Rammstein, spektakel tot het uiterste

De botte teksten en vele vooral elektrische muziek (“tanzmetall” volgens de band zelf) maken dat de Duitse band Rammstein een heel eigen stijl heeft. De muziek, teksten en show worden gewaardeerd of niet. Een tussenweg bij deze band is er niet. Shows vol met vuur en vuurwerk dat vaak net op het randje van het accepteren balanceert.

Rammstein

Rammstein bestaat sinds januari 1994. Het was gitarist Richard Zven Kruspe die de band heeft opgericht.

Hun muziek kan volgens de band het beste worden omschreven als een samenvoeging van “progressieve metal” (van o.a. After Forever), “industrial” en “techno”. Voeg daar wat gothic aan toe en de “tanzmetall” van Rammstein is geboren.

Tijdens de shows wordt heel veel vuur en vuurwerk gebruikt. Till Lindemann is professioneel pyrotechnicus (de technieken die nodig zijn voor het maken en afschieten van vuurwerk, het gebruik van vuur op het podium en alle technieken die daar bij horen).

De naam van de band

In Duitsland lag in 1988 een luchtmachtbasis van de Verenigde Staten. Deze draagt de naam Ramstein. Op 28 augustus 1988 werd hier een vliegshow gehouden. Tijdens deze show raakte een gevechtsvliegtuig van het Frecce Tricolori stuntteam uit Italië drie andere gevechtsvliegtuigen van zijn team. Eén van de vliegtuigen stortte neer in het publiek en veroorzaakte 70 doden en bijna 1000 licht en zwaar gewonden. Een ander vliegtuig stortte neer vlak bij de landingsbaan op een reddingshelikopter. Na dit ongeluk heeft de luchtmachtbasis nooit meer een show georganiseerd.

De band heeft zijn naam gekozen naar hun eerste nummer “Rammstein”. Dit nummer ging over de vliegshow uit 1988. Uit ethische overwegingen heeft de band een “M” aan de naam toegevoegd, waardoor ook een andere betekenis gegeven kan worden, namelijk “Ram- of beuksteen”.

Leden van de band

Sinds de oprichting van de band in 1994 heeft de band tot op heden nog steeds dezelfde samenstelling, allen leden die uit Oost Duitsland komen, namelijk:
 • zanger; Till Lindemann, geboren in het Duitse Leipzig op 4 januari 1963. Ook de tekstschrijver. Was ooit Europees jeugdkampioen zwemmen 1500 meter. Hij was genomineerd om mee te doen aan de Olympische Spelen van 1980. Door een stommiteit van zijn kant werd hij van deelname uitgesloten. Door een spierblessure eindigde uiteindelijk zijn zwemcarrière.
 • leadgitaar; Richard Zven Kruspe, geboren in het Duitse Wittemburg op 24 juni 1967. Ten tijde van zijn huwelijk met Caron Bernstein heeft hij ook haar achternaam aan zijn eigen naam toegevoegd. Sinds de scheiding draagt hij alleen weer zijn eigen naam. Hij is tevens de oprichter van de band.
 • ritmegitaar; Paul H. Landers, geboren in Wit Rusland op 9 december 1964. Hij heeft na 1984 de achternaam van zijn toenmalige vrouw aangenomen (Nikki Landers). De naam Paul heeft hij niet van zijn geboorteakte, maar nam deze later aan als eerbetoon aan zijn biologische vader.
 • basgitaar; Oliver Riedel, geboren in het Duitse Schwerin op 11 april 1971.
 • keyboard; Christian Lorenz, geboren in het Duitse Berlijn op 6 november 1966.
 • drums; Christoph Schneider, geboren in het Duitse Berlijn op 11 mei 1966. Hij is de enige van de 6 bandleden die de militaire dienstplicht heeft vervuld. Eén van zijn zusters (Constence) heeft een paar jaar kostuums voor Rammstein ontworpen.

Muziek van Rammstein

Het eerste nummer van de band is genaamd Rammstein en gaat inderdaad over de ramp uit 1988. Tot in 2005 was dit nummer een vast onderdeel van de setlist. Het eerste en laatste couplet van dit nummer luidt als volgt:
“Wer wartet mit Besonneheit, der wird belohnt zur rechten Zeit.
Nud das warten hat ein einde, leiht euer Ohr eine Legende.
Ramm-stein!
Ramm-stein”

De songteksten gaan veelal over macht, militarisme, seks en sadisme. Maar ook religie wordt door de band niet uitgesloten worden rampen vaak gebruikt voor het schrijven van songteksten. Dit betekend niet dat de band neigt naar het neo nazisme, ze hebben samengewerkt met onder andere Ice Cube een donker getinte artiest. De ex-vrouw van de oprichter van de band was van Joodse komaf.

Discografie

Gedurende zijn bestaan heeft de band 7 albums uitgebracht en 4 dvd’s. Daarnaast werd en wordt veel van hun nummer gebruikt voor film.

Albums:

 1. 24-09-1995: Herzeleid (11 songs, inclusief het nummer Rammstein)
 2. 22-08-1997: Sehnsucht (11 songs)
 3. 31-08-1999: Live aus Berlin (15 songs, inclusief het nummer Rammstein)
 4. 02-04-2001: Mutter (11 songs)
 5. 27-09-2004: Reise Reise (11 songs)
 6. 28-10-2005: Rosenrot (10 songs)
 7. 16-10-2009: Liebe ist für alle da (11 songs, inclusief het nummer Rammstein)

DVD’s:

 1. 1999: Live aus Berlin, een live dvd van de Sehnsucht tournee uit 1998.
 2. 2001: Links 2-3-4-, een dvd maxi single
 3. 2003: Lichtspielhaus, een dvd met clips en fragmenten van live optredens uit de periode 1995 – 2003
 4. Völkerball: een live dvd van de Reise, Reise tournee uit 2004/2005

Filmuziek:

 1. Du Hast in de films The Matrix, How High, CKY2K en intro van het tv programma Gammo
 2. Mein Teil in de films Resident Evil: Apocalypse en See No Evil
 3. Feuer frei in de film XXX
 4. Hallelujah in de film Resident Evil
 5. Mein Herz brennt in de film Lilja 4-ever
 6. Rammstein in de film Lost Highway
 7. Heirate Mich in de film Lost Highway

Ten slotte

In Wit Rusland is de band verklaard tot staatsvijand. Op 22 februari 2010 heeft de Maatschappelijk Raad voor de Zeden tot deze maatregel besloten. De band zou volgens deze raad aanzetten tot onder andere geweld, masochisme en homoseksualiteit. Uiteraard ging het geplande optreden in maart van dit jaar niet door.

Tijdens Pinkpop 2010 speelde Rammstein op de 1e avond van het muziekfestival op het hoofdpodium. Natuurlijk werd hier ook weer het nodige vuurwerk en vuur tevoorschijn getoverd. Volgens een interview met de organisator van Pinkpop heeft het hem meer dan € 1.000.000 gekost om de band te laten komen en spelen.
© 2010 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vuurwerk, kleurtjes in de luchtVuurwerk, kleurtjes in de luchtHet enige moment in het jaar dat we het zien is vanaf 12 uur ’s nachts op 31 december; vuurwerk! Mooie kleuren, harde kn…
Algemene informatie over vuurwerkAlgemene informatie over vuurwerkHoewel men in België het hele jaar door vuurwerk mag kopen, wordt dit in Nederland beperkt tot de decembermaand. Met de…

Agnes Obél, Philharmonics, Deens DebuutAgnes Obél, Philharmonics, Deens DebuutAgnes Obél is een van oorsprong Deense singer-songwriter, geboren in Kopenhagen, maar muzikaal volwassen geworden in de…
Luis Buñuel, het surrealisme in de filmLuis Buñuel, het surrealisme in de filmHet belang van de Spaanse filmer Luis Buñuel (1900-1983) is de internationale filmgeschiedenis is groter dan nog steeds…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.