Alles over de boeken van de Twilight-serie

Twilight is een wereldwijde hype geworden. Toen het eerste boek uitkwam, had niemand verwacht dat er zo'n enorme groep fans zou ontstaan. Na het verfilmen van de films met Robert Pattinson in de rol van Edward en Kirsten Stewart in de rol van Bella, is de populairiteit alleen maar toegenomen. Lees hieronder alles over de boeken van de Twilight serie.

Stephenie Meyer

Stephenie (Morgan) Meyer is de schrijfster van de Twilight-serie. Ze is geboren op 24 december 1973, in Hartford, Conneticut, in de Verenigde Staten. Ze groeide op in Phoenix, Arizona, waar de jonge Bella haar verhaal ook begint. Ze heeft drie broers: Seth, Paul en Jacob en twee zussen: Heidi en Emily. Het kan heel goed zijn dat de namen bekend voorkomen, want ze heeft veel personages in haar boek namen gegeven van mensen die ze kent. Ze groeide op in Arizona en ging later studeren in Utah.In Arizona ontmoette ze Christian, haar man, en met hem kreeg ze drie kinderen: Gabe, Seth en Eli.

Ze is een mormoon. Mormonisme is de grootste tak van The Latter Day Saints Movement. De oprichter van dit geloof is Joseph Smith, die The Book of Mormon schreef (de Bijbel voor mormonen). Mormonen geloven in Jezus Christus. Stephenie Meyer heeft aangegeven dat haar geloof haar schrijven beïnvloed heeft. Zo wordt het begrip sex voorzichtig benaderd. Ook zie je dit geloof bijvoorbeeld terug in vampier Edward die bang is voor zijn ziel en die van anderen.

Stephenie werkte als receptoniste toen ze op een nacht een droom kreeg over een meisje en een vampier. De volgende dag begon ze met schrijven. Na een paar maanden schrijven had ze een boek af. Dit verbaasde haar, ze had, zonder enige ervaring hiervoor (ze had nog geen klein verhaal geschreven voordat ze aan Twilight begon) een boek geschreven. Omdat ze positiee reacties uit haar omgeving kreeg, stuurde ze 15 brieven naar verschillende literaire agenten, waarvan er vijf geen antwoord gaven, negen een afwijzing stuurden en één haar uiteindelijk accepteerde. Dit was Jodi Reamer. Uiteindelijk signeerde ze een contract bij Little, Brown and Company voor drie boeken. Summit Entertainment toont in 2007 intresse voor de film en uiteindelijk verschijnt de eerste film, Twilight, in 2008 in de bioscopen.

Naast de 5 boeken van de Twilight-serie heeft Stephenie Meyer nog andere boeken geschreven. De bekendste hiervan is The Host.

Bij het schrijven van verhalen laat ze zich beïnvloeden door muziek (bij de Twilight-serie vooral rock: Linkin Park e.d.) en door andere boeken die ze ooit gelezen heeft. Vooral de klassieke schrijvers zoals Shakespear, Jane Austen en de Brönthe zusters zijn een bron van inspiratie geweest.

Stephenie Meyer contact

Stephenie Meyer heeft geen fan-mail e-mailadres. Eventuele fanmail kan gestuurd worden naar het onderstaande adres, maar er is natuurlijk geen zekerheid op antwoord. Er komen miljoenen brieven binnen.
Stephenie Meyer
C/O Little, Brown and Company
237 Park Avenue
New York, NY 10017


Boeken

De Twilight-serie bestaat uit vier delen(Twilight, New Moon, Eclipse, Breaking Dawn) en een kort, extra boek (The short second life of Bree Tanner). Ze had nog een vijfde deel willen schrijven (Midnight Sun) maar dat is uiteindelijk niet door gegaan.

Twilight
Twilight is het eerste boek uit de serie. Het werd door Little, Brown and Company uitgegeven in 2005. Het werd onmiddelijk een best-seller. Twilight werd verfilmd en was in 2008 in de bioscopen te zien.

Twilight gaat over het tienermeisje Bella (Isabella) Swan. Haar ouders zijn gescheiden. Tot nu toe heeft ze bij haar moeder gewoont in het zonnige Phoenix, maar ze besluit bij haar vader te gaan wonen wanneer Phil, de vriend van haar moeder, voor zijn werk moet gaan toeren. Haar vader woont in een klein dorpje, Forks, waar hij politiechef is. Het is er altijd nat en mistig. Bella krijgt haar oude kamer weer terug en ze krijgt van Charlie, haar vader, een auto, die hij van zijn vriend Billy, een indiaan, heeft gekocht. Wanneer hij de auto komt afleveren, ontmoet Bella ook zijn zoon: Jacob.

Heel Forks weet al van haar komst. Bella ziet er dan ook niet naar uit om naar school te gaan. Gelukkig vindt ze op school een aantal mensen waar ze mee kan optrekken. De giechelige Jessica, verlegen , sportieve Mike en Eric, die voor de schoolkrant werkt vormen haar vriendenkring. Op deze eerste dag ziet ze een vijftal beeldschone, bleke mensen door de school lopen. Na wat rondgevraagd te hebben, komt ze erachter dat het de Cullens zijn, de pleegkinderen van Dr Cullen, de arts van Forks.

Als ze tijdens een les naast een van de Cullens, Edward, moet gaan zitten, gedraagt hij zich allerminst aardig. Hij rent de les uit wanneer de bel gaat en later betrapt ze hem erop dat hij probeert van klas te wisselen. Als ze hem de volgende dag wil confronteren, zijn alle Cullens niet op school. Na een paar dagen zijn ze weer terug en gedraagt hij zich normaal tegen haar.
Als Bella bijna wordt aangereden op de parkeerplaats wordt ze door Edward gered, doordat hij de auto met zijn blote handen stopt. Dit roept natuurlijk veel vragen op: Hoe kan hij zoiets met zijn blote hand doen? Hoe kon hij zo snel bij haar komen?

Ze blijft hem ondervragen, maar hij geeft nog niet toe. Van Jacob krijgt ze aanwijzingen als hij haar oude verhalen over zijn stam vertelt én de reden waarom de Cullens niet op hun gebied komen. Als Bella een boek wil kopen over de legendes van de stam raakt ze verdwaald en wordt ze lastiggevallen door een aantal mannen. Weer edt Edward haar en hij vertelt haar dat hij gedachten kan lezen, van iedereen behalve van haar. Uiteindelijk komt ze erachter dat hij een vampier is. Hij geeft dit toe, maar legt daarbij uit dat hij anders is: hij drinkt geen mensenbloed, alleen dat van dieren. Het maakt voor Bella allemaal niet uit; ze is verliefd op hem en wil hoe dan ook bij hem zijn.

Ze krijgen wat met elkaar, tot plezier van sommige Cullens: Alice(zus, kan in de toekomst zien), Carlisle(vader), Jasper(broer, vriend van Alice, kan mensen emoties opleggen), Emmett(broer, vriend van Rosalie) en Esme(moeder), maar tot woede van Rosalie. Als Bella een avond met de Cullens meegaat om honkbal te spelen, komen ze een andere groep vampiers tegen bestaande uit het koppel James en Victoria en Laurent. James besluit op haar te gaan jagen en ze is in groot gevaar. Samen met Alice en Jasper vlucht ze de staat uit, terwijl de rest van de Cullens op de vampiers jagen. James lokt haar echter in de val en bijt haar. Gelukkig is Edward er op tijd en hij zuigt het gif weer uit haar bloed. Dit is voor hem heel zwaar om te doen. James wordt door de anderen vermoord.

New Moon
New Moon is het vervolg op Twilight. Het werd uitgegeven door Little, Brown and Company in 2006. Na Twilight steeg New Moon al snel naar nr 1 in diverse hitlijsten. in 2009 kwam New Moon uit in de bioscoop.

Bella is weer bijgekomen van de aanval van James en is over het algemeen gelukkig samen met Edward. Een twistpunt tussen hun is het feit dat ze wil dat Edward haar ook in een vampier verandert, ze wordt nu alleen maar ouder en ouder terwijl Edward 17 blijft. Edward wil dit echter niet, omdat hij bang is dat hij haar ziel zal verwoesten door dit te doen.
Als Bella 18 wordt, een jaar ouder dan Edward, vindt ze dit dan ook niets om te vieren. Daar denken de Cullens anders over en Alice geeft een verjaardagsfeestje voor haar bij hun thuis. Als Bella zich snijdt aan een papiertje kan Jasper zich niet inhouden en hij vliegt op haar af om haar bloed te drinken. Uiteindelijk loopt het goed af, maar de schrik zit er goed in.

Edward reageert overbeschermend en besluit het uit te maken en zo ver weg te gaan als hij maar kan. Hij laat Bella nog wel beloven dat ze zichzelf niets aan zal doen en dan vertrekt hij voor goed; ze zal nooit meer iets van hem horen. Bella's wereld stort in. De eerste paar maanden is ze tot niets in staat. Langzaam aan onderneemt ze weer een paar dingen en dan komt ze er per ongeluk achter dat een illusie van Edward verschijnt als ze gevaarlijke dingen doet. Het gevolg is dat ze zich roekeloos gaat gedragen. Ze vindt een paar oude motors en brengt ze naar Jacob in het reservaat. Terwijl hij aan de motors werkt, wordt hun vriendschap sterker en sterker en Jacob wordt verliefd op haar. Hij vertelt haar over de rare dingen die gebeuren in het reservaat: sommigen van zijn vrienden zijn ziek en hangen daarna ineens alleen nog maar met ene Sam rond. Dit baart hem zorgen.

Dan gaat Jacob in een keer niet meer met haar om. Ze zoekt hem op in het reservaat en vindt hem bij Sam. Na een tijdje komt ze erachter dat hij, Sam en de andere jongens weerwolven zijn. De aartsvijand van de weerwolf is de vampier. Zij beschermen haar tegen Victoria, die wraak wil nemen omdat de Cullens James hebben gedood.

Bella blijft ondertussen het gevaar opzoeken en besluit te gaan klifduiken. Alice (zus van Edward die in de toekomst kan zien) ziet dit en denkt dat Bella zelfmoord pleegt. Rosalie(andere zus) vertelt dit aan Edward die gelijk besluit dat hij dan ook niet meer wil leven. Hij vertrekt naar Italië om de Volturi, de adel van de vampieren, uit te lokken zodat ze hem vermoorden. Alice komt naar Forks om te zien of het echt waar is en vindt daar Bella levend aan. Ze ziet in een visioen de plannen van Edward en hals over kop haasten ze zich naar Italië om hem tegen te houden. Dit lukt, maar heeft als gevolg dat ze zich voor de Volturi moeten verantwoorden. Zij vinden Bella zeer intressant, maar besluiten dat ze haar moeten doden aangezien ze teveel weet. Alice deelt echter met hen dat ze heeft gezien dat Bella een vampier wordt, dus laten ze hen gaan. Thuis eist Bella een stemming en bijna de hele Cullen familie stemt ervoor dat ze een vampier wordt. Het wordt gepland nadat ze geslaagd zijn.

Eclipse
Eclipse is het derde deel in de Twilight-serie, het vervolg op Twilight en New Moon. Het werd in 2007 uitgegeven door Little, Brown and Company. Het volgde Twilight en New Moon op in de hitlijsten. Ook Eclipse is verfilmd. De film was in de bioscopen te zien in 2010.

Overal in de staat worden gruwelijke moorden gepleegd. De Cullens verdenken nieuwe vampieren van deze sterfgevallen. Als iemand net in een vampier veranderd is, is hij/zij niet onder controle en wordt hij/zij alleen maar gedreven door zijn bloedlust. De Cullens zijn bang dat als zij niet ingrijpen, de Volturi zal komen. Als zij zien dat Bella nog mens is, zullen zij haar zeker doden, dus dat moet vermeden worden.

Hoewel Edward het hier niet mee eens is, is Bella ook veel in het reservaat bij Jacob en de andere weerwolven te vinden. Jacob biecht eindelijk op dat hij verliefd op haar is en probeert haar te zoenen, maar Bella slaat hem in zijn gezicht. Toch blijft Jacob volhouden dat zij diep van binnen ook wat voor hem voelt. Deze zoen verbetert de band tussen Edward en Jacob absoluut niet en ze krijgen een nog grotere hekel aan elkaar. Alice krijgt een visioen dat Victoria terug is en iedereen is op zijn hoede.

Edward besluit Bella ten huwelijk te vragen en hoewel ze het idee van trouwen verschrikkelijk vindt, zegt ze "ja" omdat trouwen zijn voorwaarde is om haar te veranderen in een vampier. Ze komen erachter dat Victoria een leger van nieuwe vampiers (nieuwe vampiers zijn ook de aller sterkste) creeërt om zo wraak te kunnen nemen op Bella en de weerwolven en de Cullens besluiten samen te werken zodat ze Bella kunnen beschermen. Het loopt uit op een groot gevecht waaraan iedereen meedoet, behalve Jacob en Edward, die samen met Bella zo ver mogelijk van het gevecht vandaan blijven. Als Jacob hoort dat ze gaan trouwen, wil hij weglopen, maar Bella houdt hem tegen en zoent hem. Zo komt ze erachter dat ze ook verliefd is op Jacob. Ze houdt echter meer van Edward. Jacob verlaat hen om mee te gaan vechten. Victoria is niet bij het leger. Ze komt, samen met Riley, de leider van haar leger, naar de bergen en vindt Bella en Edward. Het loopt uit op een gevecht, waarbij Bella zichzelf uiteindelijk neersteekt om de vampiers af te leiden. Hierdoor kan Edward ze overmeesteren en doden.

Het grote gevecht wordt gewonnen door de weerwolven en de vampiers, maar Jacob raakt ernstig gewond. Bella vertelt hem dat ze inderdaad ook op hem verliefd is, maar dat ze meer van Edward houdt en nog steeds van plan is om met hem te trouwen.

Breaking dawn
Breaking Dawn is het vierde en laatste deel van de Twilight-serie. Het werd in 2008 uitgegeven door Little, Brown and Company. Dit deel wordt momenteel nog verfilmd. Het wordt in twee delen verfilmd. Het eerste deel komt uit in 2011 en het tweede in 2012. Alle boeken waren tot nu toe geschreven vanuit het perspectief van Bella, maar Breaking Dawn is verdeeld in drie stukken. Het eerste en het derde stuk zijn geschreven vanuit het perspectief van Bella, het tweede is geschreven vanuit Jacobs perspectief.

Het boek begint met de bruiloft van Bella en Edward. Iedereen is aanwezig, zelf Jacob. Na de bruiloft vertrekken ze samen naar het prive-eiland van de Cullens. Zo luieren de hele dag rond, gaan duiken en maken wandelingen over het strand. Hier hebben Bella en Edward voor het eerst sex. Na twee weken voelt Bella zich niet goed. Ze komt erachter dat ze zwanger is van Edward (het kind is dus half mens, half vampier). De zwangerschap verloopt heel snel, veel sneller dan normaal. Carlisle bevestigt dat ze zwanger is en ze haasten zich terug naar Forks.Hoewel Bella bang is, houdt ze gelijk van het kind. Edward daarintegen is bang voor haar leven en vraagt haar een aantal keer om een abortus te plegen. Dit doet ze echter niet en ze verdedigt zichzelf fel, daarbij geholpen door Rosalie, die altijd al een kindje had willen hebben, maar dat niet kon.

In het tweede deel, geschreven vanuit Jacob, besluiten de weerwolven om de baby en daarna Bella te doden voor de veiligheid van de mensheid. Jacob weigert dit echter en, omdat hij alfabloed in zich heeft, laat zijn alfastem spreken en begint zijn eigen wolvenbende met Leah en Seth. Als Bella bevalt van de baby Renesmee(een combinatie van Renee, en Esme)"imprint" hij op haar. Zij is zijn ware liefde. Ondertussen vecht Bella voor haar leven. De baby heeft terwijl ze geboren werd een aantal van haar botten gebroken en ze is heel veel bloed kwijt geraakt. Uiteindelijk ziet Edward geen andere optie dan het vampiergif rechtstreeks in haar hart te injecteren. Bella gaat door helse pijn en wordt een vampier. Alle Cullens zijn bijeen om haar onder controle te houden, maar Bella blijkt ook een gift te hebben: ze kan zich eigenlijk gelijk al inhouden. Eerst is iedereen nog bang om haar in de buurt te laten van de baby, maar later is ze heel vaak bij Renesmee. Renesmee groeit met de dag, in zo'n enorme snelheid dat iedereen er bang van wordt. Ook heeft ze haar eigen talent: Ze kan mensen dingen laten zien door ze aan te raken.

De wolven kunnen Renesmee niet meer doden. Dat is tegen hun regels: weerwolven doden nooit iemand waar een andere weerwolf op "geimprint" heeft. Maar het volgende probleem doet zich al weer aan. Hoewel Bella het naar haar zin heeft als vampier en geniet van haar nieuwe vrijheid, wordt ze door Irina, een andere vampier, gezien met Renesmee. Irina denkt dat Renesmee een onsterfelijk kind is, een kind dat in een vampier veranderd is(deze kinderen zijn niet onder controle te houden) en ze bericht dit aan de Volturi. Deze rukken op naar Forks om Renesmee en de Cullens te doden. Alice en Jasper verlaten de familie. De overige Cullens verzamelen al hun vampiervrienden om zich heen in een poging om de Volturi te stoppen. Bella ontdekt ondertussen dat ze een enorm schild om zich heen kan leggen. Gelukkig heeft ze dit niet echt nodig, want tot vechten komt het niet. De Volturi zien dat Renesmee geen onsterfelijk kind is en doden Irina voor haar fout. Ze weten echter niet of ze Renesmee niet alsnog moeten doden. Maar dan komt Alice met een vampier uit het regenwoud die ook ontstaan is uit een relatie tussen een mens en een vampier. De Volturi vertrekken weer en Bella, Edward en Renesmee leven gelukkig verder.

Midnight Sun

Midnight Sun zou het vijfde deel van de serie worden. Het was Twilight nogmaals, maar dan vanuit het perspectief van Edward. Helaas lekte een deel van het manuscript uit en besloot Stephenie om niet door te gaan met het schrijven.

The short second life of Bree Tanner
Dit is een deel dat verbonden is met de Twilight-serie. Het beschrijft het leven van Bree Tanner, een van de nieuwe vampiers die Riley in Eclipse creeërde voor Victoria. Het is een kleiner boekje, dunner dan de andere delen. Net als de Twilight-serie is het uitgegeven door Little, Brown and Company.

Het verhaal begint met Bree, een nieuwe vampier, en Diego, ook een nieuwe vampier. Zij zijn samen aan het jagen. Ze besluiten vrienden te worden en praten samen over hun levens als mens en over Riley, die ze allebei niet echt vertrouwen. Ze hebben het idee dat hij hen gebruikt/gaat gebruiken samen met Victoria. Ze besluiten hem te gaan afluisteren en horen hoe de Volturi Victoria bedreigt en wil dat ze de Cullens in vijf dagen aanvalt.

Riley verzameld alle nieuwe vampieren en traint ze voor het gevecht met de Cullens. Dan vertrekken ze in richting van Forks. Riley heeft ze een omschrijving van de Cullens gegeven en Bella's geur. Dan verdwijnt Diego. Riley vertelt Bree dat hij al is gaan vechten, maar wanneer Bree op het strijdperk aankomt kan ze hem nergens vinden. Ze denkt dat Victoria en Riley hem gedood hebben en geeft zich over. Esme en Carlisle besluiten haar te vergeven en bieden haar onderdak aan. Maar dan komen de Volturi. Bree heeft Edward via het gedachtelezen al vertelt dat de nieuwe vampiers van de Volturi de Cullens mochten doden, dus iedereen is op zijn hoede. De Volturi ondervraagt Bree, maar ze krijgen geen nuttige informatie en besluiten haar te doden.

Covers

De meeste omslagen van de Twilightboeken hebben een betekenis.
  • Op de omslag van Twilight zijn twee handen te zien die elkaar een appel geven. Volgens Stephenie staat de appel voor het verboden fruit (de appel uit Adam en Eva). In dit verhaal staat de appel voor de verboden liefde tussen Edward en Bella.
  • Op de omslag van New Moon staat een tulp. Het heeft geen speciale betekenis.
  • Op de omslag van Eclipse staat een lint dat bijna is geknapt. Net als de rest van de boeken komt de kleur rood terug in het plaatje. Het geknapte lint staat voor het moeten maken van keuzes (het hele boek draait om Bella's keus tussen Edward of Jacob).
  • Op de omslag van Breaking Dawn staat een grote witte koningin(schaakstuk) en op de achtergrond een kleine rode pion(schaakstuk). Deze twee stukken staan voor de verandering die Bella heeft ondergaan sinds het eerste boek. Ze begon als iemand die de hele tijd beschermt moest worden door anderen en eindigde met het beschermen van de andere in het laatste deel.
Een paar delen zijn uitgekomen met een vernieuwde cover met de filmposter erop.

Opbouw

Alle delen van Twilight zijn opgebouwd uit een kort hoofdstuk vooraf, vervolgens een aantal hoofdstukken en dan een preview van het volgende deel. Heel vaak worden aan het begin van het boek citaten uit de Bijbel genoemd. Achter in de boeken zijn natuurlijk ook de dankbetuigingen e.d. te vinden.
© 2010 - 2024 Akindt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag EclipseBoekverslag EclipseEclipse is het derde deel in de Twilight-serie. Het is tevens het derde deel van de schrijfster Stephenie Meyer. De vori…
Boekverslag Breaking DawnBoekverslag Breaking DawnBreaking Dawn is het vierde boek in de Twilight-serie, geschreven door Stephenie Meyer. Het boek is de opvolger van Ecli…
Boekverslag TwilightBoekverslag TwilightTwilight is het eerste boek in een uiteindelijke serie van vijf delen. De boeken zijn geschreven door Stephenie Meyer. D…
Boekverslag New Moon/Nieuwe MaanBoekverslag New Moon/Nieuwe MaanNew Moon of in het nederlands Nieuwe Maan, is het tweede deel in de 5-delige Twilight-serie die geschreven is door Steph…

De boeken van Arendsoog: geschreven door 2 schrijversVeel mensen kennen de boeken van de cowboy Arendsoog als geen ander. De Nederlandse cowboy Arendsoog vierde in 2010 zín…
Songteksten leren schrijven. Hoe schrijf je Lyrics?Songteksten leren schrijven. Hoe schrijf je Lyrics?Songteksten of liedjes schrijven, hoe doe je dat? Songteksten zijn teksten die je op muziek zet. Songteksten schrijven k…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.com www.google.com www.StephenieMeyer.com
Akindt (10 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.