IMDb: films, series en informatie

IMDb: films, series en informatie IMDb: The Internet Movie Database is de grootste filmsite ter wereld met ruim 100 miljoen bezoekers per maand. Op de site is onder andere informatie te vinden over films, televisieseries, acteurs, actrices en regisseurs. Bekendheid geniet het vooral door IMDb top 250 films en de uitgebreide filminformatie zoals de cast, opbrengsten en beoordelingen van gebruikers. Hier wordt uitgelegd hoe u een account kunt maken, wat de opties zijn en algemene informatie over de site.

Geschiedenis IMDb

In het begin van 1989 werd door film enthousiasteling Col Needham een database opgericht als hobby. Op 17 oktober 1990 stuurde hij een softwarepakket naar de USENET groep rec.arts.movies waardoor deze lezers een film en tv database konden aanmaken en konden zoeken in deze database. Na het toevoegen van meerdere scripts door Col Needham ontstond de zoekfunctie waardoor het de IMDb(The Internet Movie Database) werd. Steeds meer film fans namen deel aan het project en voegden films toe.
Na dit snelle begin werd er door meerdere mensen gewerkt aan zowel een lijst van acteurs, actrices als ook regisseurs. Het doel was om zoveel mogelijk mensen toe te voegen aan deze lijsten en het zo compleet mogelijk te maken.
Aan het einde van het jaar 1990 bevatte de lijst al meer dan 10.000 films en televisieseries. In 1992 was de database zelfs al zover uitgebreid dat er al demografisch materiaal, trivia, biografes en plotomschrijvingen in te vinden waren. Kort daarna konden films ook gewaardeerd worden en kon er aan de hand van een e-mailadres worden ingelogd. Later in dit jaar verhuisde de database naar het wereldwijde web onder de naam Cardiff Internet Movie Database aangezien het op de server stond van de Cardiff Universiteit. De jaren daarna volgde vele uitbreidingen en verbeteringen aan de site.
In 1996 werd de IMDb als een bedrijf geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk en Col Needham werd het hoofd van de onderneming. Opbrengsten kwamen door advertenties, licenties en overeenkomsten met partners.
In 1998 werd door de eigenaar van Amazon.com een deal gesloten met Col om IMDb te kopen en als een divisie voor amazon te gebruiken voor de verkoop van video en dvd's. De aandeelhouders van IMDb kregen hierdoor salaris voor hun werkzaamheden. Op 15 januari 2002 werd IMDbPro toegevoegd waar gebruikers meer informatie en statistieken konden bekijken. De jaren daarna bleef de site snel groeien en uitbreiden. Op 26 januari 2006 werd de tv serie uitgebreid met een volledig overzicht van acteurs en crew per aflevering. Vanaf 2 oktober 2007 is het mogelijk om een aparte pagina met karakters te zien die in meerdere films terug keren. Hier is informatie te vinden over wie de rol heeft gespeeld en quotes van het karakter.

Account aanmaken + aanmelden

 • Ga naar IMDb.com
 • Klik rechtsboven op register
 • Vul je gegevens in (E-mailadres, geslacht, geboortedatum, postcode, wachtwoord)
 • Klik op register!
 • Je krijgt nu een mail waarin je, je account kunt activeren door op de link te klikken
 • Rechtsboven kun je nu inloggen

Films en functies

De site van IMDb heeft een duidelijk overzicht. Bovenin zijn verschillende menu's zoals movies, tv, news en video's te vinden. De mogelijkheden van deze menu's worden hieronder besproken. De introductiepagina van de site biedt een overzicht met nieuws, box office resultaten (opbrengsten), nieuwe films, geboren acteurs en wat algemene informatie.

Movies

Dit menu van de site is erop gericht een algemeen beeld te geven van het filmaanbod. Zo kan er worden gekeken naar nieuwe films en de huidige opbrengsten. Hiernaast zijn er toplijsten zoals de top 250 films en de bottom top 100. Verder kunnen er trailers worden bekeken, genres van films worden opgezocht en je persoonlijke filmlijst kan worden aangemaakt en bekeken.

TV

In deze sectie kan worden bekeken welke tv uitzendingen er op de dag zijn en kunnen tv series worden opgezocht. Hier zullen ook pagina's over speciale evenementen zoals de Oscars, Golden Globes en de Emmy's.

News

Bij het nieuws is vele informatie te vinden over berichten over films, acteurs en actrices. Hier kunnen ook zogenoemde snapshots worden bekeken en is er roddelnieuws te vinden.

Video's

Inde videosectie kunnen trailers, clips en tv afleveringen worden bekeken. Hiernaast is er ook de mogelijkheid gratis volledige films en afleveringen te bekijken.

Community

Hier kan er worden meegepraat op de verschillende fora van IMDb. Het miljoenenaanbod aan berichten maakt dat er voor ieder wat wils is om over mee te praten. Het is ook mogelijk om hier eigen gemaakt lijstjes te bekijken met films.

IMDbPro

Dit is een betaalde service waar extra veel informatie over films en casts te vinden zijn. Onder andere de startmeter voor films, acteurs en actrices is hier te vinden.

Profiel en lijsten

Als je ingelogd ben op de site kan je rechtsboven op je naam klikken. Hierbij zal een menu ontstaan in beeld waar veel persoonlijke informatie kan worden ingevuld. Een aantal belangrijke aspecten zullen hier worden besproken.

Registratie details

Deze details zijn persoonlijk en kunnen hier gewijzigd worden. Het is ook mogelijk om hier het e-mailadres en wachtwoord te wijzigen. De persoonlijke link naar je films kan hier ook worden gewijzigd.

Mymovies en lijsten

Onder Mymovies kan er worden gegaan naar de verschillende lijsten die je zelf kunt aanmaken en bewerken. Hier kan bijvoorbeeld worden gekozen om films van een bepaalde acteur of regisseur samen te voegen. Hier zijn ook alle films te zien waarop je gestemd hebt. De Watchlist is de lijst met films die je nog graag wilt zien.

History

Hier kunnen verschillende punten uit je geschiedenis worden teruggezocht zoals je stemmen, reviews, forum berichten en nog meer. Op overzichtelijke pagina's word de geschiedenis laten zien.

IMDb Top 250 films

De bekendste filmlijst die op internet is te vinden is de top 250 films van The Internet Movie Database. De lijst is opgebouwd door vele tienduizenden stemmen van leden van de site. Door de jaren heen is er veel kritiek geuit op deze lijst, maar voor de beginnende filmkijker is het een goed start. Sinds het begin zijn zowel "The Godfather" als 'The Shawshank Redemption" in de top te vinden van de lijst. De lijst kenmerkt zich ook door de vele films van na het jaar 2000 die hierin te vinden zijn. De films moeten aan de eis voldoen dat ze minimaal 3000 stemmen hebben. De laagste films in de lijst scoren zo rond de 8. Door de top 250 zijn er vele tegenstemmen ontstaan waarbij een aantal films opmerkelijk veel enen kreeg. Tegenwoordig is de lijst voor een deel gefilterd van enen en tienen.

Problemen en vragen

Wachtwoord kwijt of vergeten

Als je wachtwoord kwijt is of je bent hem vergeten dan moet je de volgende stappen ondernemen:
 1. Surf naar IMDb.com
 2. Klik rechtsboven op login en dan op 'Forgot your password'?
 3. Vul je e-mailadres in of ID en klik op OK!
 4. Je krijgt nu een nieuw wachtwoord naar je e-mailadres gestuurd

Account verwijderen

Ga naar je account rechtsboven en klik op 'Delete your account", volg de instructies en je account wordt verwijderd.
© 2011 - 2024 Hugoboss, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Netflix op je tv met Wii of Wii UHeb jij een Netflix-account? Dan wil je misschien je favoriete series en films niet alleen op je computer kijken, maar o…
Dystopische filmsDit artikel gaat over films met een dystopisch thema. In dit artikel is een overzicht te zien van dystopische films, en…
Fargo de serie: seizoen 1 IJskoude thrillerFargo de serie: seizoen 1 IJskoude thrillerIn 1996 kwam de film Fargo uit, een misdaadfilm met toch hier en daar vleugjes duistere humor. Het plan van Jerry Lundeg…
recensieRegards - Film over zelfmoord en gelukRegards is een Belgische ensemblefilm over zelfmoord en geluk die zich afspeelt tijdens de laatste dag van het leven van…
Hugoboss (7 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.