Dikkertje Dap zingen we allemaal, maar wie is de componist?

Paul Christiaan van Westering (9-7-1911/3-3-1991) is de componist van o.a. Dikkertje Dap, Stekelvarkentjes Wiegelied, Het Fluitketeltje, Tante en oom in Laren en nog veel meer bekende liedjes op teksten van Annie M.G. Schmidt. Hij componeerde muziek op haar kinderversjes totdat Harry Bannink het stokje overnam. Maar van Westering was niet alleen componist van al die bekende kinderliedjes, hij is ook befaamd om zijn orgelwerken, kamermuziek, filmmuziek en een musical.

Iets meer over Paul Christiaan

Geboren in Amsterdam op 9 juli 1911. Hij genoot zijn muzikale opleiding bij Jan Mul (compositie), Henk Badings (instrumentatie) en in Parijs bij Marcel Dupré (orgel). Van Westering is driemaal in het huwelijk getreden. Uit zijn eerste huwelijk werden twee dochters en een zoon geboren. Uit zijn tweede huwelijk een dochter en een zoon. Zijn jongste dochter is de tekenares/illustratrice Francien van Westering, bekend om haar prachtige en zeer gedetailleerde kattentekeningen. Zijn jongste zoon heeft in 2005 het kinderkoor 'De Leidse Sleuteltjes' opnieuw opgericht. Dit Leidse kinderkoor zingt voornamelijk liedjes van Paul Christiaan van Westering en Annie M.G. Schmidt.

Een veelzijdig componist

Een muzikale duizendpoot zou je hem kunnen noemen. Van Westering was naast componist ook muziekredacteur van 'De Haagse Post', schrijver van o.a. het boek 'De mens achter de musicus' (1965), cantor organist in verschillende plaatsen in Nederland en de eerste bespeler van Fokkers 31-toons-orgel in het Teylers Museum in Haarlem. Voor dit orgel schreef hij een Speelmethode (1952). Velen kennen ook zijn toonzetting van de Nederlandstalige versie van het Credo, de 'Apostolische Geloofsbelijdenis'.

Het lelijke eendje

In 1960 is van Westering gevraagd muziek te componeren (tekst Annie M.G. Schmidt) voor een reclame-singel voor de Citroën 2CV (Deux Chevaux). In Nederland beter bekend als de Lelijke Eend, in België als de Geit! Veel 50 plussers zullen zich dit singeltje, met het donzen eendenkuikentje op het plaatje zelf afgebeeld, goed herinneren.

Ere wie ere toekomt

Waar het de kinderliedjes betreft wordt de naam Harry Bannink eerder geassocieerd met Annie M.G. Schmidt dan Paul Christiaan van Westering. Van laatstgenoemde zijn de liedjes beslist niet vergeten, maar zijn naam als componist in dit verband soms wel. Dit is toch wel erg jammer, want hij heeft zulke prachtige liedjes gecomponeerd en deze worden nog dagelijks gezongen en ten gehore gebracht. V.O.F. de Kunst heeft bijvoorbeeld op geheel eigen - muzikale- wijze al deze bekende liedjes opnieuw leven ingeblazen. De meest bekende, door van Westering gecomponeerde, kinderliedjes zijn:
 • Dikkertje Dap
 • Beertje Pippeloentje
 • Het Fluitketeltje
 • De spin Sebastiaan
 • Isabella Caramella
 • De slaapwandelende vorst
 • Een sprinkhaan uit Urk
 • Tante en oom in Laren
 • De kippetjes van de koning
 • Prinsesje Tierlantijn
 • De koning gaat verhuizen
 • Juffrouw Scholten
 • De brievenbus (die wou niet meer)
 • De kraai in de zilveren kooi
 • Meester van Zoeten
 • De leeuw is los
 • De mooiste bloemen
 • De geit van dokter Sanders
 • Het lelijke eendje

Iets minder bekend, maar niet minder leuk zijn de Sinterklaasliedjes op teksten van Annie M.G. Schmidt, zoals bijvoorbeeld:

Zijn we lief geweest
'k Ben bij Sinterklaas geweest
Piet, stop 'm in de zak!
Laat ons niet in de steek


Ook heeft hij kerstliedjes gecomponeerd en bijvoorbeeld 'Pinkeltje in Artis', 'Pinkeltje op zoek naar Klaas Vaak' en Pinkeltje in Madurodam (tekst: Dick Laan).

Overige composities

Op plaat/CD zijn o.a. uitgebracht: Suite de Concert (méditation) gespeeld door Feike Asma, de compositie Fanfare en berceuse en koraal "Al is ons prinsje nog zo klein" . Ook componeerde van Westering de filmmuziek voor 'Ah......Tamara' (1965/ Pim de la Parra)
© 2009 - 2024 Memento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderliedjes: traditionele kinderliedjesKinderliedjes: traditionele kinderliedjesIn Nederland kennen we veel traditonele kinderliedjes. In vroegere jaren waren deze kinderliedjes overbekend en werden z…
Recensie dichtbundel: 'Als je goed om je heen kijkt ...'recensieRecensie dichtbundel: 'Als je goed om je heen kijkt ...''Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is: gedichten voor kinderen van alle leeftijden' is een dichtbun…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…

Henk Kroes ijsmeester en voorzitter ElfstedenverenigingWie Elfstedentocht zegt, noemt in één adem Henk Kroes. Eerst ijsmeester, daarna voorzitter van de Vereniging Friesche El…
Bronnen en referenties
 • Michiel van Westering (zoon van Paul Christiaan van Westering),Stichting Donemus, Fonos-Nederlands Muziekinstituut
Memento (1 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.