst: Op zoek naar eigen identiteitPoolse kunstenaars beleven een gouden tijd sinds het ontstaan van de democratie in 1989. Exposities vinden plaats in Noo…
George Sand en Chopin, een vochtige winter op MallorcaGeorge Sand en Chopin, een vochtige winter op MallorcaDe romance van de Franse romanschrijfster George Sand en de Poolse componist Fryderyk Chopin, midden in de eeuw van de R…
Top tien beste liedjes van Michael JacksonSinds de dood van Michael Jackson op 25 juni 2009, is er veel belangstelling ontstaan voor zijn muziek. Oude liedjes wer…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 11-10-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.