Doorverkoop kaartjes voor concerten voorlopig niet verboden

Doorverkoop kaartjes voor concerten voorlopig niet verboden Mojo Concerts is het bedrijf dat in Nederland de kaartverkoop doet voor popconcerten. Zwarthandel is een groot probleem. Niet alleen voor dit bedrijf, maar ook voor de fans. Concertkaarten zijn soms zo snel uitverkocht dat fans gedwongen zijn een kaartje te kopen tegen een hogere prijs. Ticketbureaus springen uit de grond om dat er handel zit in het doorverkopen van tickets. De politiek wil het verkopen van kaartjes van concerten en sportwedstrijden tegen hogere prijzen strafbaar gaan maken.

Zwart

Zwarthandel, ook wel secondary ticketing genoemd, is het grootste probleem van officiële ticketbureaus. Zij opereren via internet. Zo zijn er professionele organisaties die kaartjes van concerten verkopen tegen veel hogere prijzen. Dat zijn bijvoorbeeld websites als budgetticket.nl en tickets4u.eu. Zij bieden alleen kaartjes aan.

Ook zijn er sites die kaartjes kopen en verkopen van ‘fans’. Voorbeelden van deze fan-to-fan sites zijn Seatware.com en Viagogo.co.uk. De bedoeling is dat fans die een kaartje hebben, maar verhinderd zijn hun kaartjes kunnen verkopen zodat andere fans deze kunnen kopen. Het is alleen de vraag of deze kaartjes werkelijk door fans worden aangeboden, want er zit natuurlijk handel in.

Prijs

In deze ‘zwarthandel’ worden de prijzen soms wel vier keer zo hoog als de oorspronkelijke prijs. Tevens bestaat het risico dat je geen echt kaartje koopt, maar veel geld neerlegt voor een vals kaartje.

Pas dus op met kopen van een kaartje via een ander, ook als je een kaart via een website koopt. Ticket Service Nederland voert voor Mojo Concerts de kaartverkoop uit. De website Livenation.nl is van Mojo zelf en dus zeker veilig. Het Duitse Sinds kort zijn zalen niet meer verplicht hun online verkoop van kaartjes via Ticket Service te doen. Het Duitse Eventim is ook een tijd het grootste officiële verkoopkanaal geweest.

Uitverkocht

De meeste handel zit in concerten die binnen korte tijd zijn uitverkocht. Als bijvoorbeeld een grote ster één keer naar Nederland komt, kun je ervan uitgaan dat de kaartjes binnen een paar uur zijn uitverkocht. Ook als diegene optreedt in een stadion.

Dat komt omdat mensen vaak het maximum aan kaartjes kopen. Het maximum kan bijvoorbeeld liggen op zes a acht kaarten per persoon. Misschien zijn al die extra kaartjes alleen voor vrienden bedoeld, maar vaak worden die gewoon tegen een veel hogere prijs doorverkocht.

Kaartjes

Tegenwoordig worden ook veel kaarten via internet gekocht. Mojo controleert bij de online verkoop op robots. Dat is een softwareprogramma dat talloze ticketaanvragen tegelijk kan doen vanaf verschillende internetadressen. Daarnaast wordt er gekeken naar het emailadres zelf. Als iemand drie keer met hetzelfde adres concert kaarten bestelt, gaat hij/zij uit het syteem en komt hij/zij op de zwarte lijst terecht.

Strafbaar

De politiek wilde ingrijpen en zwarthandel van kaarten voor evenementen uit de culturele- en sportsector strafbaar stellen. Maar het voorstel is geen wet geworden: Het doorverkopen van kaartjes is niet illegaal.
© 2008 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met de trein reizen in ItaliëMet de trein reizen in ItaliëItalië is een populaire vakantiebestemming. Veel mensen vliegen dan ook graag voor een paar dagen naar een Italiaanse st…
Een kaartje voor een voetbalwedstrijd kopenElke zondag gaan een hoop voetballiefhebbers richting de stadions om hun favoriete voetbalclub te zien spelen. Er zijn v…
NS: online een treinkaartje (e-ticket) kopenNS: online een treinkaartje (e-ticket) kopenNa vliegtickets, museumkaartjes en cadeaubonnen kun je nu ook je NS treinkaartje online bestellen. Medio maart 2009 star…
Het kiesbord bij kleutergroepenKleuters leren vooral spelenderwijs zich te ontwikkelen. Het kleuteronderwijs speelt zich af in de hoeken. Kinderen lere…

Filmmuziek die enorme hits werdenFilmmuziek die enorme hits werdenVeel muziekstukken zijn pas nadat ze in een film of televisieserie zijn afgespeeld grote hits geweest en zeer populair g…
Hits jaren 90: 19931993 was het jaar waarin artiesten zoals Rene Klijn en 4 Non Blondes grote hits scoorden. Deze hits horen we tegenwoordi…
Bronnen en referenties
  • Volkskrant, 22-05-2008 "De echte fan wil wel betalen"
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 06-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.