Kinderfilms met insecten in hoofd- of bijrol

Kinderfilms met insecten in hoofd- of bijrol Kinderfilms met honden en katten in de hoofdrol zijn legio. Insecten worden minder vaak vertoond, en toch zijn er een aantal leuke films met deze kriebelbeestjes. Denken we maar aan Bee Movie, Een Luizenleven, Eric of het Klein Insectenboek of nog Charlotte's web. Hieronder vindt u een overzicht met korte inhoud van een aantal films met insecten in hoofd-of bijrol. Spinnen, krekels, bladluizen, vliegen, muggen... Vele mensen zijn bang van insecten. Waarschijnlijk is dat één van de redenen waarom insecten niet zo vaak voorkomen in een kinderfilm. In films voor volwassenen worden ze gretig gebruikt in horrorfilms of in science-fictionfilms, denken we maar aan films als Arachnophobia bijvoorbeeld. Maar voor kinderen kan en mag het niet te griezelig zijn. Meestal worden insecten in kinderfilms schattig en lief voorgesteld, zodanig dat kinderen er daarna minder angst van gaan hebben. Het insect is dikwijls de superheld of de redder in nood.Vaak wordt ook heel belerend gedaan, en wil men kinderen van alles bijbrengen over de eigenschappen van sommige insecten. Qua opmaak heb je twee soorten films. Enerzijds zijn er films waarin insecten enorm groot worden voorgesteld en anderzijds zijn er films waarin de mens een insectenmaat aangemeten krijgt. Soms krijgen de insecten menselijke eigenschappen toegekend of gebruiken klein geworden mensjes de eigenschappen van de insecten net om zich te verdedigen tegen de vijand. Wist je trouwens dat er meer dan 750.000 insectensoorten bestaan op de wereld?

Films met insecten in de hoofdrol.

Bee Movie

In deze film van Dreamworks uit 2007 zien we het leven van de bijen. Een nieuwe lading werkbijtjes krijgt zijn diploma en wordt rondgeleid in de bijenkorf. Ze mogen een nieuwe baan kiezen. Het hoofdpersonnage, de jonge Barry B. Benson ziet het eigenlijk niet zitten om heel zijn leven hetzelfde baantje in de korf te moeten doen. Hij wil eerst de wijde wereld gaan verkennen en sluit zich dus aan bij het eskader dat zoekt naar nectar en bloemen gaat bestuiven. Hij moet wel eerst trouw zweren aan regel nummer één van de bijenwereld: vooral niet praten met de mens. Maar dat draait dus anders uit! Hij praat met Vanessa, een jonge vrouw die zijn leven heeft gered en dan gaan de poppen natuurlijk aan het dansen. Hij ontdekt dat mensen het bijenprodukt gebruiken niet alleen om honing van te maken, maar ook om te verwerken in shampoo en wasprodukten. Hij trekt ten strijde tegen de bijenindustrie en wint het proces. De bijen krijgen hun honing terug en stoppen met werken. Maar dat heeft enkele nare gevolgen en ook hiervoor moet Barry een oplossing zoeken. Lukt het hem voor dat de wereld vergaat?

Een luizenleven

Een Disney-Pixar film uit 1998. Putje zomer. Ijverige mieren zijn graan aan het verzamelen voor de winter en voor de offergave aan Hopper en zijn bende sprinkhanen. Dan weerklinkt de alarmhoorn: de vijand is in aantocht. Iedereen rent weg. Kluns Flip stoot per ongeluk de voorraad graan om die in de rivier valt. Hopper is razend en eist tweemaal zo veel graan tegen het einde van de zomer. Flip voelt zich schuldig en gaat op zoek naar een aantal stoere krijgers om zijn mierenvolk te redden. Hij vertrekt naar de grote stad en vindt daar een stelletje net ontslagen circusartiesten, waarvan hij denkt dat het echte helden zijn. Samen met het lieveheersbeestje, de wandelende tak, de pop, de spin en de levende kanonballen zetten ze de boel flink op stelten. Maar zoals altijd overwinnen de besten!

Erik of het klein insectenboek

Deze film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Godfried Bomans vertelt de avonturen van de tienjarige Erik. Erik moet een spreekbeurt houden over insecten, maar hij heeft niet veel inspiratie. Zijn opa besluit hem te helpen. Hij laat hem een schilderij zien, Wolle Wei en geeft hem een insectenboekje dat nog van zijn vader was. Erik bestudeert het schilderij, maar raakt niet veel verder met zijn spreekbeurt. Dan moet hij naar bed. Opa schrijft een spreekbeurt voor hem. Erik beleeft echter een heel ander avontuur die nacht. Met behulp van zijn betovergrootmoeder geraakt hij in het schilderij en maakt hij zelf kennis met alle insecten tijdens zijn zoektocht naar de aardworm. Deze heeft namelijk het andere deel van een cryptische boodschap die zijn pa in het boek heeft gelaten. Wanneer hij de boodschap uiteindelijk vindt, worden heel wat dingen hem duidelijk. Raakt hij nu nog op tijd uit het schilderij en geeft hij een goede spreekbeurt? Daarvoor moet u zelf kijken!

Cococinel

In deze Franse en bijgevolg Franstalige TF1 video van 2001 krijgen we 10 verhaaltjes van onze kleine heldin Cococinel, een schattig lieveheersbeestje, te zien. Zij leidt erg jonge kinderen (deze video is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar) binnen in de wereld van de natuur en leert hen dat het belangrijk is de natuur te beschermen. Samen met haar vriendjes en met behulp van een magisch klavertje vier beschermt ze hun territorium tegen hun natuurlijke vijanden.

James en de Reuzenperzik

Een tamelijk onbekende Disneyfilm uit 1996. Een driedimensionale animatiefilm naar het verhaal van Roald Dahl. James is een weesjongetje. Hij wordt opgevoed door zijn tantes, die niet bepaald aardig voor hem zijn. James vindt op een dag een enorme perzik in de tuin. Hij glipt de perzik binnen. Eenmaal binnen verandert hij in een pop en maakt hij kennis met de insecten die in de perzik wonen.

Kerst bij de lieveheersbeestjes

't Is winter. Tim en Mia, 2 lieveheersbeestjes, wonen in een boom, rustig in de natuur. Op een dag wordt hun boom omgezaagd en meegenomen naar de mensenwereld waar hij als kerstboom moet fungeren. De lieveheersbeestjes maken er kennis met een boel andere insecten en vallen van de ene verbazing in de andere. Maar diep vanbinnen zijn Mia en Tim niet erg gelukkig, ze verlangen naar hun rustige bestaan in het bos. Zullen ze er in slagen hun oude leventje terug te krijgen?

Films met insecten in de bijrol

Verder zijn er ook een aantal films met een insect in een niet onbelangrijke bijrol. Zonder hun tussenkomst zou de film niet zijn wat hij is. Soms zijn ze de aanleiding van de film, soms moeten ze het hoofdpersonage begeleiden.

Spiderman

Driedelige reeks over een jongen die door een spin wordt gebeten en daardoor Spiderman wordt. In de gedaante van Spiderman kan het hoofdpersonage alles wat een spin kan: draden maken waardoor hij door de lucht kan vliegen, tegen muren opklimmen, en zien zoals een spin.

Pinokkio

Wie kent hem niet, Japie Krekel? Deze sympathieke figuur is het geweten van de houten pop Pinokkio die van de wal in de sloot geraakt door al de deugnieterij die hij uithaalt. Gelukkig loopt het met behulp van Japie Krekel en de Blauwe fee nog allemaal goed af en wordt hij een echt jongetje, tot grote vreugde van zijn vader, de poppenmaker Gepetto.

Contes d' hiver de Jiminy Cricket

Een Disney-film waarin Jiminy Cricket je begeleidt doorheen kerstliedjes en beroemde fragmenten van Disneyklassiekers. Zo o.a. het tyrolerlied van de dwergen van Sneeuwwitje, het titellied van Assepoester en het liedje uit Pinokkio over zijn lucky star. Een niet te versmaden extraatje is Mickey de Kerstman, een van de beste Disney's ooit gemaakt, die slechts weinigen hebben gezien.

Charlotte's web

De hoofdrol van deze Paramount-film wordt gespeeld door een varkentje. Zijn lot ligt vast van bij zijn geboorte: Wilbur is voorbestemd om met Kerstmis te worden opgegeten. Nochtans is hij ongeloofelijk optimistisch en deze levenshouding verandert ook het gedrag van de andere boerderijdieren. Kerstmis nadert met rasse schreden en dus ook Wilburs dood. Dan besluit Charlotte de spin haar vriendje te redden door haar mooiste web te weven. Zal dat volstaan om het varkentje te redden?

Streepje gaat racen

Een Warner Bros film uit 2005. Hoofdrolspeler in deze film is een zebra, die moet koersen als een paard. Maar had zijn vriend de vlieg hem niet gestoken, dan had onze onzekere zebra nooit gewonnen!

Deze lijst heeft zeker niet de pretentie volledig te willen zijn. Alvast veel plezier met deze selectie!
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Disney+: een online streamingdienstDisney+: een online streamingdienstSinds november 2019 is Disney+ beschikbaar voor Nederlandse gebruikers. Disney+ is een betaalde online streamingdienst w…
Alles over spinnenAlles over spinnenSpinnen: kleine dieren die tot de geleedpotigen horen. Hoe bouwt een spin zijn web, waarvan wordt een web gebouwd, welke…
Bestrijden van spinnen! Hoe en met welke middelen?We hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin maar ook in het huis zoals mieren, rupsen, sl…
Boekrecensie: LieveheersbeestjerecensieBoekrecensie: LieveheersbeestjeIn het boek vind je interessante informatie over het lieveheersbeestje. Waarom zijn ze zo bijzonder, hoe worden ze gebor…

Avatar: film van James Cameron en gelijknamige gamerecensieAvatar: film van James Cameron en gelijknamige gameAvatar, een film uit 2009 van James Cameron voor pubers, tieners en iedereen die houdt van science-fiction. Een leuk ide…
Saw VI, het betere deel van de reeks!recensieSaw VI, het betere deel van de reeks!Saw VI is alweer het zesde deel in de reeks Saw, maar misschien wel de beste sinds Saw, het eerste deel!
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 26-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.