Brielle Blues festival

Brielle Blues festival Brielle Blues is sinds de begin jaren negentig van de vorige eeuw een jaarlijks terugkerend gratis bluesfestival dat in het mooie vestingstadje Brielle op Voorne-Putten gehouden wordt. Traditioneel op de laatste zondag van juli zijn er diverse soorten blues te horen op drie grote buitenpodia. Deze podia zijn verspreid, maar op loopafstand van elkaar, door de stad. In een geweldige entourage kan er zowel van de stad als van de muziek genoten worden.

De vestingstad als decor voor de muziek

De historische Brielse binnenstad met zijn ruim vierhonderd monumenten en twee havenarmen is een lust voor het oog. De stad ademt de sfeer van vervlogen tijden. Tijdens het Brielle Blues festival maakt men gebruik van de mooie stad als decor. Zo zijn er aan de havens twee van de drie podia gesitueerd. Het podium Turfkade en het podium Maarland dat zelfs op een ponton in de haven drijft. Hierdoor is het mogelijk dat de watersportliefhebbers op hun boot van de muziek kunnen genieten. Overige bezoekers kunnen plaatsnemen op één van de vele terrassen die het stadje rijk is, of men kan lekker op de kade, langs de haven, gaan zitten, staan of dansen.

Het derde podium Markt is midden in de stad, op het plein aan de Markt, gesitueerd. Daar kunt u in de intieme sfeer van de stad van de bluesklanken genieten. Per podium spelen gedurende de middag en avond vier bands. Het muzikale aanbod is groot en er zitten maar een paar straten tussen de podia waardoor alles goed te belopen is en er makkelijk van de ene band naar de andere gelopen kan worden.

Blues stylen

De organisatie, die overigens geheel uit vrijwilligers bestaat, probeert alle drie de podiums een eigen karakter te geven door diverse bluesstylen af te wisselen. Zo komen pure rauwe blues, de countryblues, de blues boogie-rock en shuffelstijl en de rockabilly ook aan bod. De organisatie slaagt er sinds jaar en dag in om een goede en afwisselende line-up te verzorgen. Namen als Magic Frankie, Julian Sas, Livin Blues Xperience, Road Kill Cassarole,The Zoomatics, Vibro Kings, Guy Smeets Band, Hellhounds en Foul play stonden in Brielle op het podium. Ook vindt men het belangrijk om jong talent een podium te bieden en deze krijgen dan ook een kans om ervaring op te doen en voor veel publiek te spelen.

Bezoekers

Wat jaren geleden als een regionaal feestje begon is inmiddels uitgegroeid tot een festival van formaat. De bezoekers van het Brielle Blues festival komen inmiddels uit alle windstreken van Nederland en zelfs speciaal voor het festival uit het buitenland. Brielle blues heeft zijn sporen op landelijk niveau onder de Bluesfestivals namelijk ruim verdiend. Blues en muziekliefhebbers komen graag naar Brielle om te genieten van de goede sfeer, de mooie stad en en hun favoriete muziek omlijst door een goede entourage.

Kroegentocht

Na de optredens, van 14.00 uur tot 22.00 uur, op de buitenpodia gaat het festival binnen in de diverse café's in het centrum van Brielle verder. In de diverse gelegenheden is er een akoestisch vervolg op de dag en kan er tot in de late uurtjes van de blues genoten worden.

Winterblues

Het festival is financieel afhankelijk van sponsoren en "vrienden" die een bijdrage doneren. Als dank voor hun bijdrage krijgen zij in de winter een bluesavond aangeboden. De winterblues wordt om en om in café 't Vervolg of in de Hoofdwacht, twee sponsoren van het festival, gehouden. Men kan dan genieten van mooie blues, een hapje en een drankje.
Ook probeert de organisatie door middel van de verkoop van merchandise, tijdens het festival zelf, geld binnen te halen. Op deze wijze kan het festival voor de bezoekers gratis blijven. Menig bezoeker loopt dan ook in een Brielle Blues t-shirt.
© 2015 - 2024 Hennymolenaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vestingstad BrielleVestingstad BrielleBrielle, dat op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten ligt, is één van de weinige vestingsteden met de gehele vesting…
De molens op Voorne-PuttenDe molens op Voorne-PuttenIn ieder dorp of stad van Voorne-Putten staat bijna een molen. Het is een vertrouwd silhouet in het landschap. Water, po…
Sportvissen op Voorne-PuttenSportvissen op Voorne-PuttenHet Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten is een waar eldorado voor de visliefhebber. Het water rond en op het eiland beva…
Gitaar: Het BluesschemaBlues muziek is één van de oudste muziekvormen van Amerika en heeft andere muziekgenres als rock ’n roll, rock en jazz o…

Billy Joel: ‘Leningrad’ en de Koude OorlogBilly Joel: ‘Leningrad’ en de Koude OorlogIn 1989 verschijnt 'Storm front', de elfde cd van de Amerikaanse zanger Billy Joel, met daarop het lied 'Leningrad'. De…
Nederlandse successen in de Britse hitparade: 2010-2019Nederlandse successen in de Britse hitparade: 2010-2019Tussen april 2010 en augustus 2018 hebben niet minder dan 39 Nederlandse producties in de Britse Top 40 gestaan. In verr…
Bronnen en referenties
  • www.brielleblues.nl
Hennymolenaar (25 artikelen)
Laatste update: 27-03-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.