Adèle Bloemendaal – Comédienne met de gulle schaterlach

Adèle Bloemendaal – Comédienne met de gulle schaterlach Adèle Bloemendaal viert in januari 2013 haar tachtigste verjaardag en ter ere van dat heugelijke feit werd er een voorstelling over haar gemaakt. Bloemendaal is de vrouw met de gulle schaterlach. De maand januari 2013 staat in het teken van de diva. Zelf verblijft ze op de dag van haar verjaardag in het Amstel Hotel. Ze mijdt de drukte en heeft geen zin aan media-aandacht. In de zomer va 2014 wordt de diva getroffen door weer een zware beroerte. Ze wordt opgenomen in een ziekenhuis en verhuist daarna naar een verzorgingshuis in Amsterdam. Haar twee siamezen mogen mee. Adèle Bloemendaal overlijdt op 84-jarige leeftijd in januari 2017.

Comédienne Adèle Bloemendaal


Bron: Screenshot Website Adèle BloemendaalBron: Screenshot Website Adèle Bloemendaal

Sanne Wallis de Vries en Paul Groot spelen 'Adèle'

Sanne Wallis de Vries en Paul Groot maakten een voorstelling die ter ere van de 80ste verjaardag van de cabaretière. De voorstelling heet Adèle. Sanne Wallis de Vries en Paul Groot vertolken de grande dame en presenteren een hommage aan de veelzijdige zangeres, cabaretière en actrice. Groot en Wallis de Vries zetten de theatermaakster gezamenlijk neer, want de veelzijdige vakvrouw is volgens de vertolkers niet door één actrice te spelen. Op het toneel geven ze een beeld van de carrière van Adèle Bloemendaal. Ze vertellen oude verhalen, zingen haar liedjes en maken met sketches en nieuwe teksten een portret van haar. Ze hebben gestudeerd op haar spraak en schaterlach, die tijdens deze voorstelling meermalen door de schouwburgzaal klinkt. Bijna niet van de eigen lach te onderscheiden. De vaste pianist van Bloemendaal verzorgt de muziek.

Première in Stadsschouwburg van Utrecht

De voorstelling ging op 22 januari 2013 in première in de Stadschouwburg van Utrecht. Adèle Bloemendaal is daarbij aanwezig in gezelschap van haar kleinkinderen. Ze verschijnt zelden meer in het openbaar. Naar aanleiding van de voorstelling en haar tachtigste verjaardag geeft ze enkele interviews en is ze weer even op televisie te zien. De tachtigjarige heeft een aantal beroertes voor de kiezen gehad, waarna ze langzamerhand een teruggetrokken leven is gaan leiden. Naar haar eigen tevredenheid.
Tijdens de première zijn tal van bekende Nederlanders en mensen uit het vak present. Liesbeth List was er, André van Duin en Tineke Schouten.

Grand old lady van de komedie

Adèle Bloemendaal wordt de grand old lady van de komedie genoemd. Ze stond meer dan vijftig jaar op de planken. Overigens had ze al die jaren de pest aan het toeren door het land en het reizen naar zalen in alle mogelijke plaatsen in Nederland. Bloemendaal woont in Amsterdam. Ze werkte tijdens haar carrière ondermeer samen met:
Adele Bloemendaal ontvangt van Frans Ehlhart de Johan Kaartprijs / Bron: Rob Bogaerts  Anefo;, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Adele Bloemendaal ontvangt van Frans Ehlhart de Johan Kaartprijs / Bron: Rob Bogaerts Anefo;, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Wim Zonneveld;
 • Johnny Kraaijkamp;
 • Albert Mol;
 • Gerard Cox;
 • Frans Halsema;
 • Gerad Cox;
 • Jenny Arean;
 • Ellen Vogel;
 • Arjan Ederveen;
 • Tosca Niterink;
 • Marco Bakker.

Wapenfeiten van Adèle Bloemendaal

De theatervrouw heeft een aantal opmerkelijke wapenfeiten op haar naam staan. Ze zong, speelde op toneel en in films, was cabaretière en actrice. Haar eerste soloalbum heet Aaahdèle, dat in 1967 verscheen. Ze had succes met enkele carnavalshits en stal de harten van velen met een programma met liedjes over Amsterdam, die ze zong tijdens een wandeling met Jenny Arean door Mokum. In de jaren tachtig maakte ze enkele onewomanshows, waarmee ze door het land toerde. Ze speelde in vele films, waaronder in de zeer succesvolle Theo & Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium. Ook straalde ze in een bubbelbad in een reclameboodschap van de luchtige chocoladereep van het merk Bros. Wie de reclame ooit gezien heeft hoort met gemak haar: "Bròòs, bros, bros bros" en haar schaterende lach.
Op televisie werd Bloemendaal bekend met:
 • ’t Schaep met de 5 pooten;
 • In de Vlaamsche pot.

Vleselijke Woning

Een van haar mooiste nummers is De Vleselijke Woning, over de teloorgang van het lichaam dat wordt vergeleken met een oude woning. Het piept en kraakt, de verf bladdert af en de balken verzakken. Nooit mooier gezongen dan door Adèle Bloemendaal. Het nummer staat op de cd Adèles Keus. Dit is de tekst:

Adèle Bloemendaal - De Vleselijke Woning

Als de balken gaan verzakken
Het behang dat bladdert af
Als de deurscharnieren piepen
Zwijgt de huisbaas als het graf
Last van tocht, last van lekkage
In de woning die hij gaf
De huisbaas denkt niet aan herstellen
Ook al peiger je het af

refr.:
Want een mens woont in zijn lichaam
Maar hij heeft het maar te huur
En de grote stille huisbaas
Blijkt hardvochtig op den duur

Als de beenderen gaan vermolmen
De huid wordt schilferachtig wit
De huisbaas denkt niet aan een verfje
Ook niet als je smeekt en bidt
En al kraken je gewrichten
Zieke darmen, ziek gebit
De huisbaas valt niet te vermurwen
Niet door lekkage, niet door spit

Hameetman en Bloemendaal

Adèle Bloemendaal heet eigenlijk Hameetman van achternaam. Ze trouwde in de jaren vijftig met meneer Bloemendaal en na haar scheiding bleef ze zijn naam gebruiken. In de jaren zestig trouwde ze met zanger-acteur Donald Jones. Ze kregen samen zoon John.

Lovende reacties

De reacties op de voorstelling over de diva zijn stuk voor stuk lovend.

Volkskrant

“meer dan schitterende hommage”
“geestig en ontroerend"
“wie na deze voorstelling ooit nog over kleinkunst spreekt als kunst met de kleine k moet zijn mond spoelen en voor eeuwig zwijgen”


AD

“Sublieme ode aan 80-jarig theaterfenomeen Adèle”
“een even liefdevolle als fenomenale ode aan een van de meest kleurrijke verschijningen in de theaterwereld, een belevenis voor zowel kenners van haar werk als mensen die er te jong voor waren”


NRC

“Liedjes Adèle nog altijd sterk”

Gulle Schaterlach

22 januari 2017
Adèle Bloemendaal overleed op zondag 22 januari 2017. Ze zal altijd blijven herinnerd om haar zang en theater en vooral om haar nasale stemgeluid en haar gulle schaterlach.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in Wallis, ZwitserlandVakantie in Wallis, ZwitserlandWallis is een kanton in het zuidwesten van Zwitserland. Dankzij hoge bergen, honderden kilometers skipistes en prachtige…
Eilanden, Wallis en FutunaIn de Grote Oceaan, liggen de zustereilanden Futuna en Alofi (de Hoornse eilanden) en ruim 200 km verderop ligt Wallis.…
Bloemendaal aan Zee: bereikbaarheid en parkerenBloemendaal aan Zee: bereikbaarheid en parkerenBloemendaal aan Zee is geen typische badplaats met authentiek dorp aan de boulevard. Bloemendaal aan Zee ligt namelijk m…
Hormoonvrije anticonceptie: de Lady-CompHormoonvrije anticonceptie: de Lady-CompDe Lady-Comp is een anticonceptiemiddel dat doormiddel van het meten van de lichaamstemperatuur de vruchtbaarheid test.…

Koning – Koningslied voor Willem-Alexander en MàximaKoning – Koningslied voor Willem-Alexander en MàximaAlle Nederlanders mochten meeschrijven aan het Koningslied dat op de dag van inhuldiging van Koning Willem-Alexander ove…
Wie zijn de Nederlandse Hollywood Vrouwen op Net5 & Vijf?De Nederlandse Hollywood Vrouwen zijn populair, zowel in Nederland als in Vlaanderen. Maar wie zijn deze vrouwen die reg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: www.beeldengeluidwiki.nl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Friesch Dagblad
 • www.adelebloemendaal.nl
 • Persbureau Ameland
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1002/Show/article/detail/3717091/2014/08/12/Adele-Bloemendaal-herstelt-langzaam-na-zware-beroerte.dhtml geraadpleegd op 25 oktober 2014
 • http://www.songteksten.nl/songteksten/1800/adele-bloemendaal/de-vleselijke-woning.htm geraadpleegd op 23 juli 2015
 • http://nos.nl/artikel/2154270-actrice-adele-bloemendaal-overleden.html geraadpleegd op 22 januari 2017
 • Afbeelding bron 1: Screenshot Website Adèle Bloemendaal
 • Afbeelding bron 2: Rob Bogaerts Anefo;, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 22-01-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.