Met mooi zingen alleen, valt je koor echt niet in de prijzen

Met mooi zingen alleen, valt je koor echt niet in de prijzen Voor zangeressen en zangers van een zangkoor is het altijd leuk om met een korenfestival mee te doen. Je kunt tevens genieten en leren van andere deelnemende koren en musicalgroepen. Er is vaak een leuke competitie waardoor het extra spannend wordt. Maar er zijn wel een aantal valkuilen waar je als zangkoor voor moet waken. De bedoeling is dat we applaus oogsten en boven de middelmaat uitsteken. Vooral als er een optreden voor een vakjury aan te pas komt.

Korenfestival

In ons land worden veel korenfestivals georganiseerd. Op regionaal niveau bijvoorbeeld het Korenlint in Haarlem, korenfestival Medemblik of het 2-jaarlijks festival in Bakkum. Maar ook landelijk is er het nodige te doen zoals de bekende Paradiso korendagen begin van ieder jaar in Amsterdam. Meedoen aan een korenfestival is leuk en kent veel voordelen. Maar er zijn ook een aantal specifieke aandachtspunten, waarmee rekening moet worden gehouden, wil je als koor goed presteren en liefst boven de middelmaat uitsteken.

Organisatie vooraf

Verstandig dat zich één of twee personen van het koor met de organisatie en planning gaan bezighouden. Punten waar zoal aan gedacht moet worden:
  • Contact met de organisatie over tijdstip(pen) van het optreden alsmede de locaties(s).
  • Is er ter plaatse geluidsversterking en andere noodzakelijke technische faciliteiten, of moet het nodige worden meegenomen.
  • De omkleedruimte van het koor, inzingruimte, de parkeermogelijkheden, zijn er consumptiebonnen etc.
  • Hoeveel minuten zangtijd is er per optreden maximaal beschikbaar, en hoeveel tijd is er tussen de verschillende optredens voor het op- en afbouwen van het instrumentarium, en ook het wisselen van de koorzangers.
  • Is er een voorkeur voor een bepaald repertoire i.v.m. een eventueel festivalthema.

Al deze punten dienen uiteraard tijdig te worden gecommuniceerd met de artistieke leiding en alle koorleden.

Interne communicatie

  • Vooraf dient duidelijk te zijn wat er van de koorleden wordt verwacht. Uiteraard is het repertoire aan hen bekend gemaakt en ruim van te voren goed ingestudeerd.
  • Maar ook het vervoer en de tijdstippen/locaties van de optredens dienen bekend te worden gemaakt alsook de plaats van verzamelen, inzingen, omkleden, grimeren etc.
  • En wie gaan de muzieklessenaars luidsprekers, drumstel, keyboard enz. ophalen en ter plaatse van locatie naar locatie verplaatsen.

Zingen in de buitenlucht

Als het om buitenoptredens gaat, zijn er een aantal extra moeilijkheden die in een overdekte ruimte niet spelen:
  • De kwaliteit van het geluid is dan vooraf vaak onvoorspelbaar, omdat je te maken hebt met wind, passerende pratende mensen andere achtergrondgeluiden.
  • En is er wel of niet een klankbord in de vorm van een muur of hal aanwezig. Is er een goede geluidsversterking die deze zaken al dan niet compenseert etc.
  • In dit verband is het belangrijk dat de dynamiekverschillen worden aangepast aan de specifieke akoestische situatie ter plaatse.
  • Mocht je als koor in het directe zonlicht staan, ga dan niet met je ogen knijpen. Vooral de eventuele solisten dienen naar hun publiek te blijven kijken.

Beweging

Gaat het om ritmische klanken dan is wat beweging en dans vaak wel aantrekkelijk voor het publiek. Maar als je geen zekerheid hebt dat iedereen op het juiste moment de zelfde beweging maakt, kun je beter een klein groepje die dans of beweging laten uitvoeren.

Informeer je publiek

Denk na wat je over je optreden gaat (laat) vertellen aan het publiek. Verkoop je koor, en als het om een medley van bepaalde muziek gaat, vertel dan wat de bedoeling is en wat het verhaal inhoudt. Vergeet niet de instrumentale begeleiding en dirigent voor te stellen.

Na afloop

Nog even gezellig en tevreden nazitten. En het uitgebreid hebben over de vele dingen die goed gingen en de enkele zaken die een volgende keer beter moeten.
© 2014 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie en communicatieInformatie en communicatieWanneer is iets informatie of een gegeven? Of zit daar geen verschil tussen? En hoe zit het met die eindeloze getallen?…
De afdeling CommunicatieDe afdeling Communicatie vind je in veruit de meeste organisaties. De afdeling Communicatie is verantwoordelijk voor de…
Communicatie, teamwork en integriteit binnen een bedrijfCommunicatie, teamwork en integriteit binnen een bedrijfHet belangrijkste binnen een bedrijf is integriteit, teamwork en communicatie. Dit zijn de belangrijkste waarden van een…
Wat is corporate communicatie?Wat is corporate communicatie?Ccorporate communicatie bestaat uit drie vormen van communicatie, namelijk managementcommunicatie, marketingcommunicatie…

Het oud-Hollands lied: Hollands zeeHet oud-Hollands lied: Hollands zeePuur Hollandse thema’s kwamen in de oud-Hollandse liedbundels, die in de twintigste eeuw het licht zagen, veelvuldig aan…
Nederlandse inzendingen Eurovisiesongfestival: 1956 - 2020Nederlandse inzendingen Eurovisiesongfestival: 1956 - 2020Het Eurovisiesongfestival bestaat al sinds 1956 en aan deze zangcompetitie heeft Nederland al heel wat keren meegedaan.…
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.