recensie

Filmrecensie: Sisters

Filmrecensie: Sisters Een Amerikaanse komedie met in de hoofdrollen actrices Tina Fey en Amy Poehler. In 2008 waren zij al samen te zien in de film Baby Mama. De twee kennen elkaar van Saturday Night Live, een wekelijkse liveshow op de Amerikaanse televisie bestaande uit korte sketches, parodieën en muziek (in Nederland uitgezonden op Comedy Central). In Sisters spelen de comédiennes twee zussen die besluiten om een groot laatste feest te geven in hun ouderlijk huis, voordat hun ouders het verkopen. Ze willen nog één keer hun jeugd herleven, maar dat loopt behoorlijk uit de hand.
Bron: David Shankbone, Flickr (CC BY-2.0)Bron: David Shankbone, Flickr (CC BY-2.0)

Het verhaal

Dertiger Maura Ellis, gespeeld door Amy Poehler, krijgt van haar ouders te horen dat zij het huis willen verkopen waar Maura en haar zus in opgegroeid zijn. Ze vragen Maura, een onlangs gescheiden verpleegster die graag anderen helpt, om haar zus Kate (Tina Fey) het nieuws te vertellen. Kate is een onverantwoordelijke, ongeorganiseerde stylist, die in het huis van een vriend woont en niet weet waar haar tienerdochter Haley uithangt. Maura en Kate vertrekken naar hun ouders om hun vroegere kinderkamer leeg te halen. Terwijl ze herinneringen ophalen aan de hand van hun oude dagboeken, besluiten ze dat dit hét moment is om nog één keer de goede oude tijd te herleven. Maura moet van Kate wat losser worden, genieten, achter de leuke buurman aangaan. Terwijl Kate een keer verantwoordelijk moet zijn en het feest in goede banen moet leiden. De twee nodigen hun oud-klasgenoten uit voor een feest in high school-sfeer, wat al snel volledig uit de hand loopt. Dan blijkt het wilde feest precies te zijn wat de zussen en hun vastgeroeste vrienden nodig hadden.

Cast

Amy Poehler en Tina Fey zijn vooral bekend door hun treffende persiflages van politici Hillary Clinton en Sarah Palin in het programma Saturday Night Live. Daarnaast speelden de actrices samen in de films Mean Girls (tevens geschreven door Tina Fey) en Baby Mama. Tina Fey is voor haar hoofdrol in Sisters genomineerd voor een Critics Choice Award voor Best Actress in a Comedy. Naast Amy Poehler en Tina Fey zijn er in de film rollen weggelegd voor James Brolin en Dianne Wiest. Zij spelen Bucky en Deana Ellis, de ouders van de twee zussen. De rol van de dochter van Kate, Haley, wordt gespeeld door Madison Davenport. Actrice Maya Rudolph is in de film te zien als verbitterde jeugdvriendin Brinda. Samen met Amy Poehler en Tina Fey is Maya Rudolp regelmatig te zien in Saturday Night Live waarin ze onder andere Witney Houston en Donatella Versace imiteert. Ike Barinholtz speelt in Sisters buurman James, waar Maura een oogje op heeft en John Cena is te zien als drugsdealer Pazuzu. Overige bijrollen in de film zijn voor onder andere John Leguizamo, Bobby Moynihan en Greta Lee.

Rolverdeling:

 • Amy Poehler - Maura Ellis
 • Tina Fey - Kate Ellis
 • James Brolin - Bucky Ellis
 • Dianne Wiest - Deana Ellis
 • Maya Rudolph - Brinda
 • Madison Davenport - Haley
 • Ike Barinholtz - James
 • John Cena - Pazuzu
 • Greta Lee - Hae-Won
 • John Leguizamo - Dave
 • Bobby Moynihan - Alex
 • Santino Fontana - Mr. Geernt
 • Britt Lower - Mrs. Geernt

Bron: Nick Step, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Nick Step, Flickr (CC BY-2.0)

Recensie

Het verhaal heeft niet veel om het lijf: het is niet echt origineel en vrij voorspelbaar. Om die reden kreeg Sisters gemengde kritieken. De film is inderdaad niet vernieuwend of diepgaand, maar dat is ook niet waarvoor je een komedie kijkt. Van een goede komedie verwacht je veel humor, goede timing en de juiste chemie tussen de hoofdrolspelers. Dat is precies wat Sisters heeft: grappige oneliners, hilarische situaties en uitstekend samenspel van Amy Poehler en Tina Fey, die duidelijk goed op elkaar ingespeeld zijn. Dat lieten ze al zien toen ze in 2013, 2014 en 2015 als duo gastvrouw waren tijdens The Oscars. Sisters maakt de verwachtingen waar van een zeer vermakelijke, komische film waarbij je hardop kunt lachen. De humor is speels, soms wat vulgair. In Amerika krijgt de film een R-rating wegens grof taalgebruik en drugsgebruik, in Nederland is de film voor 12 jaar en ouder.

Algemene informatie

Sisters ging op 8 december 2015 in Amerika in première. In Nederland is de film in de bioscoop te zien vanaf 24 maart 2016. De regie is in handen van Jason Moore, die eerder de film Pitch Perfect regisseerde. Het script is geschreven door Saturday Night Live en The Oscars schrijfster Paula Pell, die tevens kort in de film te zien is als vriendin Dana. De hoofdrollen van zussen Maura en Kate schreef Paula Pell speciaal voor Tina Fey en Amy Poehler, die zij kent van Saturday Night Live. De oorspronkelijke titel van de film was The Nest, maar Universal Pictures veranderde die titel uiteindelijk in Sisters. De opnames voor de film vonden plaats in Orlando (Florida) en New York, met een budget van naar schatting 30 miljoen dollar.

Filminformatie:

 • Regie - Jason Moore
 • Producent - Brian Bell, Tina Fey, Eric Gurian, Amy Poehler, Jeff Richmond, Jay Roach en Betsy Rosenbloom
 • Scenario - Paula Pell
 • Muziek - Christophe Beck
 • Montage - Lee Haxall
 • Cinematografie - Barry Peterson
 • Distributie - Universal Pictures
 • Première - USA (Wereldpremière): 8 december 2015, Nederland: 24 maart 2016
 • Speelduur - 118 minuten
 • Taal - Engels
 • Genre - Komedie
© 2016 - 2024 Lauraleeft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Saturday Night Fever, de ultieme disco-filmSaturday Night Fever, de ultieme disco-filmSaterday Night Fever is een filmklassieker waarin John Travolta op zijn best is als coole, hippe disco-dansgod.
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
De Golden Globes en andere film- en televisieprijzenIedereen kent de Oscars in de Amerikaanse filmwereld, maar daarnaast bestaan ook de Golden Globes voor films en tv-progr…
Staying Alive, een vervolg op Saturday Night FeverStaying Alive, een vervolg op Saturday Night FeverDe succesfilm Saterday Night Fever vroeg om een vervolg, maar toch waren de reacties op Staying Alive niet onverdeeld po…

Woezel en Pip en de Sloddervos'Woezel en Pip, Woezel en Pip, spelen altijd met elkaar. Woezel en Pip, Woezel en Pip, de allerbeste vriendjes van elkaa…
Bronnen en referenties
Lauraleeft (14 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.