Worden idolen geboren of gecreëerd?

Worden idolen geboren of gecreëerd? Filmster, muzikant of presentator … het kan zomaar gebeuren. Als je tenminste aan het totaalplaatje voldoet en het niet “slechts” om je talent gaat. Maar wat is een idool eigenlijk.

Wat is een idool

De uitleg in het woordenboek staat voor “afgod” of “aanbeden figuur”. Het totaalplaatje maakt een idool. Mensen, vaak de groep adolescenten, willen ergens naar op kunnen kijken of zich kunnen identificeren. Een goede zanger met mooie liedjes, maar die er vervolgens alledaags uitziet en opgaat in de massa, zal niet snel een idool worden. Dat neemt niet weg dat deze artiest succesvol kan zijn, maar alleen niet het predikaat “idool” heeft.
Een idool is iemand die een voetstuk geplaatst moet kunnen worden en dan moet het totaalplaatje kloppen. Echter, het kan ook verder gaan en dan praat je over het willen zijn van je idool.
Dit alles kan soms uitmonden in obsessief gedrag, maar vaak is het woord bewondering een betere aanduiding en een enkele keer is de persoon in kwestie inspirerend voor de fan.

Wie is een idool

Elvis

Een goed voorbeeld is Elvis Presley. Elvis heeft ook nu nog, jaren na zijn dood, miljoenen fans. Enerzijds fans die zijn muziek blijven spelen en zoeken naar CD’s of LP’s die ze nog niet hebben en anderzijds mensen die zichzelf vereenzelvigen met Elvis. Zich kleden als Elvis in de extravagante podiumpakken, de haren zwart verven en in de coupe laten knippen als Elvis en een leven willen leiden zoals Elvis. Inmiddels weten we dat Elvis lang niet altijd een gelukkig leven leed, en toch halen echte fans die dingen eruit wat Elvis tot idool maakte.

Frans

Maar dichterbij huis kennen we ook Frans Bauer. Frans heeft liedjes die een bepaalde groep aanspreekt, is toegankelijk en voor fans dus echt dichtbij. Naast zijn muziek kopen, ook met Frans op de foto, zijn optredens volgen en recentelijk nog zijn trouwdag. De echte fan moest toch aanwezig zijn. De publiciteit die er aan gegeven wordt helpt ook in dit kader, want Frans is vervolgens ook weer goed voor de kijkcijfers van een dergelijk programma.

Hoe wordt iemand een idool

Je hebt de artiesten die met hun talent (wat dat dan ook is) boven komen drijven en door de persoon die ze zijn (vaak een unieke, creatieve geest of juist iemand met iets mysterieus, ongrijpbaars) dat bieden wat mensen als datgene zien wat ze tot fan maakt.

Maar idolen kunnen ook gecreëerd worden door enorme marketingmachines. Bij een programma zoals o.a. Idols moeten deelnemers dat zangtalent hebben en de marketingmachine moet van iemand iets kunnen maken (het moet “echt” overkomen). Critici vragen zich af of dit soort idolen wel blijvertjes zijn, want als de marketingmachine ze loslaat moeten ze het op eigen kracht doen.

Blijft dat het fenomeen idool fascinerend kan zijn.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stalking door fans: begripsbepaling en risicofactorenStalking door fans: begripsbepaling en risicofactorenMaline Faasen en Marijke Malsch bepreken in het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (MGv), het fenomeen 'fanstalking'.…
Salvador Dalí, een geniaal kunstenaarSalvador Dalí, een geniaal kunstenaarSalvador Dalí was een Spaanse schilder, hij staat bekend om zijn surrealistische schilderijen, waaronder "Galatea of the…
Cosimo De 'Medici (Il Vecchio/ de oude) 1389-1464Cosimo De 'Medici (Il Vecchio/ de oude) 1389-1464Cosimo, ook wel Il Vecchio (de Oude) genaamd is wellicht de meest succesvolle en best geprofileerde van De 'Medici's. He…
Madame Tussauds, op de foto met je idoolMadame Tussauds, op de foto met je idoolMadame Tussauds in Amsterdam is te vinden aan De Dam. In Madame Tussauds vind je wassenbeelden van bekende mensen uit he…

Griezelfilms - KinderenStoute, kwaadaardige kinderen zijn een dankbaar thema voor films, vooral horrorfilms en thrillers. Vaak zijn ze met meer…
Artiest als eendagsvliegVeel artiesten zijn beroemd geworden door een heel populair liedje. Dit liedje is hun enige super grote hit en de arties…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 30-06-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.