recensie

Filmrecensie Mars Attacks!

Filmrecensie Mars Attacks! Regisseur Tim Burton, die bekend staat om zijn buiten ‘het gewone te filmen’, maakt in 1996 de hilarische speelfilm Mars Attacks! Een enorm arsenaal aan bekende acteurs passeerden deze filmrevue en voor degene die science fiction op de hak genomen wel kunnen waarderen, is dit zondermeer een leuke film.

De speelfilm, het verhaal

Start van de film

De speelfilm begint met een bizarre brandende kudde koeien die door een lokale samenleving dendert. Aansluitend worden overal vliegende schotels gezien en de mensheid kan niet anders doen dan afwachten.

De president van de VS wordt gespeeld door Jack Nickolson en hij wordt bijgestaan door een aantal adviseurs, waaronder professor Kessler, gespeeld door Pierce Brosnan en generaal Decker, gespeeld door Rod Steiger. Dit team moet bekijken hoe ze met de ‘mensen’ van Mars om moeten gaan en de een gaat uit van alleen maar vredelievendheid en de ander wil meteen groot geschut inbrengen. De meningen worden duidelijk voorgelegd aan de president die zijn mening moet vormen en de acties uit moet zetten.

Kennismaking

In Nevada landen ze uiteindelijk en er staat een welkomstcomité klaar om de Marsmannen te verwelkomen. Het lijkt goed te gaan, maar door een losgelaten witte duif escaleert alles en wordt iedereen onder vuur genomen. Dusdanig dat er alleen nog maar skeletten overblijven. De professor wordt gevangen genomen, evenals een reporter en met hen wordt geëxperimenteerd, zoals een mensenhoofd op een honden lijf.

Overwinnen de Marsmannen wel of niet?

Verschillende pogingen worden gedaan om tot de Marsmannen door te dringen en uiteindelijk dringen ze door tot het Witte Huis waar ze alles omleggen wat ze om kunnen leggen. Ook de president? En toch is er iemand in de VS die de Marsmannen tegen weet te houden, alleen komt het uit onverwachte hoek.

De recensie

Achter de schermen

Warner Bros. bracht deze speelfilm in 1996 uit met een enorme groep bekende acteurs. Dit alles onder leiding van regisseur Tim Burton en hij nam samen met Larry Franco ook de productie voor zijn rekening. Met een budget van zo’n 100 miljoen dollar maakte men deze film die iets meer opbracht dan de oorspronkelijke kosten en in die zin een tegenvaller, want er had meer uit gehaald kunnen worden.
Een aparte vermelding is de creatie van 'het Marsmannetje' wel waard. Een uit de kluiten gewassen schedel en klein lijf ziet er zondermeer erg creatief uit.

Het verhaal en de acteurs

Het verhaal van Jonathan Gems is mager en plat, maar niet storend. Hij heeft het met een komische ondertoon geschreven en de meeste acteurs weten daar iets leuks van te maken. Zo speelt Jack Nickolson een dubbelrol als die van de president en een project ontwikkelaar. Met name de rol van president is vet neergezet en met zijn kop kan hij eenvoudige zaken toch perfect weergeven. Maar ook Annette Benning die een soort hippie speelt de Marsmannen wil verwelkomen op haar speciale manier en Michael J. Fox die als reporter al snel het veld moet ruimen.

Verder doen aan bekende acteurs mee:
  • Pierce Brosnan
  • Sarah Jessica Parker
  • Joe Don Baker
  • Natalie Portman
  • Tom Jones
  • Danny DeVito
  • Christina Applegate
  • Glenn Close

Die laatste speelt de vrouw van de president en doet dit op een manier dat ze een lach teweeg kan brengen. Het zijn geen van alles grote rollen, maar de kwaliteit van de acteur maakt of hij/zij er een leuk geheel van weet te maken of niet.

Tot slot

Het is overall geen film voor de pijnlijke buiklach en zo is de film destijds ook niet ontvangen. Maar het is wel een vette, sterk overtrokken film waarin verschillende type Amerikanen op de hak genomen worden en dat totaalplaatje ziet er wel erg leuk uit. Zeker de moeite waard om naar te kijken.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De manen van Mars: Phobos en DeimosIn ons zonnestelsel bevinden zich vele hemellichamen, waaronder manen. Hier vindt u een beschrijving van de manen van Ma…
Horoscoop: Planeet MarsHoroscoop: Planeet MarsSterrenbeeld is een bekend begrip. Planeten, hun betekenis en invloed in de horoscoop zijn minder bekend. Zon, Maan, Mer…
Leven op Mars, eindelijk!Leven op Mars, eindelijk!In Januari 2009 maakten Amerikaanse onderzoekers bekend dat er enorme hoeveelheden Methaan op de planeet Mars zijn aange…
Mars, chocoladerepenWat in 1911 begon als een heerlijke lekkernij, gemaakt gewoon in de keuken van Frans en Ethel Mars, is heden ten dage ui…

Black Butterflies: de zoektocht naar erkenning en liefderecensieBlack Butterflies: de zoektocht naar erkenning en liefdeDe film Black Butterflies gaat over Ingrid Jonker. Zij was een groots dichter in het Zuid-Afrika tijdens de apartheid. Z…
De duurste geflopte filmsDe duurste geflopte filmsHet maken van een film kan resulteren is grote kaskrakers als Titanic en de serie van Harry Potter, maar het maken van e…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.