20 onweerstaanbare kerstfilms

Kerstmis is zelden zo mooi als in een kerstfilm: een sneeuwtapijt dat de daken en de wegen bedekt en dat wordt gekleurd door knipperlichtjes, traditionele kerstliedjes die door de luidsprekers weerklinken, en een positief sentiment dat iedereen vrolijk maakt. Met de volgende kerstfilms haal je gegarandeerd deze onweerstaanbare sfeer in huis. Zet de open haard aan, versier de woonkamer, neem er een dekentje en een kop warme chocolademelk bij en geniet van deze mooiste tijd van het jaar.

Gremlins

Voor velen dè topper onder de kerstfilms. Er mogen dan nog moordzuchtige monstertjes in rondlopen, nog nooit werd de kerstsfeer op aandoenlijkere wijze weergegeven dan hier. Een man zoekt een kerstcadeau voor zijn zoon en vindt in Chinatown een klein lief beestje. Er zijn echter drie regels waaraan hij zich moet houden: geen water, geen eten na middernacht en geen fel licht. Omdat zijn zoon deze regels in de wind slaat, begint hij groene gremlins te kweken die al snel het hele dorp op hun kop zetten. Onmogelijk om niet in de kerststemming te komen met deze film uit 1984.

It’s a Wonderful Life

Deze feel good film uit 1946 heeft nog steeds niet aan populariteit ingeboet. Een inwoner van een klein stadje wil de wereld zien en grootse dingen doen. Omstandigheden en zijn eigen karakter dwingen hem echter in zijn geboortestad te blijven om er volgens hem een saai leven te leiden. Hij trouwt met zijn jeugdliefde, krijgt kinderen en probeert als bankier het leven van iedereen een beetje aangenamer te maken. Wanneer de zaken slecht gaan en het leven hem niets meer te bieden heeft, wil hij zelfmoord plegen. Zijn engelbewaarder denkt daar echter anders over en toont hem wat er van het stadje zou zijn geworden zonder zijn inzet.

Rudolph the Red Nosed Reindeer

In Rudolph the Red Nosed Reindeer wordt een lief rendiertje geplaagd omwille van zijn rode neus. De korte versies uit 1948 (8 minuten) en 1964 (47 minuten) zijn ondertussen echte klassiekers en worden over het algemeen meer gewaardeerd dan de versie met de stemmen van Whoopi Goldberg en John Goodman uit 1998. In 2001 kwam er een variant van dit verhaal op de markt waarin Rudolph en zijn vrienden een speelgoeddief tegenhouden die al het speelgoed van de kerstman heeft gestolen.

Santa Claws

Een onweerstaanbare klassieker. Vijf katten ontsnappen uit een grimmig dierenasiel in de hoop de kerstdagen op een leukere plaats te kunnen vieren. Hun eerste pogingen om een nieuw gezin te vinden (lees: nachtelijke serenades en het apporteren van dode vogels) draaien uit op een fiasco en ze zijn verplicht de nacht in de besneeuwde straten door te brengen. Als één van de katten een stevige verkoudheid opraapt, brengen ze een bezoek aan de dierenarts. Deze besluit onze viervoeters tijdelijk onderdak te bezorgen. Niet te verwissen met de horrorfilm Santa Claws waarin een man die denkt dat hij de kerstman is de hele buurt afslacht.

The Madagascar Penguins : Christmas Caper

Deze kortfilm (12 minuten) is slechts een extra op enkele DVDs van de film Madagascar, maar is toch de moeite waard om deze kerst in huis te halen. De hoofdpersonages zijn Skipper, Private, Rico en Kowalski – de pinguïns die een bijrol vertolkten in de film Madagascar. Private ontdekt dat ijsbeer Ted kerstmis alleen doorbrengt en wil hem opvrolijken door een cadeautje voor hem te kopen. In de grote stad aangekomen wordt hij ontvoerd door een gemene oude vrouw met een nog gemener hondje. De andere pinguïns smeden een plannetje om Private te redden. Er bestaat een 2-disc editie van Madagascar waarbij de 2de disc volledig gewijd is aan de vier pinguïns (met interactieve spelletjes e.d.).

National Lampoon’s Christmas Vacation

Clark Griswald neemt zich voor om zijn gezin een heerlijke kerstvakantie te bezorgen. Hij koopt vijfentwintigduizend knipperlichtjes om het huis te versieren en gaat samen met zijn gezin een hele dag op zoek naar die ene, speciale kerstboom. Helaas verloopt Kerstmis niet helemaal zoals hij had gehoopt. Een aangename kerstsfeer en hilarische situaties maken dat National Lampoon’s Christmas Vacation voor veel mensen jaarlijks op het programma staat.

Home Alone

Een familie-komedie zonder familie. De achtjarige Kevin wordt per ongeluk alleen thuis achtergelaten wanneer zijn familie voor de kerstvakantie naar Frankrijk trekt. In het begin is dit pure pret, maar dan moet hij het huis beschermen tegen twee gevaarlijke inbrekers…

Family Time With Santa

Deze DVD bevat 12 korte episodes waarvan je er elke dag één moet bekijken – je begint op 13 december en eindigt op kerstavond. De kerstman neemt je mee voor een bezoekje aan een snoepjesfabriek, vertelt je over zijn hobby’s (naar het strand gaan, rolschaatsen), leest een kerstverhaaltje voor en praat over het belang van familie en vriendschap. Kinderen zijn er gek op.

Miracle on 34th Street

Kris Kringle wordt door het warenhuis Macy’s ingehuurd als kerstman. Een gewetenloze rivaal van Macy’s stelt alles in het werk om het warenhuis over te nemen en maakt het Kris niet bepaald gemakkelijk. Zowel de versie uit 1947 (met Maureen O’Hara en Natalie Wood) als die uit 1994 (met Richard Attenborough en Elizabeth Perkins) zijn het bekijken waard.

Beautiful Girls

Een jonge man keert met Kerstmis terug naar zijn geboortedorpje in Massachusetts en haalt samen met zijn oud-klasgenoten herinneringen uit de schooltijd op. Deze schattige film met goede dialogen is geen kerstfilm in de letterlijke zin van het woord, maar hoort dankzij de mooie besneeuwde landschappen en gezellige sfeer zeker in dit lijstje thuis. Met Matt Dillon, Uma Thurman, Timothy Hutton, Mira Sorvino, Natalie Portman…

A Christmas Carol / Scrooge

A Christmas Carol van Charles Dickens is waarschijnlijk één van de meest verfilmde verhalen ooit. Alles draait om Ebenezer Scrooge, een verbitterde man die een hekel aan kerstmis heeft en die het leven van iedereen probeert te verzieken. De versie uit 1999 (met Patrick Stewart) is voor velen de beste. Ook de moeite waard zijn Scrooged (1988) met Bill Murray en Karen Allen, en An All Dog’s Christmas Carol (het vervolg op All Dog’s Go To Heaven). Jim Carrey en Gary Oldman werken momenteel aan een nieuwe verfilming van A Christmas Carol. Deze zal in 2009 zowel in Digital 3D als in een gewone versie in de bioscoopzalen te zien zijn.

The Family Man

De steenrijke Jack Campbell (Nicholas Cage) heeft een leven waar veel mensen alleen maar van kunnen dromen. Hij heeft een ruim luxe appartement, een supersnelle Ferrari, gigantisch veel geld en een drukbezet vrijgezellenbestaan. Op een ochtend wordt hij wakker in een kleinburgerlijk huis en hij heeft een hond, twee kinderen en een vrouw. Zijn appartement is opeens niet meer van hem en op zijn werk hebben ze nog nooit van hem gehoord. Aanvankelijk wil Jack terug naar zijn vertrouwde zakenwereld, maar dan blijkt dat het gewone leven ook zijn aantrekkelijke kanten heeft.

Santa Clause 1 & 2

Op een nacht valt de kerstman van het dak en Scott Calvin voelt zich verplicht zijn rol over te nemen, dit tot groot plezier van zijn zoon.

In Santa Clause 2 is diezelfde Scott Calvin al 8 jaar lang kerstman geweest en de elfjes beschouwen hem als de beste kerstman ooit. Dit jaar is er echter een probleem. Scotts zoon is namelijk op de ‘lijst van stoute kinderen’ beland. Hij verlaat de Noordpool om het leven van zijn zoon te beteren en hoopt dat een plaatsvervangende kerstman zijn werk zal kunnen overnemen. Deze past enkele veranderingen toe die niet helemaal gewenst zijn.

How the Grinch Stole Christmas

In een sneeuwvlok ligt het magische land van de Who’s, een volkje dat houdt van kerstmis en feest vieren. Maar bovenop de berg leeft de Grinch, een oude knorpot die de kerstdagen haat en alleen maar wraak wil nemen op diegenen die hem kwaad hebben gedaan. Hij besluit zich als kerstman te vermommen om zo de cadeautjes en de kerstversieringen van de Who’s te kunnen stelen.

Love Actually

Romantische komedie die zich enkele weken voor kerstmis afspeelt in Londen en waarin verschillende koppels en hun liefdesleven worden gevolgd. Met een hele reeks bekende acteurs zoals Hugh Grant, Emma Thompson, Colin Firth, Alan Rickman, Laura Linney, Liam Neeson, Keira Knightley.

The Polar Express

Een computer geanimeerd verhaal over een trein die kinderen ophaalt die niet in de kerstman geloven. Met een gedigitaliseerde Tom Hanks.

Le Père Noël est une Ordure

De favoriete (kerst)film van de Fransen. Félix wordt met kerst door zijn vriendin Zézette aan de deur gezet. De stoppen slaan door en hij zoekt hulp bij een centrum voor mensen die zelfmoord willen plegen. Jammer voor hem wordt de organisatie gerund door twee neuroten. Met Anémone, Marie-Anne Chazel en Gérard Jugnot.

Jingle all the Way

Zakenman Howard Langston heeft zo’n druk leven dat hij vergeet om een kerstcadeau te kopen voor zijn zoontje. Om het goed te maken, gaat hij op kerstavond zelf nog snel naar de winkel om zijn lievelingsspeelgoed Turbo Man in huis te halen. Deze in handen krijgen blijkt echter gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Surviving Christmas

Als de rijke Drew gedumpt wordt door zijn vriendin lijkt het erop dat hij de kerstdagen in zijn eentje zal moeten doorbrengen. Op advies van zijn therapeut gaat hij terug naar het huis waar hij vroeger met zijn ouders heeft gewoond. Hij wil het gezin dat er nu woont een groot geldbedrag betalen als ze tijdens de kerst willen doen alsof ze zijn familie zijn. Met Ben Affleck en Christina Applegate.

Unaccompanied Minors

Wanneer er op de dag na kerstmis een hevige sneeuwstorm losbarst, zit een groep kinderen vast op een vliegveld in Chicago. Ze vervelen zich en besluiten daarom hun eigen pret te creëren met alle gevolgen van dien.
© 2007 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griezelige kerstfilmsGriezelige kerstfilmsKerstfilms zouden lief en schattig moeten zijn. De makers van de volgende horrorfilms hebben echter niet op sfeer en gez…
Bekende kerstliedjesBekende kerstliedjesVeel artiesten hebben nummers in de kerststijl gezongen. Sommige daarvan zijn grote, bekende hits, die ieder jaar weer v…
Kerstmis spelletjesHeb je zin om de periode rond Kerstmis op een originele manier door te brengen? Ben je op zoek naar leuke spelletjes, ma…
Kerstmis in IerlandKerstmis wordt net als bij ons ook in Ierland gevierd. In de aanloop naar en ook na 25 december is er in het land heel w…

Hits jaren 80: 1987Hits jaren 80: 1987Muziek is altijd een belangrijk aspect geweest voor ons gevoel. Nummers kunnen ervoor zorgen dat je je beter voelt, of d…
Hits jaren 80: 1986Hits jaren 80: 1986Wie terugdenkt aan de muziek uit 1986, denkt waarschijnlijk aan nummers zoals 'The final countdown' van Europe en 'Jeann…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 08-11-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.