10 Cloverfield Lane: een horrorthriller van Dan Trachtenberg

10 Cloverfield Lane: een horrorthriller van Dan Trachtenberg 10 Cloverfield Lane werd in 2016 uitgebracht als de spirituele opvolger van de actiefilm Cloverfield. Dit vervolg is daarentegen een psychologische horrorthriller die op een conventionelere manier gefilmd is dan haar voorganger. 10 Cloverfield Lane werd positief ontvangen en werd door verschillende publicaties uitgeroepen als een van de beste films van 2016.

Plot

10 Cloverfield Lane gaat over Michelle (Mary Elizabeth Winstead), die na het verbreken van de relatie met haar vriend Ben wegrijdt uit New Orleans. Op de autoradio hoort ze dat in verschillende Amerikaanse steden de stroom is weggevallen. Kort hierna komt ze in een auto-ongeluk terecht. Ze wordt wakker in een bunker met een man genaamd Howard (John Goodman), die beweert dat er een aanval is geweest waardoor de buitenlucht besmet is en blootstelling eraan dodelijk is. Doordat contact met de buitenwereld onmogelijk is weten Michelle en Emmett (John Gallagher), een andere bewoner van de bunker, niet of ze Howard moeten geloven of niet.

Ontwikkeling

Het eerste script voor 10 Cloverfield Lane werd geschreven door Josh Campbell en Matt Stuecken. De film heette destijds nog The Cellar. In 2012 kocht Paramount Pictures het script. Dit werd verder ontwikkeld door Bad Robot Pictures voor Insurge Pictures, dat bekend staat om haar producties met een klein budget. Om details over de film zoveel mogelijk geheim te houden kreeg het de codenaam Valencia. Het filmen begon op 20 oktober 2014 in New Orleans. Vrijwel alle scenes werden op chronologische volgorde gefilmd en er werd slechts één set gebruikt.

Plaatsing in de Cloverfield-reeks

In 2008 kwam Cloverfield uit: een film over een groep mensen die probeert te overleven terwijl een monster New York aanvalt. Opvallend aan deze film was de wijze waarop hij gefilmd was; de gehele film werd gepresenteerd alsof de beelden waren gemaakt door een van de personages met een handcamera, waardoor de beelden erg schokkerig waren. Na het succes van deze film hadden de makers interesse in een vervolg. Ze veranderden echter van gedachten na het uitkomen van films als Godzilla en Pacific Rim; nog een monsterfilm zou volgens hen overbodig zijn.

De titel voor 10 Cloverfield Lane werd pas laat besloten; de hoofdrolspelers wisten pas enkele dagen voor de eerste trailers uitkwamen hoe de film zou heten. De makers van de film hebben benadrukt dat deze film geen direct vervolg is op Cloverfield, maar een spirituele opvolger gezien het feit dat thema’s en sfeer in beide films overeenkomen. Een derde film in de Cloverfield-reeks, getiteld The Cloverfield Paradox, werd in 2018 uitgebracht. Ook deze film is alleen een vervolg qua titel; in tegenstelling tot de vorige twee films is dit een ruimtefilm.

Release en ontvangst

10 Cloverfield Lane kwam uit op 11 maart 2016 en bleek een commercieel succes; de film bracht 110 miljoen dollar op tegen een budget van 15 miljoen dollar. De film draaide op reguliere schermen maar ook in iMAX. De kritische ontvangst was ook positief; critici prezen vooral het acteerwerk van Winstead en Goodman en de spanning die gedurende de film werd opgebouwd. De film wordt gezien als een van de beste thrillers van 2016 en ontving enkele prijzen, waaronder drie Saturn Awards.

Specificaties

  • Titel: 10 Cloverfield Lane
  • Regisseur: Dan Trachtenberg
  • Producers: J. J. Abrams, Lindsey Weber
  • Acteurs: John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher Jr.
  • Releasedatum: 11 maart 2016
  • Distributie: Paramount Pictures
  • Speelduur: 104 minuten
© 2018 - 2024 Croezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kracht van een ParadoxDe kracht van een Paradox"Een man zegt dat hij liegt. Is wat hij zegt waar of onwaar?", is een van de oudste leugenparadoxen. Paradoxen lijken va…
Koningin Elizabeth I van EngelandKoningin Elizabeth I van EngelandNadat haar voorgangster, koningin Mary I van Engeland zovaak de brandstapel liet roken dat zij de bijnaam Bloody Mary kr…
De erfenis van William ShakespeareWilliam Shakespeare wordt nog steeds geroemd vanwege zijn grote invloed op de Engels taal. Veel Engelse woorden, citaten…
Mary Stuart, koningin der SchottenMary Stuart, koningin der SchottenHet leven van Mary Stuart was zowel tragisch als boeiend. Ze werd reeds als baby tot koningin gekroond, trouwde drie kee…

Twin Peaks: Fire Walk With Me – een prequel op Twin PeaksTwin Peaks: Fire Walk With Me – een prequel op Twin PeaksTwin Peaks: Fire Walk With Me is een psychologische horrorfilm uit 1992 van regisseur David Lynch. De film is een preque…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay (bewerkt)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/10_Cloverfield_Lane
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Cloverfield
Croezen (43 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.