recensie

Filmrecensie: Wall Street

Filmrecensie: Wall Street Wall Street is een film uit 1987, geregisseerd door Oliver Stone. In de hoofdrollen zie je Michael Douglas en Charlie Sheen. Het vertelt het verhaal van de pas afgestudeerde Bud (Charlie Sheen), die zich spiegelt aan Gordon Gekko (Michael Douglas). Gekko komt terug in het vervolg Wall Street: Money Never Sleeps (2010).

Verhaal

Bud Fox werkt als effectenmakelaar in de firma Steinen & Co, die haar klanten adviseert in beursspeculaties. Nog maar pas afgestudeerd wil Bud zo snel en zoveel mogelijk carrière maken. Hoewel misschien doordat zijn vader slechts mecanicien is in een vliegtuigbedrijfje, wil Bud vliegensvlug tot de 'upper ten' behoren. Om dat te bereiken spiegelt de jonge effectenmakelaar zich aan de raider Gordon Gekko, een gehaaide beursspeculant.

Om met zijn vijanden in de clinch te gaan bedient de geldmagnaat zich bijzonder geraffineerde wapens; zijn agressieve taalgebruik en zijn woordkeuze zijn vlijmscherp. Bud spiegelt zich aan Gekko omdat hij ervan droomt weldra een businessman te zijn van hetzelfde kaliber. De jongen geraakt zelfs zozeer in de ban dat hij het taalgebruik, de attitudes en de codes overneemt van Gekko. Door zijn verblindheid overziet Bud de consequenties van zijn gedachtegang en daden niet meer; verblind door het 'aura' van Gekko.

Pas te laat merkt Bud dat Gekko's succes grotendeels een kwestie is van frauderen, toch ziet hij zichzelf liever gereflecteerd in de vergulde deuren van Gekko's kantoor. Bud fraudeert er mee op los: zijn inkomen stijgt zo gezwind als zijn morele peil evenredig daalt. Maar uiteindelijk loopt Bud in het 'labyrint van Wall Street' tegen de muur: als een verloren zoon belandt hij in een doodlopende steeg. Hierdoor komt hij tot inzicht die een plotse wending zal betekenen naar zijn verlossing.

Filmtechniek

Montage

De gejaagdheid van de Gekko-levensstijl weet Stone zeer treffend weer te geven door de montage en camerabewegingen. Vaak krijgt de toeschouwer daardoor de indruk op een tikkende tijdbom te zitten. In die zin is deze film dan ook een thriller.

Découpage

Wall Street kent een moordend filmtempo, een zenuwslopende en intense découpage.

Camera

Stone filmt vooral de Wall Streetscènes met een uiterst bewegende en duizelingwekkende camera. De scènes omtrent de confrontatie tussen vader en zoon blijven daartegen rustig wat camera betreft. De verblindheid van Bud wordt zelfs geïnsinueerd door middel van overbelichte beelden, een voorbeeld hiervan is de scène in de vliegtuighangar waar Bud een enorme geldsom overhandigt aan zijn vader. Ook wordt Gekko onderbelicht gefilmd op voor hem donkere momenten, bijvoorbeeld wanneer Gekko Bluestar dumpt.

Soundtrack

Opvallend is ook dat Stone veel aandacht besteedt aan de soundtrack die zeker met de openingsbeelden de ouverture van de film vertegenwoordigd.

Technische fiche

Regie: Oliver Stone
Acteurs: Charlie SheenPersonages: Bud Fox
Martin Sheen Carl Fox
Michael Douglas Gordon Gekko
Daryl Hannah Darien Taylor
Tamara Tunie Carolyn

Eigen mening

Wall Street draagt naar mijn mening de sporen van een filmische kroniek. Dit wordt reeds duidelijk bij de begingeneriek daar deze in het lettertype van de Wall Street Journal werd gerealiseerd. In de film heeft gepoogd een gecompliceerd probleem zo eenvoudig mogelijk voor te stellen, daarin is hij vrijwel geslaagd door heel dicht bij de werkelijkheid te blijven. Wall Street heeft daarom veel weg van een financiële western. De slotscène vind ik iets minder geslaagd. Maar Stone kan me weer overtuigen dat hij een keiharde maar steengoede cineast is.
© 2009 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmmaker Oliver Stone met een indrukwekkend track recordFilmmaker Oliver Stone met een indrukwekkend track recordOliver Stone staat bekend als een eigenzinnige filmmaker en dat heeft hem geen windeieren gelegd. De man heeft een indru…
Film: The Wolf of Wall Street (2013)Film: The Wolf of Wall Street (2013)Gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Jordan Belfort, van zijn opkomst als een rijke beursmakelaar die een luxe leven…
De Oscarwinnaars 1987De Oscarwinnaars 1987De Academy Awards van het jaar 1987. De beste films van dit jaar waren The last emperor, Moonstruck, Robocop, Fatal attr…
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 28-09-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.