recensie
Film Autumn Gold rekent af met het gevoel oud te zijn
Hoe blijf je zo lang mogelijk fit? Voor de topatleten in Autumn Gold is dat geen vraag. Ze sporten erop los ondanks hun hoog bejaarde leeftijd. Dankzij hun liefde voor de sport genieten ze zo lang mogelijk van het leven. Vanaf 5 mei 2011 te zien in de filmtheaters.
Wereldkampioenschappen atletiek voor hoog bejaarden. Filmmaker Jan Tenhaven kon het nauwelijks geloven. Waren 90 jarigen echt in staat om sprongen van honderd meter ver te maken? Konden 85 jarigen hoog springen? Was het een serieuze competitie of alleen maar een grote grap? Jan besloot om op onderzoek uit te gaan. Tijdens de wereldkampioenschappen van 2007 in Italie bracht hij een paar dagen door met hoog bejaarde sporters. Tenhaven: ‘Ik moest mijn visie over bejaarden volkomen bijstellen. Daar zat ik tussen mensen die twee keer zo oud waren als ik. Ze renden en sprongen zo hoog en zo ver als ze konden. Ze waren vervuld van ambitie en van humor. Opeens voelde ik me oud bij hen vergeleken. Zo kwam ik op het idee om hiervan een film te maken.’
WK atletiek Finland
In de film Autumn Gold volgt Tenhaven vijf hoog bejaarde sporters die zich voorbereiden op het Wereldkamioenschap atletiek in Finland. Volgens hen is blijven bewegen de enige manier om op een aardige manier oud te worden. De film begint met de rennende benen van 93 jarige hardloper Herbert. In een kaal. trappenhuis snelt hij van beneden naar boven. ‘Ik doe mijn best om jong te blijven. Maar dat valt niet mee. Het leven is als water. Je wilt het zo lang mogelijk vasthouden, maar het glipt tussen je vingers door.’ Ook de 85 jarige kogelstootster Ilse maakt zich op voor Finland. Om haar prestaties op peil te houden traint ze regelmatig. Haar streefgetal voor het kogelstoten is zes meter. De Italiaanse discuswerpster Gabrielle wil haar leeftijd niet verraden. Anders gaan ze haar maar betuttelen... ‘Als mensen je leeftijd weten, gaan ze je waarschuwen om vooral voorzichtig te zijn. Dat werkt ondermijnend.’ Pas aan het eind van de leeftijd blijkt ze 85 te zijn. De oudste deelnemer is de honderdjarige discuswerper Alfred uit Oostenrijk. ‘Ik voel me helemaal geen honderd. Tja, dat lichaam wordt natuurlijk ouder. Maar zo lang het nog werkt, is dat niet erg.’
Kwaliteit van leven
De film schetst ook de tragiek van het bejaard zijn. De partner die na meer dan vijftig jaar huwelijk ontvalt. Vrienden die overlijden. Kinderen die je niet meer serieus nemen. Sport is tegen dit alles een goede remedie. De film is niet belerend. Tips en aanwijzingen om zo lang mogelijk fit te blijven ontbreken. Gezonde voeding komt niet aan bod. Het enige wat we zien is een knoflookteentje. Ook geeft de film geen sportschema of andere hints. Wat blijft zijn de brozere botten. Voor een toermooi moet Herbert heel voorzichtig rennen op plaveisel. ‘Daar loop ik de meeste risico’s om te vallen.’ Ondanks risico’s en valpartijen zetten de sporters door. ‘Zonder sport zou het leven saai en gemakkelijk zijn. Dan heb ik niets meer om voor te leven,’ erkent Herbert.
De atleten doen er alles aan om lenig en soepel te blijven. Ze willen hun leven verlengen door elke dag het bloed door hun lichaam te pompen. ‘Als ik stop, dan sterf ik binnen een maand. Ik wil jullie overleven,’stelt Herbert.
De film eindigt met het toernooi in Finland.
Inspirerend, humoristisch, relativerend.
© 2011 - 2025 Vikla, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atletiek, moeder der sporten!Atletiek is een heel oude sport, een van de oudste, en de basis voor veel sporten. Meer informatie over de onderdelen, e…
Disney Classics de LijstWalter Elias Disney zorgt al vele jaren voor vermaak met de animatie filmpjes van zijn hand. In 1937 verscheen de eerste…
Bronnen en referenties