Leuk en gezellig! Karaokeliedjes zingen

Leuk en gezellig! Karaokeliedjes zingen De programma's op televisie waarin wordt gezocht naar nieuw zangtalent, zijn niet meer weg te denken op de Nederlandse buis. Helaas is dit zingen niet voor iedereen weggelegd. De één kan gewoon beter en mooier zingen dan de ander. Maar dat betekent niet dat ook al heb je geen zangtalent! je je niet even lekker kunt laten gaan op je favoriete nummers. Je kunt hiervoor uiteraard meezingen met de nummers die op de radio te horen zijn, maar het is ook erg leuk om thuis karaoke te doen. Dit doet het ook goed op feestjes, maar kan natuurlijk ook prima op een regenachtige zondagmiddag. Naast thuis karaoke zingen kun je dit in Nederland ook bij speciale karaokebars doen. Wanneer is karaoke eigenlijk ontstaan en wie bedacht het?

Inhoud


Lekker zingen

Soms kan het even heerlijk zijn om met je favoriete nummer op de radio mee te zingen. Dit zie je ook wel in de file gebeuren, of gewoon op de snelweg. Misschien doe je dit zelf ook wel eens. Maar je favoriete nummer is natuurlijk niet altijd op de radio en om nu steeds hetzelfde liedje via Spotify te luisteren kan natuurlijk ook snel vervelen. In ieder geval doet muziek iets met je. Je kunt er vrolijk, maar soms ook verdrietig van worden.

Zangtalent

Helaas is het niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen beschikken over zangtalent en anderen juist weer niet. Al zijn er ook mensen die niet over zangtalent beschikken en dan toch meedoen met programma's om door te breken. Vaak zorgen deze mensen voor lachwekkende situaties op de televisie. Weet je van jezelf dat je niet (goed) kunt zingen, maar vind je het toch leuk om te zingen? Dan kun je karaoke gaan doen.

Karaoke

Karaoke stamt van oorsprong uit Japan. Het woord bestaat eigenlijk uit twee losse Japanse woorden: kara en okesutora.
 • kara betekent leeg
 • okesutora betekent orkest

Dus eigenlijk betekent karaoke leeg orkest. In het Japans wordt het geschreven als カラオケ.

Oorsprong karaoke: Daisuke Inoue

Karaoke bestaat sinds 1969 en is bedacht door de Japanse zakenman Daisuke Inoue. Hij werd op 10 mei 1940 in het Japanse Osake geboren. Hij zat in een band en speelde keyboard. Hij trad vaak op in een kroeg waar zakenmensen kwamen en zong daar zijn eerste karaokeliedjes waarvan hij de begeleidende muziek zelf had gecomponeerd. Op een bepaald moment kwam er iemand naar hem toe en vroeg of Daisuke muziek voor hem wilde maken, terwijl hij zelf zou zingen. Die man zei dat hij alleen maar kon zingen op de muziek van Daisuke.

Ontwikkelen karaoke-machines

Daisuke vond dit wel een leuk idee en speelde een aantal favoriete nummers van die man en nam dit op een bandrecorder op. Op die manier zong de man zijn liedjes onder begeleiding van de tapes met muziek van Daisuke. Na die tijd was de bewuste zakenman zo enthousiast en vroeg naar meer. Daarop besloot Daisuke om er een echte machine van te maken. Dit deed hij niet zelf, maar hij besteedde het uit. Het enige dat hij zelf deed was muziek op cassettebandjes opnemen. Uiteindelijk werden er in 1971 11 Juke 8s gemaakt. Elke machine was voorzien van een versterker, microfoon, een 8-spoors audiospoor en een muntautomaat.

Karoake werd steeds bekender

Het duurde even voordat de mensen in bars aan de karaoke-machines waren gewend, maar binnen een jaar hadden 200 bars in Kobe een karaokemachine staan. Mensen vonden het leuk om geld in de machine te werpen en dan mee te zingen. Later kreeg het bekendheid in heel Japan en daarna uiteindelijk over heel de wereld. De cassettebandjes met karaoke-muziek werden vervangen door CD's en anno 2018 kun je overal karaoke-muziek vinden. Denk maar aan YouTube. Op een scherm zie je de tekst staan die je mee kunt zingen.

Karaokebars Japan

In Japan zijn veel bars te vinden waar Japanners, maar ook toeristen, graag naar toe gaan om tegen betaling lekker te zingen. Deze gelegenheden zijn tot in de kleine uurtjes geopend. Er zijn ook plekken (karaoke-ketens) waar je een privékamer hebt om karaoke te zingen. In Japan zijn die bijna op iedere hoek van de straat te vinden. De kosten verschillen per keten en je betaalt vaak per halfuur per persoon. Bij veel van deze ketens is een drankje verplicht.

Waar vind je karaoke muziek in Nederland

Heb je zin om een keer met je vrienden los te gaan en gezellig een avond karaoke te doen? Of wil je tijdens een buurtfeestje, personeelsfeestje of familiefeestje lekker met z´n allen zingen? Dat kun je op heel veel manieren realiseren:
 • huren van een karaoke-set
 • zelf kopen van een karaoke-set
 • online zingen via YouTube of KaraFun
 • thuis zingen op de Wii, Playstation of Xbox
 • zingen in een karaoke-bar

Karaoke-set

Er zijn verschillende soorten karaoke-sets voor zowel kinderen als volwassenen. Veel karaokesets voor kinderen zijn draagbare sets. Voor de liefhebbers van K3, zijn er speciale karaokesets voorzien van allemaal liedjes van de meiden van K3. Er zijn zelfs sets voorzien van een ware lichtshow. Sommige sets zijn voorzien van een ingebouwde accu met bluetooth en weer anderen moeten op netstroom worden aangesloten. Het is mogelijk om een karaoke-set te kopen of te huren.

Waar kun je een karaoke-set huren

Het huren van een complete karaoke-set of losse componenten kan bij verschillende aanbieders. Dit kan onder meer bij:
 • karaokeconcurrent.nl
 • 123karaokeverhuur.nl
 • karaokesethuren.nl

Waar kun je een karaoke-set kopen

Je hebt een keer een karaoke-set gehuurd voor een feestje en je wilt uiteindelijk zelf één aanschaffen. Dat kan. Ze zijn bij veel bedrijven te koop:
 • Bol.com
 • Bax Music
 • Coolblue
 • Conrad.nl

Karaoke games voor thuis

Wil je geen karaoke-set huren of zelf aanschaffen, maar heb je wel een Wii, Playstation of Xbox? Dan is er best veel keuze in karaokegames:
 • Karaoke Revolution
 • SingStar
 • American Idol
 • Sing It
 • We Sing
 • U Sing
 • Just Sing
 • Lets Sing

Karaokebars in Nederland

Karaokebars zijn niet meer alleen in Japan te vinden. Ook in Nederland zitten op veel plekken karaoke-bars. Ze zijn onder andere te vinden in de grote steden, zoals Amsterdam en Rotterdam. Maar bijvoorbeeld ook in Groningen, Delft of Haarlem kun je karaoke-bars vinden. Je hoeft trouwens niet alleen naar een karaoke-bar om lekker karaoke te zingen. Er zijn ook cafés die karaoke-avonden organiseren.
© 2018 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karaoke met de pc? Kies KarafunKaraoke met de pc? Kies KarafunVindt u karaoke leuk en wilt u eens wat anders op een familie feestje. Dan is Karafun iets voor u. Gewoon thuis lekker m…
Waar in Nederland kan ik karaoke zingen?Waar in Nederland kan ik karaoke zingen?Karaoke is een leuke bezigheid om met een groep vrienden te doen. Nederland kent hiervoor verschillende karaokebars, die…
Wat kan je doen op een slaapfeestje/sleepover?Wat kan je doen op een slaapfeestje/sleepover?Misschien ga je binnenkort zelf een slaapfeestje geven of ben je zelf uitgenodigd om binnenkort naar een slaapfeestje to…
Hanoi, reizen naar de Vietnamese hoofdstadHanoi, reizen naar de Vietnamese hoofdstadHanoi is de prachtige nostalgische hoofdstad van Vietnam. Wanneer u door Vietnam reist zal deze prachtige stad zonder tw…
Eurovisiesongfestival 2018 in Lissabon, PortugalEurovisiesongfestival 2018 in Lissabon, PortugalWaylon zal Nederland op het 63e editie van het Eurovisionsongfestival vertegenwoordigen. Het songfestival, in Nederland…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 955169, Pixabay
 • http://www.karaoke-versie.nl/blog/71.html
 • https://chinaliseren.wordpress.com/2013/04/23/chinese-karaoke/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Daisuke_Inoue
 • http://theappendix.net/issues/2013/10/voice-hero-the-inventor-of-karaoke-speaks
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Karaoke
 • http://nl.artsentertainment.cc/muziek/zingen/1002016076.html
 • http://www.fitmagazine.nu/karaoke-work-out-helemaal-hip/
 • https://www.esquire.com/nl/hotspots/a19870264/duke-of-tokyo/
 • http://www.nldit.com/software/audio-software/201309/107974.html#.WAfJciTEHIU
 • https://www.japan-guide.com/e/e2066.html
 • https://www.bol.com/nl/l/karaokesets/N/20338/?&Referrer=ADVNLGOO002027-I6B3UQVI7CKZK-225555728148&Referrer=ADVNLGOO002027-I6B3UQVI7CKZK-225555728148&gclid=CjwKCAjwsfreBRB9EiwAikSUHa4CXdw3fGK_Z6N7g-0fQ3mzwbeHZHaHvgmDSNgIxULudPb8Ep1BPBoCRokQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.